Βορινή Πυραμίδας Δ.Βαρδουσίων

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
AlexHwaRang

Βορινή Πυραμίδας Δ.Βαρδουσίων

Post by AlexHwaRang »

Κάναμε χθές την Βορινή Ορθοπλαγιά της Πυραμίδας των Δ.Βαρδουσίων.

Μεγάλου αναπτύγματος εύκολη χιονοδιαδρομή με μία δύσκολή σχοινιά στην είσοδο και έξοδο σε μία από τις ομορφότερες και πιο δυσπρόσιτες κορυφές της χώρας.

Ότι πρέπει για τρέχοντα παλιόχιονα.

Λεπτομέρειες
Προσέγγιση από Αρτοτίνα, Χωματόδρομο για Μουσουνίτσα 6 χλμ. 1200 υψμ
Πρόσβαση 1 ώρα στην βάση του Πάνω Ψηλού 1550 υψμ κάτω από τον χαρακτηριστικό πύργο, αριστερά από την Αρπύα σε είσοδο στενού λουκιού που φεύγει πάνω και αριστερά.
Πρώτη (και μοναδική) σχοινιά σε στενό λούκι μέχρι 80 μοίρες και μικτά Μ3/4, 40 μέτρα, καλή ασφάλιση. Πιθανά αυτή σχοινιά να παρακάμπτεται από βράχια αριστερά.
Ακολουθεί χιονοπεδίο που διαγράφει ένα τεράστιο τόξο για τα υπόλοιπα 700 υψομετρικά μέτρα μέχρι τη κορυφή 2307υψμ, κλίση 30-60 μοίρες, δεν χρειάζεται ασφάλιση.
Επιστροφή από την βόρεια κόψη τς Πυραμίδας, με ένα δύο ραπέλ και καταρρίχηση έως το διάσελο με το Γιδοβούνι, από εκεί ξανά στη βορινή πλευρά με εύκολο χιόνι και αριστερά από χαρακτηριστικό ώμο και βρίσκεσαι ξανά στην βάση της διαδρομής. Εναλλακτικά θα μπορούσε να γυρίσει κανείς από την ίδια τη διαδρομή.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν:
Ένα μισό σχοινί.
τρία μικρο-μεσσαία φρέντς, ένα μεγάλο καρύδι.
υλικά ραπέλ.

Δράστες
AlexHwaRang-POD :D :D
ALPHAKAPPA

Re: Βορινή Πυραμίδας Δ.Βαρδουσίων

Post by ALPHAKAPPA »

Τα συγχαρητήρια μου για τη διαδρομή που πραγματοποιήσατε ! Ανεβήκατε από Κουφόλακα ; Κάνατε διαδρομή στην ΒΔ ορθοπλαγιά (και όχι βόρεια) ; Το λούκι χαμηλά της διαδρομής που περιγράφεις φίλε είναι αυτό πάνω αριστερά της πηγής (στον βράχο) της κουφόλακας ; Που ανεβαίνει σε μια "κρυφή" χαράδρωση -το λένε και ζάστανο- κάτω της Πυραμίδας και αριστερά του Πάνω ψηλού ; Επειδή ξέρω την περιοχή και έχω κάνει κάποιες διαδρομές θα βοηθούσε να μας έκανες ένα σχέδιο στον χάρτη ή πάνω σε κάποιες φωτογραφίες για να καταλάβουμε ποια ακριβώς διαδρομή περιγράφεις.
AlexHwaRang

Post by AlexHwaRang »

Ευχαριστώ. Μπορεί να λέγεται και κουφόλακκα, αν και δεν είχε καμία λάκκα. Παρκάρεις σχεδόν κάτω από το Π.Ψηλό. Ανεβήκαμε από ράχες για να μη μπλέξουμε στα πυκνά. Πηγή βέβαια δεν είδαμε, ρέματα είχε τουλάχιστον δύο μεγάλα. Το ζάστανο ταιριάζει στη περιγραφή. Κάτω από τον αριστερά πύργο του Π.Ψηλού. Ο γενικός προσανατολισμός είναι ΒΒΔ, αλλά δεν έχει κάτι άλλο να σε μπερδέψει αφού η άλλη είναι ΑΝΑ.

Αφού ξέρεις την περιοχή αντε πήγαινε. Η πρώτη σχοινιά θα παρακάμπτεται από αριστερά. Το υπόλοιπο είναι ευκολο και ευχάριστο.

Κάποια στιγμή θα δώσω σκίτσο και κάποια άλλη στιγμή θα το ανεβάσει ο αντμιν.
ALPHAKAPPA

Post by ALPHAKAPPA »

Μια πιο εύκολη διαδρομή στην βορεινή(2017), είναι και η παρακάτω. Πας αριστερά από τον λάκκο που μετά γίνεται κάθετο λούκι (η διαδρομή σας Alex και Pod) και βρίσκεις περάσματα προς ένα ζωνάρι πάνω αριστερά. Αυτό οδηγεί σε κρυφό πάνω δεξύ λούκι (εκεί έχει λίγο σκαρφάλωμα για να μπεις)
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ :
Προσφάτως (9ος/2020) έγινε μια νέα διαδρομή πιο κοντά στον λάκκο-λούκι.
Με περάσματα μικρής δυσκολίας που οδήγησαν στην έξοδο του λουκιού και μετά στην βορεινή πλαγιά προς Πυραμίδα.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Last edited by ALPHAKAPPA on 17 Sep 2020 19:07, edited 6 times in total.
AlexHwaRang

Post by AlexHwaRang »

Εχεις ανέβει ένα δίεδρο κάτω από το Κ.Ψηλό; Μεγάλο που πάει μέχρι το ζωνάρι;
ALPHAKAPPA

Post by ALPHAKAPPA »

Έχω ανέβει από πάνω απ τον Ανεμιστό( με τραβέρσα στο ζωνάρι δέντρων) και έχω κάνει το μεγάλο ζωνάρι πάνω αριστερά που βγαίνει στο Ζάστανο ανάμεσα Πάνω κ Κάτω Ψηλού
Last edited by ALPHAKAPPA on 06 Aug 2020 18:57, edited 6 times in total.
Nikolas_A

Post by Nikolas_A »

ALPHAKAPPA wrote: 2ον) Πως ανεβαίνουν οι φωτο εδω μέσα ; πατάω το img, μου ανοίγει μια συνάρτηση κάτω του κειμένου αλλά μετά δεν ξέρω τι να κάνω. Πως ανοίγει εκεί, πως με πάει στα αρχεία μου για να ποστάρω τις φωτό ;
Δεν ανεβαίνουν, μόνο link μπορείς να κάνεις. Ανάμεσα στα img tags βάζεις τη διεύθυνση από κάπου που τις έχεις ανεβάσει
Απετάξω τις πλακέτες; Απεταξάμην!
Συνετάξω τα καρύδια; Συνεταξάμην
AlexHwaRang

Post by AlexHwaRang »

Κύριε Admin, θα ανεβάσετε καμία διαδρομή;
Post Reply