Πρωτεπαναληψάκιδες!
Το περασμένο Σάββατο με τον Χρ. Τσούτσια και Αλ. Γράψα επιχειρήσαμε και εμείς να επαναλάβουμε τη σπουδαία αυτή διαδρομή του Τορέλι στο Ζεμενό. Είχε προηγηθεί μια βδομάδα πριν, προσπάθεια μιας ομάδας αναρριχητών (Ρούσσος, Δανιήλ, Κωνσταντακόπουλος, Αλιφέρης και ένας 5ος που μου διαφεύγει το όνομα) που τα παράτησαν στην 4η σχοινιά.
Εμείς αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε στην 10η σχοινιά, επειδή δεν είχαμε τα απαραίτητα υλικά για να ξεπεράσουμε τα τεχνητά στην αρχή της.
Στις πληροφορίες που δίνονται σ' αυτό το site, αλλά και σε άλλες δημοσιεύσεις λανθασμένα αναφέρεται ότι τα τεχνητά της 9ης και 10ης σχοινιάς μπορούν να γίνουν με 10αρες βίδες (πρόκειται για ενδοιάμεσες από βύσματα κινήσεις πάνω σε τρύπες τρυπανιού). Εμείς είχαμε 10αρες βίδες μαζί μας και πράγματι ο Τσούτσιας που έκανε την 9η σχοινιά τις χρησιμοποίησε εκεί με επιτυχία. Όμως στην 10η σχοινιά οι τρύπες ήταν πιο στενές και δεν χώραγαν με τίποτα οι βίδες 10mm που είχαμε μαζί μας, πιθανόν να χώραγε κάποια 8mm... Το σημείο στο μεταξύ είναι εντελώς λείο και παρά το ότι το επόμενο βύσμα είναι στα διόμιση μέτρα, ό,τι και αν επιχειρήσαμε δεν καταφέραμε να το φτάσουμε και άντε τώρα να ξαναπάμε εκεί πάνω...
Θα πρέπει να σας πω ότι και οι τρείς συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη και σκληρή διαδρομή του πεδίου. Κατά την άποψη μου, είναι η πιο δύσκολη που έχω επιχειρήσει σε ελληνικό βουνό.
Οι βαθμολογίες που έχουν δοθεί είναι κάπως αυστηρές (ιδιαίτερα στην 7η σχοινιά) και οι μόνιμες ενδοιάμεσες ασφάλειες είναι πολύ λίγες ανά σχοινιά. Η 3η σχοινιά είναι όλα τα λεφτά! Μέχρι την 10η που δοκιμάσαμε, όλες οι σχοινιές (με εξαίρεση την 5η) είναι ιδιαίτερα απαιτητικές.
Η διαδρομή μπορεί να γίνει σε μια μέρα (μας πήρε 9 ώρες μέχρι και την 10η σχοινιά και είμασταν τρεις).
Πάντως, σε αυτή τη περίπτωση πιστεύω ότι η σχοινοσυντροφιά θα πρέπει να αποτελείται από καλά προπονημένους με καλό on sight και υψηλή αυτοπεποίθηση αναρριχητές.
Μια ιδέα που νομίζω ότι μπορεί να δουλέψει για να ξεμπερδέψετε γρήγορα με τα τεχνητά (αλλά και άλλα ζοφερά σημεία) είναι ένα σετάκι Frog πάνω σε σπαστό (τηλεσκοπικό) καλάμι 2.50 - 3 μέτρων για να περνάτε το σχοινί κατευθείαν στο επόμενο βύσμα ψηλά...
Α, να ξέρετε ότι τα ραπέλ είναι το ένα κάτω από το άλλο και γίνονται γρήγορα και εύκολα.
Καλύτερες προσπάθειες...
Γ.Β.
ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ
Re: ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ
Επικοινωνήσαμε με τον Γ. Τορέλλι και μας είπε ότι πράγματι οι τρύπες στην 10η σχοινιά είναι 8mm γιατί έσπασε η μύτη των 10mm του τρυπανιού με την οποία τρύπαγε στην 9η σχοινιά. Προτείνει λοιπόν να έχει κάποιος μαζί 2 βίδες 10mm για την 9η σχοινιά και 2 βίδες 8mm για την 10η σχοινιά, ή καλύτερα, όπως λέει ο ίδιος, 2 Talon της Black Diamond τα οποία καλύπτουν διάφορα διαμετρήματα. Επίσης μας πληροφόρησε ότι έχει ξεκινήσει μιαν direct παραλλαγή από το R1 στο R3. Οι πληροφορίες αυτές ήδη ενσωματώθηκαν στην περιγραφή της διαδρομής στο site. Άντε, καλή πρώτη επανάληψη.