Άνοιγμα και Συντήρηση Αναρριχητικων Διαδρομών.

Πληροφορίες και απόψεις για την ασφάλεια και την βαθμολόγηση διαδρομών
geka

Άνοιγμα και Συντήρηση Αναρριχητικων Διαδρομών.

Post by geka »

Μιας και το θέμα αυτό μας αγγίζει όλους και σύμφωνα με τα λεγόμενα η Ομοσπονδία είμαστε ολοι εμείς καλο θα ήταν να υπάρχουν και αλλες ιδέες θετικές η αρνητικές ως προς το πρότυπο αυτό πού έχει αναρτηθεί από την ομοσπονδία.....Ερωτήματα όπως α)γιατι αυτός που θα ανοίγει διαδρομές θα πρέπει να ειναι εκπαιδευτής η οδηγός βουνού;;;;;(και τα δυο ειναι ερασιτεχνικά και καμια σχέσει δεν εχουν με κατασκευές είτε ειναι σπορ ειτε ειναι διαδρομές περιπέτειας) και οχι κάποιος τεχνίτης με γνώσεις σε κατασκευές η αναρριχητης με μεγαλη εμπειρία στο άνοιγμα διαδρομών;;;;; β)Μήπως αυτό το ΠΡΟΤΥΠΟ εχει απώτερο σκοπό την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ στο τελος;;; γ)Μηπως θα έπρεπε να γίνουν σεμινάρια η κάποια σχολή ώστε να δοθεί σε ολους την δυνατότητα να ανοίξουν διαδρομές με ολοκληρωμένες γνώσεις στο άνοιγμα και συντήρηση διαδρομών (ελάχιστοι εχουν εξειδικευμένες γνώσεις πανω σε κατασκευές) πχ ποιός κάνει ολοκληρωμένη μελέτη για την τοποθέτηση βυσματων (μελέτη και ανάλυση του βράχου και του περιβάλλοντος ώστε να γίνει η σωστή επιλογή χάλυβα και βυσματων μηχανικού η χημικού τύπου ).
http://www.eooa.gr/wp-content/uploads/2 ... -2015.pdf9
Karazitz

Re: Άνοιγμα και Συντήρηση Αναρριχητικων Διαδρομών.

Post by Karazitz »

Geka,

Το κείμενο είναι για διαβούλευση, στείλτε τα σχόλιά σας στον Πετρομιανό, με mail ενυπόγραφα.

Ήδη έχουμε παραλάβει πολλά mails και έρχονται συνέχως νέα.

Αν δε ρίξουμε λάδι στη φωτιά δε θα ζεσταθούμε ποτέ...
geka

Post by geka »

Δημήτρη τέτοιες διαβουλεύσεις θα πρέπει να γίνονται δημόσια και οχι με email ......εφόσον ολοι εμείς είμαστε ΕΟΟΑ....Aλλιως θα έπρεπε να γίνει συνάντηση για συζήτηση τουλάχιστον απο τον εκπαιδευτικό κόσμο (βοηθοί,εκπαιδευτές) και οσοι έχουν τεράστια εμπειρία στο άνοιγμα και συντήρηση διαδρομών.....
chrisbel

Post by chrisbel »

Περίεργη διαδικασία..
Το κείμενο είναι αναρτημένο κανονικά και όχι ως draft(τουλάχιστον αυτό βλέπει όποιος μπει στο σαιτ της ΕΟΟΑ). Ενώ, με το μέιλ ζητείται η συνδρομή για την βελτίωση του..
Αλλού βέβαια.. http://www.mcofs.org.uk/mag_sm25_page2.asp
"TALKING POINT

The State of Scottish Climbing

Kevin Howett, MCofS National Officer, explains the background to revisions of previous guidance on the thorny subject of climbing good practice; John Watson and Dave MacLeod offer their thoughts; and leading activists give their opinion on the future of Scottish climbing"

Είναι τόσο περίεργη και αντικανονική η διαδικασία που σε βάζει σε σκέψεις..
Karazitz

Post by Karazitz »

Λοιπόν,

Για αυτό το πρότυπο αφιερώσαμε περί τους 4 μήνες, όπου δουλέψαμε πάρα πολύ.

Μαζευτήκαμε μια μικρή ομάδα για να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.

Έτσι από κέφι και όρεξη. Τίποτα άλλο.

Χωρίς πονηριές και χωρίες υποχθόνιες σχέψεις (έλεος!).

Αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο, όχι μόνο για να μελετήσουμε αλλά και για να συντάξουμε το κείμενο, να το δακτυλογραφήσουμε και να το φέρουμε σε μια αρχική μορφή.

Χρόνο που θα μπορούσαμε να είμασταν στα βράχια και να σκαρφαλώναμε, όπως προτιμούν όλοι να κάνουν όταν τους προτείνεις να αφιερώσουν 5-10 απογεύματα να συντάξουν ένα κείμενο.

Το κείμενοι ΔΕΝ είναι ΤΕΛΙΚΟ, είναι Draft και μάλιστα προς ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

Οι εκπαιδευτές της ΕΟΟΑ έχουν όλοι ενημερωθεί σχετικά.

Ήδη δρομολογείται open συζήτηση στον ΕΟΣ Αχαρνών, για να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Υπενθυμίζω σε όλους, ότι ο εκπαιδευτικός κανονισμός πέρασε 52 τροποποιήσεις μέχρι να ψηφιστεί από τα Σωματεία - οπότε το εν λόγω πρότυπο έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Ορισμένοι το είδαν πολύ αρνητικά. Χαλαρώστε, ηρεμήστε και ελάτε στον Αχαρνών για συζήτηση, με έγγραφες ενυπόγραφες προτάσεις.

Για την ημερομηνία θα ενημερωθείτε σύντομα με κοινοποίηση και στο routes.
chrisbel

Post by chrisbel »

Καλημέρα,
Ζιτς αυτό με τον Αχαρνών τι είναι ατομική πρωτοβουλία ή κάτι πιο επίσημο;
Επίσης, το κείμενο όπως αναγράφεται στο σάιτ της ΕΟΟΑ δεν λέει κάτι για Draft ή για διαβούλευση, παρόλο που ζήτησα προσωπικά από τον πρόεδρο να το αλλάξει ως τέτοιο. Απλά με έγραψε..
Τέλος, η λογική λέει οτι πρώτα γίνεται η συζήτηση και μετά η ανάρτηση ή πρώτα η ανάρτηση προς διαβούλευση ξεκάθαρα σημασμένη και ακολουθεί η συζήτηση όλοι με όλους. Και όταν λέμε συζήτηση εννοείται οτι οι συνομιλητές πρέπει να γνωρίζουν τι είπε ο άλλος, ενώ εδώ τα γνωρίζει μόνο ένας.
και να θέλεις ν' αγιάσεις..
ΧΜ
chrisbel

Post by chrisbel »

..και επίσης, η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, πρέπει να δείχνει κιόλας..
geka

Post by geka »

Μαζευτήκαμε μια μικρή ομάδα ;;;;;;;;και οι σύλλογοι τι είναι;;;;;σκυλιά στο αμπέλι Δημήτρη ;;;έχετε παραβιάσει ξεκάθαρα το καταστατικό της ομοσπονδίας,πρώτα γίνεται ΑΝΟΙΧΤΑ συζήτηση με τα μέλη,τους οδηγούς βουνού τους, Β.Ε τους εκπαιδευτές ,και οσοι ανοίγουν διαδρομές,και μολις αποφασίστει κατι κοινο τοτε το ανακοινώνεται στον κόσμο.Τουλαχιστον κάποιες δημοκρατικές διαδικασίες τις γνωρίζουμε ολοι μας πως είναι.Θα έπρεπε να ντρέπεστε...Άκου διορισμός τεχνικού διευθυντή...
Karazitz

Post by Karazitz »

Geka, η έκφρασή σου "θα έπρεπε να ντρέπεστε", δεν έπρεπε να είχε γραφτεί από εσένα και για το λόγο αυτό σταματώ εδώ τη συμμετοχή μου στη συζήτηση.
geka

Post by geka »

Δημήτρη εμείς οι δυο έχουμε φάει πολλές ώρες για τα βύσματα το άνοιγμα και συντήρηση διαδρομών,και εγώ από την πρώτη στιγμή μετά την παρολίγον τραγωδία στην βαρασσοβα όπου όλοι με κραζατε μέχρι που έσπασε και δεύτερο με τον σπαρη και αρχιζαν να αλλάζουν τα πράγματα σου είχα πει οτι θα πρέπει να μπει μια τάξη οπως οτι θα πρέπει να γίνουν σεμινάρια η κάποια σχολή με θέμα (άνοιγμα και συντήρηση Αναρριχητικων Διαδρομων )Ωστε ΟΛΟΙ οσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτο να αποκτήσουν και την απαραίτητη γνώση.Αντι αυτού ομως εσεις παραβιάζεται το καταστατικό ΔΕΝ γίνεται συζήτηση επι του θέματος ώστε όλοι να πουν την γνώμη τους ΑΝΟΙΧΤΑ και φτιάχνεται και δημοσιεύεται ενα πρότυπο με το έτσι θέλω.Εύχομαι να το ξανασκεφτείτε και να καλέσετε τον αναρριχητικο κόσμο σε ανοιχτη συζήτηση (σύλλογοι,εκπαιδευτές,πάσης φύσεως ενδιαφερόμενοι) κάθε τι αλλο θα ειναι ύποπτο και πονηρό....
Genirous

Post by Genirous »

Αν και μάλλον είναι περιττό, παρόλα αυτά θεωρώ πως είναι ουσιώδες να σημειωθεί πως χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία, δε θα υπήρχαν πολλά από τα πεδία που σκαρφαλώνονται σήμερα. Επίσης, πολλά ανοίχτηκαν από ανθρώπους με πολύ μεράκι, κόπο και έξοδα και που -τότε τουλάχιστον- δεν ήταν εκπαιδευτές ή οδηγοί. Επίσης υπάρχει το εξής παράδοξο... να υπάρχουν εκπαιδευτές ή οδηγοί που δεν πλησιάζουν καν τον ''προαπαιτούμενο'' αριθμό ''έγκρισης'' των ανοιγμένων διαδρομών και θα καλεστούν να δώσουν έγκριση σε αναρριχητές. Είναι λοιπόν εύκολα κατανοητό πως αυτό που ''ζυμώνεται'' ενδιαφέρει και απασχολεί πάρα πολλά άτομα και πρέπει να έχουν λόγο σε αυτό και πρέπει ακόμα και να τους ζητηθεί. Και ας μην έχουν γράψει κάπου εώς τώρα.

Σαφώς και για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κείμενο χρειάστηκαν κάποιες ώρες, ίσως και μέρες εργασίας. Όμως προτιμώ να μη σχολιάσω πως έφτασαν τα πράγματα ως εδώ, θα μείνω μόνο στο πως θα εξελιχθούν από δω και στο εξής. Προσωπικά παρακολουθώ τις εξελίξεις και περιμένω την έναρξη των ανοιχτών διαβουλεύσεων.
kitsos

Post by kitsos »

Ο όρος πρότυπο σημαίνει υπόδειγμα που το ακολουθούν άλλοι, αν τους είναι χρήσιμο. Π.χ., υπάρχει μια πρότυπη διαδικασία ραπέλ, κατασκευής ρελέ, κτλ, αλλά ο καθένας κάνεις ό,τι θέλει. Δεν είναι αναγκαστικός νόμος, η αναρρίχηση είναι και θα εξακολουθήσει να είναι μια ελεύθερη δραστηριότητα. Επίσης, ρητά αναφέρουν ότι είναι draft προς διαβούλευση, τι άλλο να κάνουν;;Και όταν ολοκληρωθεί αυτή, πάλι πρότυπο θα είναι, όποιος θέλει, το ακολουθεί...οπότε χαλαρώστε, μη γίνεστε υστερικοί, αφήστε τις παράνοιες, σταματήστε να ψάχνετε για οχτρούς εκεί, που δεν υπάρχουν και αν θέλετε, συμμετέχετε στην όλη διαδικασία. Προσωπικά, τις ασφάλειες θα τις τοποθετώ, όπως με βολεύει (ανάλογα με το ύψος μου και τα οικονομικά μου), η ατομική ευθύνη για την προσωπική ασφάλεια φυσικά εξακολουθεί να ισχύει...
Che

Post by Che »

Όπως έχω δηλώσει ήδη στους τρεις απο τους τέσσερις εισηγητές, δεν τίθεται προς αμφισβήτηση ο λόγος ύπαρξης ενός τέτοιου εγγράφου, αλλά ο τρόπος σύνταξής του και η διανομή του στο κόσμο του χώρου. Πως αλήθεια ορίζεται η 'πλούσια' εμπειρία σε άνοιγμα και συντήρηση διαδρομών; Μήπως με την καπήλευση του κόπου άλλων ή μήπως μόνο με την υποτιθέμενη συντήρηση μίας διαδρομής; Προσωπικά Δημήτρη όπως εσένα σε έθιξε και πρόσβαλε η φράση 'θα έπρεπε να ντρέπεστε', ομοίως με προσβάλλει και μένα η φράση 'μαζευτήκαμε μια μικρή ομάδα με διάθεση και μεράκι'...πρώτον κι εγώ είχα και έχω διάθεση και μεράκι αλλά δεν ερωτήθηκα αν επιθυμώ να συμμετάσχω σε μια τέτοια ομάδα. Για ποιον λόγο;

Επειδή ίσως δεν έχω την ιδιότητα του Ο.Β ή εκπαιδευτή; Είναι αυτό άραγε λόγος να απορρίψεις κάποιον; Και θυμίζω ότι οικειοθελώς και εντελώς ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ έχω συνδράμει όχι μόνο στην ανανέωση κάποιων πεδίων της Αττικής, βοηθώντας ανθρώπους που έχω σε μεγάλη εκτίμηση , και ακόμα τρέχω, αλλά και έχω ανοίξει και αρκετές διαδρομές πάλι χωρίς κάποιο προσωπικό όφελος και η μόνη μου ικανοποίηση είναι να ακούω ανθρώπους να σχολιάζουν τις διαδρομές που άνοιξα είτε θετικά είτε αρνητικά.

Και εσύ από όλους Δημήτρη, που γνωρίζεις κάποια πράγματα παραπάνω επί του θέματος (ξέρεις τι εννοώ) , γνωρίζεις ότι θα μπορούσα να μην ανακατευτώ στη συντήρηση. Ωστόσο θεωρώ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ και ΚΑΘΗΚΟΝ μου να προσφέρω, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι πριν από μένα και πάνω σε αυτά που έχτισαν να εξελιχθώ και τους ευχαριστώ, και να αφήσω στην άκρη προσωπικούς εγωισμούς και οφέλη, οικονομικά και μη..... Επίσης 4 άτομα δεν θεσπίζουν μια 'μικρή' ομάδα αλλά παρέα που πάει για μπύρες και σουβλάκια ή να παίξει καμιά μπιρίμπα. Και μεταξύ μας από την προχειρότητα του κειμένου και όπως συντάχθηκε, νομίζω πως και αυτό κάνατε όταν συναντιόσασταν. Γιατί αν πραγματικά , μετά από τόσες συναντήσεις που κάνατε μέσα στη περίοδο των 4 μηνών και από πολύωρες συζητήσεις μετά σοβαρότητος, αυτό ήταν το καλύτερο που μπορέσατε να σκεφτείτε, τότε ειλικρινά θα τα παρατήσω όλα και θα πάω να γίνω μπαλαρίνα! Γιατί και εγώ είπα να φτιάξω ένα έτσι όπως θα ήθελα να μου προβληθεί και μου πήρε.....μία μέρα; και ήμουν μόνος μου και πάλι είναι πιο σαφές και περιεκτικό από το άλλο.
Climbing is not a sport, it's a life attidute!
geka

Post by geka »

Αφιερωμένο σε όλα τα ΠΡΟΤΥΠΑ του κόσμου
https://youtu.be/ELKbtFljucQ
chrisbel

Post by chrisbel »

Καλημέρα,
Καλώς ή κακώς έτσι είναι τα πράγματα Ζιτς όταν εκτείθεσαι στο κοινό. Κάποια στιγμή θα τα’ ακούσεις άσχημα, δικαίως ή αδίκως. Προσωπικά εμένα δε με ενοχλούν οι χαρακτηρισμοί αλλά όταν απευθύνονται χωρίς να τεκμηριώνονται. Αν κάποιος μπορεί να στοιχειοθετήσει ότι είμαι ηλίθιος καλά κάνει και το γράφει, αλλά όχι έτσι να πετάει μια κουβέντα. Σε αυτό διαφωνώ και θα μαλώσω τον Geka.
Το καλό κόλπο βέβαια είναι να μην εκτείθεσαι. Δε λες τίποτα, κάνεις τη δουλίτσα σου (προφανώς βγάζεις και τα φράγκα σου) και απλά παρατηρείς τους υπόλοιπους να μάχονται για αυτό που έχει ήδη γίνει –έχεις φτιάξει.
Το καλύτερο δε κόλπο για να είσαι «υπεράνω» είναι να λες, «ναι λαμβάνω πολύ σοβαρά τις προτάσεις σας και θα αξιολογηθούν κατάλληλα». Έτσι δε χρειάζεται να δίνεις απαντήσεις και κυρίως δε χρειάζεται να φτιάξεις τίποτα ή ίσως μερικά ανούσια πράγματα (όπως πχ. Αν το ρελέ έχει ένα κρίκο με αλυσίδα ή δυο ξεχωριστούς).
Το κακό με την υπόθεση είναι ότι δεν έχει δοθεί καμία απάντηση κι εσύ Ζιτς παρόλο που δεν έχεις καμία «υποχρέωση» δεν έδωσες καμία απάντηση σε αυτό το φόρουμ έτσι για το γαμώτο –ούτε βέβαια και οι υπόλοιποι συντάκτες και εισηγητές. Κι όλα αυτά παρόλο που το θέμα έχει αναστατώσει την αναρριχητική κοινωνία.
Ένα παράπλευρο αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι στο τέλος, οι αντιρρησίες σχολιαστές να γίνονται γραφικοί. Με αυτό τον κίνδυνο λοιπόν εξηγούμαι γιατί γράφω όλα αυτά μιας και ανταπόκριση από την ΕΟΟΑ δεν είδα.
1. Μαζευτήκαμε μια μικρή ομάδα για να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.
Έτσι από κέφι και όρεξη. Τίποτα άλλο.

Ζιτς, από πότε μια μικρή ομάδα μπορεί να καθορίζει τα ήθη μιας κοινότητας και κυρίως να ορίζει πως θα δίνονται εργολαβίες εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ. Και ποιος σας το ζήτησε. Ότι έχει κέφι ο καθένας θα κάνει, δεν μπορείς να φανταστείς τι θα γίνει..
Όμως μήπως σας το ανέθεσε η ΕΟΟΑ όπως ισχυρίζεται ο Πετρομιανός στο μέιλ που μας έστειλε; Τι από τα δυο ισχύει.
Το σημαντικότερο, ποιοι είναι αυτοί, η μικρή παρέα, που όρισε πως θα δίνονται οι εργολαβίες; Ο πρόεδρος των επαγγελματιών που θα εκτελούν τις εργολαβίες και ο κατεξοχήν εργολάβος. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Μπορεί να είναι σωστά, μπορεί, αυτά που γράφονται αλλά είναι εξόφθαλμα παράτυπο.
2. Είναι draft ή είναι τελικό; Άλλα λες εσύ, άλλα ο Πετρομιανός και περί άλλων τυρβάζει η ΕΟΟΑ. Ζιτς,:υπό διαβούλευση, Πετρομιανός: Στην πρώτη έκδοσή του που δημοσιεύεται εδώ (http://www.eooa.gr/wp-content/uploads/2 ... 5-2015.pdf),.. Βέβαια, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και γι αυτό το λόγο καλείστε όλοι να αποστείλετε σχόλια και προτάσεις στους δύο συντάκτες, ώστε σύντομα, να υπάρξει μια δεύτερη, βελτιωμένη έκδοση., άρα επίσημο, στο δε σάιτ της ΕΟΟΑ κανονικά και με το νόμο πρότυπο και μάλιστα περασμένο και από το ΔΣ. Δηλαδή, έχουμε ένα επίσημο έγγραφο και μετά θα το αλλάξουμε; Νέο ΔΣ και μετά αλλαγές; Στο ενδιάμεσο βέβαια κάποιοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους..
3. Αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο.. μα γιατί το κάνατε αυτό και χάσατε το χρόνο σας από τα βράχια; Σχεδόν όλο το κείμενο υπάρχει αυτούσιο στο σάιτ: http://climbkalymnos.com/climbing/#equiping είμαι σχεδόν σίγουρος δε, ότι και τα υπόλοιπα περί οργάνωσης των εργολαβιών είναι μέσα σε κάποια προκήρυξη.
4. Και επί της ουσίας τώρα στο κείμενο: δεσμεύεται η ΕΟΟΑ με επικίνδυνους νεοσυλλογισμούς 2.1: προσφέροντας προστασία από σοβαρό τραυματισμό.., σε αντίθεση βέβαια το 3.1 εκεί όπου όλα επιτρέπονται.. Δηλαδή ο S. Villanueva μπορεί να καταθέσει μήνυση στην ΕΟΟΑ γιατί χτύπησε άσχημα στην Κάλυμνο; Εκτός αν τα 11 ράμματα δεν είναι άσχημο χτύπημα..
4.1 Η ΕΟΟΑ υιοθετεί τη μαύρη εργασία.. 4.4 Εθελοντές αναρριχητές για τη διάνοιξη νέων διαδρομών. Δηλαδή κάποιος παίρνει μια εργολαβία και χρησιμοποιεί εθελοντές (που θα βρεθούν εκεί για βόλτα, π.χ. Ένας επισκέπτης της Καλύμνου, ένας μαθητής σχολής ανοίγματος διαδρομών, ένας ο οποίος αγωνίζεται να συμπληρώσει τα προαπαιτούμενα του 4.4.2.) ούτε ΙΚΑ ούτε τιμολόγια τίποτα και αυτό θα το ισχυριστεί η ΕΟΟΑ; Ας μη σπεύσει κανείς να πει αυτό γράφτηκε για τους συλλόγους που θέλουν να ανανεώσουν ένα πεδίο εθελοντικά. Οι κανονισμοί δε δέχονται επεξηγήσεις. Πρέπει να είναι σαφείς. Και παρεμπίπτοντος αυτό συμβαίνει τώρα που γράφεται το κείμενο, υπό τις ευλογίες της ΕΟΟΑ..
5. Η ΕΟΟΑ έρχεται σε αντίθεση με την διακήρυξη του Τυρόλο στο 2.3!
6. Η ΕΟΟΑ έρχεται σε αντίθεση με τη δική της διακήρυξη http://www.eooa.gr/wp-content/uploads/2 ... ologia.pdf με τα καθιερωμένα ήθη των αναρριχητών, ακόμα και με την UIAA http://www.theuiaa.org/upload_area/file ... o_bolt.pdf Runouts may not be neutralized by additional bolts (don’t take the edge off a runout). Όλα αυτά στο 3.5
7. Η ΕΟΟΑ στο 2.9 υιοθετεί το προσεκτικό chipping.. ίσως να κρίνεται αναγκαίο σε θαλάσσια περιβάλλονται αλλά ποιος το περιγράφει..
8. Οι συντάκτες έχουν μπερδέψει τα οργανωμένα πεδία με τις διαδρομές περιπέτειας.. 3.4. βέβαια όλα ανανεώνονται όπως το Πιλιέ της Φωτιάς..
9. Φυσικά οι ανοίξαντες δε χρειάζεται να δώσουν τη συγκατάθεση τους όπως ορίζει το 1.12.2..
10. Η ΕΟΟΑ ορίζει πλέον τι θα αναπτύσσεται ως πεδίο και συνιστά που πρέπει να γίνονται οι διαδρομές, στο 2.10. Οποιαδήποτε ομοιότης με το σάιτ της Καλύμνου τυχαία..
11. Είναι πλήρως ασαφές, σε αντίθεση με άλλα σημεία, το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει να πάρει μια εργολαβία και να συμμετέχει σε αυτήν. Αυτό δίνει την ευκαιρία πολλών ερμηνειών αλλά και παρερμηνειών..
Για όλα αυτά και πολλά άλλα που είναι γραμμένα μέσα σε αυτό το κείμενο και εκθέτουν –κατά τη γνώμη μου- τους εισηγητές και την ΕΟΟΑ το κείμενο αυτό δεν έπρεπε να υπάρχει αναρτημένο στη σελίδα της ΕΟΟΑ. Ένας νομικός θα το ξεσκόνιζε αμέσως κι απ’ όσο ξέρω κανείς νομικός δεν το κοίταξε.
Η δε απουσία επικοινωνίας με τους αναρριχητές επιτείνει την άποψη ότι πιο φωτογραφικό δε γίνεται..
Θα μου πει κάποιος, μα οι αναρριχητές στέλνουν τις προτάσεις τους στον Πετρομιανό, ανεπίσημα και χωρίς να γνωρίζει κανείς αν κάποιος άλλος έστειλε, αν έστειλε και τι έλεγε όμως. Αυτό είναι κάτι πάντως, αλλά δεν είναι διαβούλευση. Και τέλος πάντων η διαβούλευση γίνεται πριν την επισημοποίηση ενός εγγράφου. Και όλοι γνωρίζουν τι λέει ο καθένας και μετά κάποιοι θα το αξιολογήσουν.
Αυτά. Καλό είναι ν’ αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί, αλλά καλύτερο είναι να μη δημιουργούνται αιτίες για χαρακτηρισμούς.
ΧΜ
geka

Post by geka »

Και εγώ επίσης θα συμπληρώσω οτι στον κανονισμό εκπαίδευσης http://www.eooa.gr/wp-content/uploads/2 ... 1-2012d.pd. στα άρθρα ζ και Η2 οτι οι τίτλοι του εκπαιδευτή και Ο.Β δεν αποτελούν επαγγελματικό προσανατολισμό αλλά (Τίτλος) και αναλύει τις υποχρεώσεις τους προς τα σωματεία...
kitsos

Post by kitsos »

Στο εξωτερικό πάντως Guidelines υπάρχουν, όπως και σε κάθε άλλη δραστηριότητα: https://alpineclub.org.nz/climb/bolting

:Do not bolt naturally protectable routes. This is absolutely unacceptable if the line has good or even adequate natural protection...

Τα guidelines αναφέρεται πως είναι προιόν διαβούλευσης, εκδόθηκαν το 2005 και ανανεώθηκαν το 2010.Είναι ηλίθιοι οι Νεοζηλανδοί; Υπάρχει

κάτι σάπιο στους αντίποδες;; Μας ψεκάζουν τελικά;

και η UIAA έχει εκδόσει: http://www.theuiaa.org/upload_area/file ... o_bolt.pdf :

"Thus, in ecologically sensitive areas permanent
protection should be reduced to a minimum. On the other hand, in less sensitive areas
possibilities for the climbing activity of a greater number can be created by the development
of well protected rock climbing routes. Climbing areas developed along these guidelines
pose no threat to the natural environment."

Ενώ στην Αμερική, απλά σε κυνηγά ο localης Sherrif: http://permits.springsgov.com/Page.asp? ... Print=True

Παίρνεις τη διεθνή ανάλογη εμπειρία, προτείνεις λύσεις, βλέπεις τι κάνουν οι χώρες όπου η δραστηριότητα είναι παλαιότερη και τελικά το ορθό
είναι τελικά να συμβουλέυεσαι τα guidelines των διεθνών οργανισμών...πριν ειρωνευτείτε, διαβάστε τι αναφέρεται στο foreword, όλα είναι προαιρετικά...
freeq

Post by freeq »

Καταρχήν, προφανώς η διαδικασία σύνταξης κ δημοσίευσης του "προτύπου" αν δεν είναι παράτυπη, είναι σίγουρα ατυχής αφού δίκαια προκαλεί αντιδράσεις το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση ούτε πουθενά αναφέρεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για προσχέδιο.

Από κει κ πέρα, αναφορικά με το περιεχόμενο:
Η προκατάληψη του "προτύπου" κατά της "αναρρίχησης περιπέτειας" και υπέρ της "αναρρίχησης ευχαρίστησης" είναι εξόφθαλμη. 'Ήδη από τον πρόλογο:
Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι σωστά διανοιγμένες διαδρομές αυξάνουν την ευχαρίστηση που προσφέρει η αναρρίχηση ενώ οι λανθασμένες πρακτικές την μειώνουν η ακόμα και την εκμηδενίζουν
Εντύπωση άλλωστε κάνει το πόσο εύκολα κ ανάλαφρα κατά το "πρότυπο" λύνεται το επίμαχο ζήτημα "to bolt or not" που διαχρονικά απασχολεί αναρριχητικές κοινότητες ανά τον κόσμο:
Οι μόνιμες ασφάλειες στις νέες διαδρομές (περιπέτειας) συνίσταται να τοποθετούνται με φειδώ, κρατώντας όμως τις διαδρομές σχετικά ασφαλείς
Όπως έχει ήδη ειπωθεί στο thread αναρριχητική δεοντολογία κ ηθική όπως καταγράφεται από διακηρύξεις (Τιρόλο, ΕΟΟΑ), συστάσεις UIAA, κ γενικά όπως την ξέρουμε έχει πάει περίπατο (πχ. άρθρα 1.9, 1.12, 2.3, 2.9, 3.5). Ο προσανατολισμός είναι σαφής: τρυπήστε τα πάντα με γνώμονα την "ευχαρίστηση". Δεν υπάρχουν προστατευμένες περιοχές, δεν υπάρχει σεβασμός στους ανοίξαντες, υπάρχον χαρακτήρας κ ύφος υπάρχουσας διαδρομής αποφασίζεται κ αλλάζεται (γιατί, πώς κ από ποιόν άραγε?).

Υπάρχει προφανώς διάθεση από τους εισηγητές/συντάκτες για ανάπτυξη, νέων ασφαλισμένων αναρριχητικών προορισμών. Κ η προτυποποίηση της ανάπτυξης αυτής είναι κάτι το θετικό. Όμως πιστεύω ένα πρότυπο θα πρέπει να λαμβάνει πολύ πιο σοβαρά υπόψιν κ την ανάγκη προστασίας τόσο της αναρριχητικής ιστορίας και κληρονομιάς (υπό τη μορφή διαδρομών βουνού ας πούμε) όσο κ την προστασία συγκεκριμένων περιοχών από την αδιάκριτη παρέμβαση του τρυπανιού.
Ίσως αν το πρότυπο περιοριζόταν στα πεδία καθαρά αθλητικής αναρρίχησης τα πράγματα να ταν πιο απλά.

Προφανώς κάποιοι σκέφτονται κ με οικονομικούς όρους (στις εποχές που ζούμε) όμως τα βουνά κ τα βράχια μας απαιτούν περισσότερο σεβασμό από την ΕΟΟΑ μας!

ΥΓ.
Αναφορές που βρίσκω χρήσιμες για τυχόν σχετικό διάλογο που πρόκειται να ανοίξει:

Reinhold Messner
My opinion – expressed in my recent books – is that climbing is becoming more and more a
sport. Adventure climbing on natural rock will remain as an elite activity, based on the
activity’s traditions and the intelligence to respect mountains as ancient wild places, where
only those who are properly prepared should go. Preserving our approach to the mountains
is a way of saving the heritage of wild mountains – and anarchy in the wilderness. The
mass-membership clubs, like the DAV with its million members, are pushing for mountains
to be “prepared for everybody”.

Alex Huber
“Climbing and mountaineering are more and more popular and have important human
values involving nature, adventure and exploration. But due to growing commercialism
these values are in danger. Tourism and industry try to create a ‘safe’ sport out there in wild
nature and with this the respect for wild nature in the mountains and the rock itself is
getting lost”.
“Basically, alpinism and climbing is a sport with a long tradition, strong ethics and high
ideals. People went out there to explore the wild nature in the high mountains of the Alps
which are one of the last refuges of pure nature. But the radical plaisir-bolting of the last
two decades has put this long tradition in danger. Today, in the most popular destinations,
climbing has become a bolted highway, which is of the same safety standard you find on
indoor walls”.

http://theuiaa.org/upload_area/Commissi ... imbing.pdf
Hippo

Post by Hippo »

φανταστείτε τα αλάνια του Yosemite στα 70's να τους ανακοινωνόταν ένα τέτοιο πρότυπο,ε ρε γλέντια!
kitsos

Post by kitsos »

"Ίσως αν το πρότυπο περιοριζόταν στα πεδία καθαρά αθλητικής αναρρίχησης τα πράγματα να ταν πιο απλά." Σωστός ο Freeq, πάνω κάτω το ίδιο λένε και οι έξω...οπότε όλοι θα είναι ικανοποιημένοι...
Post Reply