ΠΑΕΙ (και πάλι) Η ΠΕΝΤΕΛΗ

Απόψεις και προβληματισμοί για την κατάσταση του ορεινού περιβάλλοντος
Post Reply
kangoo

ΠΑΕΙ (και πάλι) Η ΠΕΝΤΕΛΗ

Post by kangoo »

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΞΑΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ. ΑΡΧΙΖΩ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΑΝ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΛΑ ΠΟΝΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
Dimitris

Post by Dimitris »

Αγανακτώ κι εγώ όπως όλοι σας για τις φωτιές στην Αττική. Αλλά συνήθως όταν αγανακτώ για κάτι, ψάχνω να βρω την αιτία και όχι να κάνω εύκολες τοποθετήσεις, νιώθοντας έτσι την ικανοποίηση του καταγέλλοντος και βγάζοντας την ουρά μου απ’ έξω. Έτσι, αν θέλει κάποιος να κατανοήσει τις αιτίες των πυρκαγιών στην Αττική (Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός), που διαφέρουν από την υπόλοιπη Ελλάδα, ας ψάξει πρώτα να βρει πως ακριβώς κτίζονται οι καμένες εκτάσεις. Ας ψάξει πως πήραν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, μέχρι και broadband συνδέσεις. Πως απέκτησαν δρόμους, πλατείες, σχολεία, εκκλησίες, παιδικές χαρές και αποχετευτικό δίκτυο. Με έκπληξη θα ανακαλύψει ότι κανείς τους δεν είναι αυθαίρετος. Μα τότε τι έχει γίνει; Όλοι αυτοί είχαν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας στους Θρακομακεδόνες και στην Πεντέλη; Μήπως είναι κληρονόμοι του Νταβέλη και της Δούκισσας της Πλακεντίας; Όχι ακριβώς.

Για όσους λοιπόν δεν ξέρουν, το «σύστημα» δουλεύει ως εξής: Το 1453 (ναι τόσο πίσω θα σας πάω) οι Τούρκοι κατέλαβαν την Ελλάδα που αποτελούσε μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πως την κατέλαβαν; Φυσικά με πόλεμο και όχι με κάποια διεθνή συμφωνία. Αμέσως μετά, όλες οι περιουσίες των Ελλήνων δημεύτηκαν και περιήλθαν στα χέρια της Τουρκικής ολιγαρχίας, όχι στα χέρια φτωχών Τούρκων. Μέχρι εδώ θα μου πείτε ότι αυτά είναι λογικά πράγματα. Μετά από 400 χρόνια, με αρχή το 1821, με αγώνες που κράτησαν 90 χρόνια, οι Έλληνες έδιωξαν τους Τούρκους κατακτητές. Πως τους έδιωξαν; Φυσικά με πόλεμο και όχι με κάποια διεθνή συμφωνία. Δεν θα ήταν λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό, όλη η περιουσία της Τουρκικής ολιγαρχίας, ότι κι αν ήταν αυτή (χωράφια, λιβάδια, δάση, νησιά, σπίτια), να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού δημοσίου, ώστε να την διανείμει όπως ήθελε; Ε όχι, τελικά δεν έγινε έτσι και εδώ έχουμε ένα πρόβλημα: Οι Τούρκοι φεουδάρχες, πριν αποχωρήσουν, μεταβίβασαν τεράστια εδάφη σε «Έλληνες», υπογράφοντας συμβόλαια, τα ονομαζόμενα «Χοτζέτια». Τα εισαγωγικά στους «Έλληνες» δείχνουν την αμφιβολία μου κατά πόσο μπορεί να είναι κάποιος Έλληνας, όταν ο κατακτητής του μεταβιβάζει την περιουσία του καθώς φεύγει κακήν κακώς. Δυστυχώς, όλοι οι Έλληνες πολιτικοί που ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις τους, μηδενός εξαιρουμένου, από το 1821 μέχρι σήμερα, δεν έκαναν καμιά ενέργεια ακύρωσης των συμβολαίων αυτών. Ούτε και τα δικαστήρια. Είτε σας αρέσει είτε όχι, τα «Χοτζέτια» είναι νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας. Και τέτοιοι τίτλοι αναφέρονται σε ολόκληρες πλαγιές του Υμηττού, ολόκληρη την ανατολική Πεντέλη και πολλά άλλα που δεν τα γνωρίζω προσωπικά αλλά υπάρχουν για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει.

Έχουμε λοιπόν τα «Χοτζέτια» που μεταβιβάζουν σε κάποιον ολόκληρες δασωμένες πλαγιές γύρω από την Αθήνα και αυτός με την σειρά του, με «νόμιμα» πλέον συμβόλαια και διαθήκες, τις μεταβιβάζει στους κληρονόμους του. Μέχρι το 1960, κανείς από αυτούς δεν έκανε χρήση τους γιατί τότε το «οικιστικό θαύμα της αντιπαροχής και των εργολάβων» δεν είχε φτάσει στα όρια της έκρηξης. Οι κυβερνήσεις μας λοιπόν (όλες ανεξαιρέτως), αφού ενθάρρυναν αυτό το οικιστικό θαύμα μέχρι που κορέστηκε, άρχισαν να κάνουν τα στραβά μάτια σε μια νέα Ελληνική ανακάλυψη, τους «οικοδομικούς συνεταιρισμούς». Τι είναι αυτοί; Μα πολύ απλά, οι κληρονόμοι των «πατριωτών» που κατείχαν δασικές εκτάσεις, αφού δεν μπορούν να τις οικοπεδοποιήσουν άμεσα και να τις πουλήσουν ως «φιλέτα», κάνουν το εξής: Κόβουν τις μεγάλες εκτάσεις σε μικρότερες, ας πούμε των 200 στρεμμάτων και πουλάνε «μερίδια» που αντιστοιχούν σε ένα στρέμμα το καθένα, σε διάφορους επίδοξους οικιστές. Τα «μερίδια» αυτά κοστίζουν ελάχιστα, ας πούμε 20.000 Ευρώ το καθένα, ενώ στην γύρω περιοχή τα οικόπεδα πωλούνται 200.000 Ευρώ το στρέμμα, χωρίς όμως να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο «οικόπεδο» γιατί αυτό απαγορεύεται. Φυσικά ένα μεγάλο μέρος, ας πούμε 50 στρέμματα, το κρατάει ο «κληρονόμος» για να το κάνει «φιλετάκια» όταν έρθει η ώρα. Τι έχουν αγοράσει αυτοί οι 200 «συμπολίτες» μας; Ουσιαστικά τίποτα, γιατί σύμφωνα με τον νόμο οι δασικές εκτάσεις δεν κτίζονται. Αν όμως αυτοί οι 200 φτιάξουν έναν σύλλογο, που εντελώς συμπτωματικά ας ονομάσουμε «οικοδομικό συνεταιρισμό», μπορούν να πιέζουν τους πολιτικούς για να τους εντάξουν στο σχέδιο πόλης. Μα, το δάσος ρε παιδιά στο σχέδιο πόλης; Ε, αν εντελώς συμπτωματικά αυτό το δάσος καεί, ποιος νοιάζεται για τ’ αποκαΐδια; Επί πλέον, αν αυτοί οι 200 ανήκουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στο ΙΚΑ, σε μια τράπεζα, σε άλλο Υπουργείο, είναι ηθοποιοί, καλλιτέχνες, στρατιωτικοί, πολιτικοί και ότι άλλο φανταστείτε, ποιος πολιτικός δεν θα υποκύψει στις πιέσεις τους; Μόλις λοιπόν υπογραφεί ο σχετικός νόμος ή προεδρικό διάταγμα ή οτιδήποτε άλλο θέλετε, τα «μερίδια» μοιράζονται στους «δικαιούχους» και αμέσως αποκτούν αξία «φιλέτου», δεκαπλάσια από την αξία αγοράς. Μπορεί οι μεριδιούχοι να χρειάστηκε να περιμένουν 25 χρόνια, αλλά τελικά δικαιώνονται, έτσι δεν είναι;

Άραγε, όλοι αυτοί οι τύποι που μας έχουν κυβερνήσει ή μας κυβερνούν, δεν γνωρίζουν το «σύστημα» αυτό; Δεν μπορούν να ακυρώσουν όλα τα «Χοτζέτια»; Δεν μπορούν να ακυρώσουν όλες τις αγοραπωλησίες δασικών εκτάσεων και να δημεύσουν τις εκτάσεις αυτές; Φυσικά και μπορούν αλλά ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ! Και εμείς οι «πολίτες» που δήθεν αγανακτούμε για τις φωτιές και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος γιατί αγοράζουμε «μερίδια» των «κληρονόμων» και γιατί ψηφίζουμε πάλι τους ίδιους πολιτικούς; Απλά γιατί είμαστε όλοι ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ!

Σε ένα μήνα, παραβιάζοντας οι πολιτικοί μια βασική αρχή του Συντάγματος που λέει ότι οι εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια, θα σας ζητήσουν πάλι να τους ψηφίσετε. Εγώ θα ήθελα να σας δώσω μια φιλική συμβουλή: Μην ψηφίσετε αυτόν που πιστεύετε ότι ΘΑ ΚΑΝΕΙ αυτό που εσείς θέλετε για το περιβάλλον, την οικονομία, τα εθνικά θέματα, την υγεία και την παιδεία. Ψηφίστε αυτόν που πιστεύεται ότι το ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ. Είμαι σίγουρος ότι η επιλογή σας θα είναι το ΛΕΥΚΟ, το ΑΚΥΡΟ ή η ΑΠΟΧΗ!
kangoo

Post by kangoo »

Και οχι μονο αποχη. Δεν φτανει αυτο. Το κακο πρεπει να χτυπηθει στην ριζα του.Χρειαζεται αγώνας με @ρ&*δια μπας καταφερουμε και σωθει οτι απεμεινε. Ξεφτιλισμενοι ολοι τους πρασινοι μπλε κοκκινοι. Το θεμα δεν ειναι πλεον πολιτικο. Ειναι ζητημα ζωης. Ζητημα Διαβιωσης.

ps: Ξερει κανεις αν δημιουργηθηκε καμια οργανωση μη κυβερνητικη με σκοπο την αναδασωση??
Dimitris

Post by Dimitris »

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το «σύστημα», ας αναζητήσει στο Internet την λέξη «Χοτζέτια», ή ας διαβάσει τα παρακάτω:
Τα μυστικά του Υμηττού
Τα τσιφλίκια του Υμηττού
Δεν ισχύει το Σύνταγμα για την υπεράσπιση του δάσους, αλλά οι ρυθμίσεις του Σουλτάνου

Ουδέν σχόλιον περαιτέρω...
nioniakis

ΑΠΟΧΗ..

Post by nioniakis »

ομως μετα,τι: :(
Dimitris

Post by Dimitris »

Αν το «μετά τι» σημαίνει τι κάνουμε εμείς, τότε ο καθένας παίρνει μια πολεμίστρα στο φρούριο που λέγεται Περιβάλλον και πολεμάει από εκεί. Η πρώτη μάχη που θα δώσει είναι με τον εαυτό του: να μειώσει τη χρήση αυτοκινήτου, να κάνει ανακύκλωση, να καταναλώνει λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, να μην κτίζει σε θέση που υπήρχε δάσος, να καταγγέλλει κάθε προσπάθεια αυθαιρεσίας. Η δεύτερη μάχη θα είναι με τον κύκλο του: να πείσει συγγενείς και φίλους να κάνουν κι αυτοί όλα τα παραπάνω. Οι επόμενες μάχες θα έρθουν μόνες τους.

Αν το «μετά τι» σημαίνει ότι μπορεί να βγει «ο άλλος» και όχι ο «δικός μας», πιστεύω πως δεν υπάρχει «άλλος» και «δικός μας». Τα κόμματα είναι μαγαζιά που πουλάνε εμπόρευμα, οι ηγεσίες των κομμάτων είναι οι managers των μαγαζιών, ενώ οι βουλευτές και τα στελέχη είναι οι πωλητές που βγαίνουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, έχοντας συγκεκριμένους στόχους να πετύχουν. Μάλιστα κατά καιρούς αλλάζουν και μαγαζί. Εσύ θα αγοράσεις; Εγώ πάντως ΟΧΙ. Αν δυσκολεύεσαι να επιλέξεις, δες μια τυχαία «συζήτηση» μεταξύ πολιτικών, τοποθετημένων σε τηλεοπτικά παράθυρα. Αν ταυτιστείς με κάποιον από αυτούς, τότε ψήφισέ τον. Μην ψηφίζεις όμως κάποιον επειδή δεν σου αρέσει ο άλλος.
Planar

Post by Planar »

Δημητρη, πολυ ενδιαφερουσα η τοποθετηση σου...

Παντως δεν ειναι τυχαιο οτι οι χρονιες των εκολγων εχουν και τις χειροτερες φωτιές. Εχει ενα ενδιαφερον αρθρο στην Καθημερινη σημερα επ αυτου. Το σχετικο γραφημα τα λεει ολα. Ξερετε ποιο ειναι το τραγικο; Οτι εχουμε απαξιωσει τοσο πολυ τους πολιτικους μας που δεν μας εκπλησει η πιθανοτητα οι φωτιες να ειναι κατευθυνομενες και να εχουν πολιτικα κινητρα (αντιθετως φανταζει ως πολυ πιθανο!)

Περα απο αυτη την αθλιοτητα των πολιτικών υπαρχει και η ατομικη ευθυνη και ισως πρεπει να κοιταξουμε και λιγο την αληθεια στα ματια και να ριξουμε ενα γερο reality check. Δεν ειναι ολες οι φωτιες αποτελεσμα εμπρησμων. Στην πραγματικοτητα οι αποδεδιγμενοι και πιθανοι εμπρησμοι δεν ειναι η κυριοτερη αιτια πυρκαγιων (φωτιες σε περιαστικα δάση αποτελουν εξαιρεση). Οσοι απο εμας συνηθιζουν να αναβουν φωτιες στην υπαιθρο το καλοκαιρι ας ξανασκεφτουμε τις ευθυνες μας. Η μηπως "εμεις ξερουμε τι κανουμε";

Εγω παντως εχω αποφασισει τι θα ριξω. Μαυρο καταμαυρο και οχι οτι κι οτι. Σταχτη απο την Παρνηθα και την Πεντελη θα βαλω στο φακελο
Dimitris

Post by Dimitris »

Η καλύτερη ιδέα που έχω ακούσει. Γιατί δεν το προτείνουμε σε όλο τον κόσμο; Να ρίξει ένα φάκελο με στάχτη. Αυτό αξίζει στους πολιτικούς!
Eva

Post by Eva »

Σε σχέση με τα παραπάνω, και κάνοντας την αναζήτηση "Μάλοβιτς" που μας πρότεινε ο Δημήτρης, έπεσα πάνω στο Link αυτό που δίνει μια... "συνολική εικόνα" της διαφθοράς. Σφίξτε τα δόντια καλά πριν το κάνετε κλικ...
http://athens.indymedia.org/front.php3? ... _id=737128
nioniakis

..

Post by nioniakis »

το ´μετα,τι;´αφορουσε κυριως,τον προσωπικο μου προβληματισμο σχετικα με την αποχη(προσωπικα εχω ψηφισει μια φορα σε νομαρχιακες-δημοτικες εκλογες,και αυτο,πριν 12-13 χρονια).Παρ'ολη την πικρα μου και την στανοχωρια μου γι'αυτο,κανω και 'γω τον προσωπικο μου αγωνα(που περιγραφεις στην πρωτη παραγραφο)απο την πολεμιστρα μου.(επισης εχω διαδωσει οτι εχω διαβασει στα λινκ απο αυτο το φορουμ,και εχει φρικαρει ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ!..)
Dimitris

Post by Dimitris »

Καλό αυτό. Το φρικάρισμα είναι το πρώτο βήμα. Τα άλλα έρχονται μόνα τους. Όσον αφορά το περιβάλλον, πρέπει όλοι μας να είμαστε εκτός από φρικαρισμένοι και λίγο ψαγμένοι. Γιατί τώρα που βλέπουμε ότι ακόμα κι αυτοί που οδήγησαν το περιβάλλον στην καταστροφή, δηλαδή οι πολιτικοί και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, να δείχνουν ευαισθησία, μήπως ετοιμάζουν νέα προϊόντα για να μας πασάρουν;
Post Reply