Πως να κόψετε ένα σχοινί χωρίς μαχαίρι
Πως να κόψετε ένα σχοινί χωρίς μαχαίρι
(ή γιατί δεν πρέπει να αφήνετε τα σχοινιά να τρίβονται μεταξύ τους ή με ιμάντες)
http://www.youtube.com/watch?v=e1P5Oh6o1aE
http://www.youtube.com/watch?v=e1P5Oh6o1aE
Απετάξω τις πλακέτες; Απεταξάμην!
Συνετάξω τα καρύδια; Συνεταξάμην
Διευκρίνιση: το video το έγραψα εγώ, δεν υπάρχει τρικ, είχα διαβάσει για αυτό στο blog του Andy Kirkpatrick και ήθελα να το δοκιμάσω.
Επειδή όσοι το είδαν (στο Youtube αλλά και στην φωτογραφική μου μηχανή) αντέδρασαν με δυσπιστία, γίνονται και live επιδείξεις...
Επειδή όσοι το είδαν (στο Youtube αλλά και στην φωτογραφική μου μηχανή) αντέδρασαν με δυσπιστία, γίνονται και live επιδείξεις...
Κοίταξε, αφενός είναι πιο εύκολο και πρακτικό να κουβαλά κανείς ένα σουγιαδάκι για να κόβει και το τυρί ή το σαλάμι. Σαν backup μπορούμε φυσικά να έχουμε και ένα κομματάκι λεπτό dyneema στο φαρμακείο μας, ποτέ δεν ξέρεις.
Το γεγονός δεν μου προξενεί έκπληξη γιατί: (1) η διάμετρος του dyneema είναι ικανά μικρή - αυτό που μας ενδιαφέρει ακριβώς από άποψη φυσικής είναι η μικρή ακτίνα καμπυλότητας που σημαίνει ότι η τριβή εστιάζεται σε μια πολύ μικρή επιφάνεια του σκοινιού. (2) το dyneema λιώνει σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από την θερμοκρασία τήξης του σκοινιού, που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν "κόβει" το σκοινί σαν μαχαίρι αλλά σαν θερμομάχαιρο (αυτό που έχουν οι πωλητές στα καταστήματα με είδη αναρρίχησης). Τέλος, (3) το σκοινί είναι και χρειάζεται να είναι υπό κάποια τάση, όσο μεγαλύτερη η τάση τόσο πιο εύκολο και γρήγορο και το κόψιμο/κάψιμο.
Αν αυτά σχετίζονται με την ασφάλειά μας έχει να κάνει μεν με την ύπαρξη κοφτερών σημείων στα βράχια που σκαρφαλώνουμε (οριζόντιες αιχμές όπου το σκοινί μπορεί να τριφτεί και να κοπεί), αλλά και με την τριβή του σκοινιού με ιμάντες και άλλα σκοινιά. Προσοχή στα ραπέλ από ιμάντα, ιδιαίτερα με ανισόπαχα σκοινιά όπου τείνει να υπάρχει μετακίνηση (σούρσιμο) καθώς και με σκοινιά που κλιπάρονται πότε μαζί και πότε χώρια κατά την διάρκεια της σκοινιάς (λάθος τακτική).
Το γεγονός δεν μου προξενεί έκπληξη γιατί: (1) η διάμετρος του dyneema είναι ικανά μικρή - αυτό που μας ενδιαφέρει ακριβώς από άποψη φυσικής είναι η μικρή ακτίνα καμπυλότητας που σημαίνει ότι η τριβή εστιάζεται σε μια πολύ μικρή επιφάνεια του σκοινιού. (2) το dyneema λιώνει σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από την θερμοκρασία τήξης του σκοινιού, που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν "κόβει" το σκοινί σαν μαχαίρι αλλά σαν θερμομάχαιρο (αυτό που έχουν οι πωλητές στα καταστήματα με είδη αναρρίχησης). Τέλος, (3) το σκοινί είναι και χρειάζεται να είναι υπό κάποια τάση, όσο μεγαλύτερη η τάση τόσο πιο εύκολο και γρήγορο και το κόψιμο/κάψιμο.
Αν αυτά σχετίζονται με την ασφάλειά μας έχει να κάνει μεν με την ύπαρξη κοφτερών σημείων στα βράχια που σκαρφαλώνουμε (οριζόντιες αιχμές όπου το σκοινί μπορεί να τριφτεί και να κοπεί), αλλά και με την τριβή του σκοινιού με ιμάντες και άλλα σκοινιά. Προσοχή στα ραπέλ από ιμάντα, ιδιαίτερα με ανισόπαχα σκοινιά όπου τείνει να υπάρχει μετακίνηση (σούρσιμο) καθώς και με σκοινιά που κλιπάρονται πότε μαζί και πότε χώρια κατά την διάρκεια της σκοινιάς (λάθος τακτική).
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
Συμφωνώ, εκτός του:
Η πλάκα είναι ότι το μόνο τέτοιο κορδόνι που κουβαλάω στην αναρρίχηση είναι αυτό που δένω το σουγιαδάκι (με φακό) που έχω στο σακουλάκι της μαγνησίας. Πάντως το μαχαίρι θέλει λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά όπως λέει και ο Kirkpatrick με το σπάγκο δεν μπορείς να αλείψεις το ψωμί σου...
νομίζω το dyneema έχει πιο χαμηλή θερμοκρασία τήξης από το Nylon.Ibex wrote:(2) το dyneema λιώνει σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από την θερμοκρασία τήξης του σκοινιού,
Η πλάκα είναι ότι το μόνο τέτοιο κορδόνι που κουβαλάω στην αναρρίχηση είναι αυτό που δένω το σουγιαδάκι (με φακό) που έχω στο σακουλάκι της μαγνησίας. Πάντως το μαχαίρι θέλει λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά όπως λέει και ο Kirkpatrick με το σπάγκο δεν μπορείς να αλείψεις το ψωμί σου...
Μπέρδεψα το dyneema με το kevlar/aramid. Όμως τώρα αν αναρωτιέσαι γιατί κόβεται/καίγεται το σκοινί και όχι το κορδονάκι, αυτό γίνεται γιατί όλη η τριβή και η θέρμανση συμβαίνουν σε μια περιορισμένη περιοχή του σκοινιού (σχεδόν σημείο) ενώ μοιράζεται κατά μήκος του κορδονιού. Επιπλέον, όσο μεγαλώνει η τάση του σκοινιού τόσο η ακτίνα καμπυλότητάς του (διάμετρος) μικραίνει και ταυτόχρονα η περιστροφή από την ροπή που ασκεί το κορδονάκι περιορίζεται, έτσι η παραπάνω περιοχή γίνεται πολύ μικρότερη και το κάψιμο πολύ πιο αποτελεσματικό....το dyneema λιώνει σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από την θερμοκρασία τήξης του σκοινιού.
Last edited by Ibex on 12 Oct 2010 12:11, edited 1 time in total.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
-
yogigiorgo
-
yogigiorgo
Σαφώς, αλλά στην πράξη η τάση στο σχοινί θα είναι μεγαλύτερη από τα ~10kg που έβαλα.yogigiorgo wrote:ποτε ομως στην διαρκεια αναρριχησης ερχετε το σκοινι υπο ταση σε επαφη με ιμαντα η κορδονετο σε αυτη την γωνια στο ιδιο σημειο και με την ιδια συχνοτητα?
αν προσθεσεις και το γεγονος οτι το κορδονετο ειναι 2μμ η απαντηση μαλλον για να μην ειμαι απολυτος ειναι ποτε........
Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα σχοινιά, ούτε έκανα το βίντεο για να τρομάξω τον κόσμο. Απλώς ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε ένα φαινόμενο που πολλοί αγνοούν τη σοβαρότητά του.
-
yogigiorgo
μιας και ανοιξαμε τετοια συζητηση βρηκα ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο για τους ιμαντες....
http://www.dmmclimbing.com/news.asp?nid=293&ngroup=1
http://www.dmmclimbing.com/news.asp?nid=293&ngroup=1