Αλλαγή των ρελέ στο Καράβι Υμηττού

Πληροφορίες και απόψεις για την ασφάλεια και την βαθμολόγηση διαδρομών
Post Reply
Dimitris

Αλλαγή των ρελέ στο Καράβι Υμηττού

Post by Dimitris »

Στο Καράβι του Υμηττού έχουν ασφαλιστεί τα τελευταία χρόνια πολλές αθλητικές διαδρομές, με πρωτοβουλία, έξοδα και προσωπική εργασία 2 - 3 αναρριχητών. Για όσους μένουν σε κοντινές συνοικίες είναι ένα πολύ δημοφιλές πεδίο, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στον περιφερειακό Υμηττού.

Ένα μικρό μειονέκτημα των διαδρομών ήταν μέχρι τώρα η έλλειψη ρελέ τα οποία να επιτρέπουν να κατεβαίνει άμεσα με "κουβά" ο επικεφαλής μόλις φτάσει πάνω, χωρίς να λύνεται. Η χρήση τέτοιων ρελέ βοηθάει πολύ όταν ο χρόνος προπόνησης είναι περιορισμένος, όπως συμβαίνει τα απογεύματα του καλοκαιριού μετά τη δουλειά. Αλλά όσοι άνοιξαν διαδρομές με δικά τους έξοδα, ήταν λογικό να μην μπορούν να επωμιστούν το επιπλέον οικονομικό βάρος τέτοιων κατασκευών.

Έτσι, με δική μας πρωτοβουλία (Μαυρόπουλος - Αϊβαζίδης), αντικαταστήσαμε τα ρελέ με έτοιμα σετ της Raumer, που αποτελούνται από δυο πλακέτες ενωμένες με αλυσίδα και ένα αρκετά ισχυρό απλό καραμπίνερ.

Για την περίπτωση που οι διαδρομές σκαρφαλωθούν με ασφάλιση "top rope", αφήσαμε σε κάθε ρελέ και έναν από τους παλιούς "κλειστούς" κρίκους. Όσοι σκαρφαλώνουν με "top rope", πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να περνάνε το σχοινί από καραμπίνερ ασφαλείας καθώς και από τους μόνιμους "κλειστούς" κρίκους. Αν το περνάνε μόνο από το απλό καραμπίνερ του σετ της Raumer, που είναι φτιαγμένο για γρήγορο πέρασμα και κατέβασμα με κουβά, υπάρχει θανάσιμος κίνδυνος αν το σχοινί "καβαλήσει" την πύλη του καραμπίνερ. Αυτά ισχύουν για κάθε αναρριχητικό πεδίο, όχι μόνο για το Καράβι.

Την προσπάθεια ενίσχυσε οικονομικά, εν μέρει, ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος (ΑΟΣ).
kitsos

Re: Αλλαγή των ρελέ στο Καράβι Υμηττού

Post by kitsos »

Το ρελέ της 4 στο Καράβι είναι ξεβιδωμένο (τουλάχιστον την προηγούμενη τρίτη που πήγα), από τα δύο βύσματα που συγκρατούν το σύστημα της Raumer, το κάτω δεν είχε βίδα και παξιμάδι, οπότε όλο το σύστημα στηριζόταν μόνο στο πάνω βύσμα (δεν ειχα κλειδι, ουτε βίδα να το αλλαξω, οταν ξαναπάω θα πάρω μαζί μου), οπότε ΠΡΟΣΟΧΗ! (ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΛΕ ΤΗΣ 5).Τώρα πως ξεβιδώθηκε το βύσμα είναι άλλο κεφάλαιο...και το σύστημα της Raumer καλό και ακριβούτσικο...

Επίσης η Chipαρισμενη τρύπα στη βάση της 7 έχει μεγαλώσει σε επικίνδυνο σημείο...θα πέσει κανείς μέσα...!

το 2004 δεν υπήρχε, έκτοτε έκανε την εμφάνιση της και προοδευτικά μεγαλώνει...

μήπως να την κλέισουμε με λίγο τσιμέντο;;; (ξέρω είναι αντιαισθητικό αλλά και τώρα είναι!!!)
Dimitris

Re: Αλλαγή των ρελέ στο Καράβι Υμηττού

Post by Dimitris »

kitsos wrote:οταν ξαναπάω θα πάρω μαζί μου
Σε παρακαλώ φτιάξτο γιατί δεν ξέρω πότε θα ανέβω εγώ. Φυσικά όταν φτιάχτηκε ήταν εντάξει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι έχει συμβεί.
kitsos wrote:μήπως να την κλέισουμε με λίγο τσιμέντο;;;
Συμφωνώ γιατί αν το δεχτούμε να γίνει εκεί, κάποιος θα πει γιατί όχι κι αλλού. Το λευκό τσιμέντο δεν θα είναι αντιαισθητικό. Όσον αφορά την ασφάλεια, όποιος δυσκολεύεται μπορεί να έχει μαζί του ένα μεσαίο καρύδι και να το βάζει στη σχισμή αριστερά. Κρατάει καλύτερα από πλακέτα.
Post Reply