Για την λειτουργία των ΕΟΣ

Γενικές συζητήσεις που σχετίζονται με την αναρρίχηση και το ορεινό περιβάλλον
Post Reply
Dimitris

Για την λειτουργία των ΕΟΣ

Post by Dimitris »

Τα ζητήματα που αναφέρω εδώ δεν τα ανέφερα αρχικά γιατί είναι εσωτερικά του ΕΟΣ Αθηνών, έμαθα όμως σήμερα ότι ανάλογα γεγονότα συμβαίνουν και σε άλλους συλλόγους, επομένως είναι αναγκαίο πλέον να τα γνωρίζουμε όλοι. Έχουν να κάνουν με τον τρόπο που εφαρμόζεται η συλλογικότητα, δηλαδή η εθελοντική συγκέντρωση της δύναμης και της δουλειάς πολλών ανθρώπων που έχουν κάτι κοινό. Η αφορμή δόθηκε με το ζήτημα του ψηφίσματος κατά των νέων χιονοδρομικών, που το ΔΣ του ΕΟΣ Αθηνών "το ενέκρινε αλλά δεν το υπέγραψε".

Όπως είναι γνωστό σε όλους νομίζω, όταν λήγει η θητεία ενός ΔΣ (συλλόγου ή εταιρείας), η ΓΣ (των μελών ή των μετόχων) εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό, απαλλάσσει το ΔΣ από τις ευθύνες του και προχωρά στην εκλογή νέου ΔΣ. Δυστυχώς δεν έχω δει ποτέ κανέναν να ασχολείται μ' αυτή τη διαδικασία στις ΓΣ συλλόγων και όλοι σηκώνουν χέρια αποδεχόμενοι τον οικονομικό απολογισμό και απαλλάσσοντας το ΔΣ. Το ίδιο έγινε και στη ΓΣ του ΕΟΣ Αθηνών στις 30/1/2008. Σήκωσαν σχεδόν όλοι χέρια (όχι εγώ και μερικοί άλλοι "περίεργοι") εγκρίνοντας και απαλλάσσοντας χωρίς να λάβουν υπόψιν ορισμένα βασικά ζητήματα:
1) Ζητήθηκε ανάγνωση του ψηφίσματος κατά των χιονοδρομικών και ψηφοφορία γι αυτό. Ούτε ανάγνωση έγινε, ούτε ψηφοφορία (αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό από τα παρακάτω).
2) Μέλος του συλλόγου πήρε το λόγο, ανέφερε ότι έγιναν δυο έλεγχοι της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) και ζήτησε να ενημερωθούμε από το ΔΣ για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών. Απάντηση δεν πήραμε.
3) Ο οικονομικός απολογισμός (ισολογισμός) αναφέρει στο ενεργητικό ότι το Οικόπεδο Γαλατά αξίζει 0,01 ευρώ, το Καταφύγιο Μπάφι αξίζει 0,01 ευρώ και τα Έπιπλα-Σκεύη-Υλικά αξίζουν 0,14 ευρώ! Και όμως η εξελεκτική επιτροπή τον υπέγραψε και η ΓΣ τον ενέκρινε!

Μιας και ανέφερα το Μπάφι, δεν ξέρω ακριβώς τι συμφωνία υπάρχει. Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι πριν 10 μέρες, την Κυριακή 3/2/2008, βρέθηκα στο καταφύγιο. Το πάρκινγκ ήταν ασφυκτικά γεμάτο και υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο δρόμο που έφταναν 300μ πριν και 300μ μετά. Πολύς κόσμος δηλαδή. Πήραμε τσάι και καρυδόπιτα. Άλλοι έπαιρναν ολόκληρους δίσκους με φαγητό. Εντελώς τυχαία, λόγω του συνωστισμού, ξέχασαν να μας κόψουν απόδειξη στην ταμειακή μηχανή. Πρέπει όμως να είχαν πολύ δουλειά γιατί δεν έκοψαν απόδειξη και σε κανέναν άλλο πριν από μένα ή μετά από μένα στην ίδια ουρά. Φυσικά, μην μου πείτε γιατί εγώ δεν ζήτησα απόδειξη, γιατί το θέμα είναι άλλο. Αν εγώ έπαιρνα απόδειξη, θα είχε λυθεί το πρόβλημα;

Που θέλω να καταλήξω; Ότι έχουμε φτάσει να στηρίζουμε οργανισμούς που ασκούν όχι και τόσο νόμιμες πάντα δραστηριότητες (κυρίως φοροδιαφυγή), είτε με τις εκδρομές που διοργανώνουν, είτε με τα καταφύγια, είτε με τις σχολές, είτε με μια σειρά άλλους τρόπους. Βιβλία δεν κρατάνε, κανείς δεν ξέρει τι περιουσιακά στοιχεία έχουν, πόσα είναι τα έσοδα, πόσα τα έξοδα. Και τίποτα από αυτά δεν θα αλλάξει. Γιατί ψηφίζουμε στα τυφλά, ακολουθώντας "τάσεις" και "επώνυμα", αναθέτουμε εν λευκώ σε κάποιους να κάνουν τη δουλειά για μας και δεν ελέγχουμε τις πράξεις τους. Αν ρωτάει κανείς τι κάνω εγώ, του λέω ότι έχω λάβει μέρος σε αρκετές συλλογικές προσπάθειες (όχι σε ΕΟΣ), έχω εκλεγεί σε ΔΣ, έχω κάνει προτάσεις, έχω δουλέψει και στο τέλος έχω φύγει. Γιατί τίποτα δεν αλλάζει. Από κει και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
Post Reply