DRY TOOLING

Πληροφορίες και απόψεις για την ασφάλεια και την βαθμολόγηση διαδρομών
Post Reply
zulu

DRY TOOLING

Post by zulu »

Υποθέτω οτι στην Ελλάδα κανείς δεν κάνει dry tooling όπως sport climbing δηλαδή βλέποντας το ως ένα ανεξάρτητο άθλημα και άρα όσοι κάνουμε το κάνουμε στα πλαίσια της προπόνησης για το βουνό. Γιατί όμως μας αρέσει το βουνό?
Γιατί δεν έχει πλακέτες, γιατί δεν έχει τοπ-ροπ, γιατί θέλει φαντασία γιατί έχει χαρακτήρα. Χαρακτήρα που του δώσανε οι προηγούμενοι, οι παλιοί όταν ανοίγαν διαδρομές στο Λάζο και στους πύργους της Γκαμήλας με αρβύλες. Για αυτό πηγαίνουμε εκεί το χειμώνα και προσπαθούμε να επαναλάβουμε τις διαδρομές τους με κραμπον και πιολε με κρύο και μίζερες συνθήκες.
Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος? Αν όλα αυτά ισχύουν και ελπίζω να ισχύουν, σημαίνει οτι σεβόμαστε τις διαδρομές των άλλων, παλιών και καινούργιων ως πνευματικά τους δημιουργήματα.Όχι όμως μόνο στο βουνό. Πρέπει ΝΟΜΙΖΩ να καταλάβουμε ότι όσο άσχημο θα ήταν για εμάς να δούμε τα Παρανοικά Ανδροειδή με 15 πλακέτες τη σχοινιά άλλο τόσο άσχημο είναι και για τους φίλους μας, αυτούς τους ανήθικους υπεργαζωτές σπορκλαϊμπάδες να πηγαίνουν στο Σέσι και να βλέπουν τις διαδρομές που οι ίδιοι με κόπο και συγκεκριμένο σκοπό άνοιξαν ξυσμένες σπαμένες και γενικά αλλοιωμένες από τα μεσαιωνικά πολεμικά μας εργαλεία.
Υπάρχουν στην Αθήνα ήδη 2 πεδία που και τα 2 έχουν και άλλες δυνατότητες(στην βαρυπόμπη έχει ΠΟΛΛΑ βράχια ακόμα). Ας σκαρφαλώσουμε πρώτα αυτές (πόσοι άλλωστε έχουμε σκαρφαλώσει διαδρομές εως και Μ7 που υπάρχουν) και ας στρώσουμε το κώλο μας κάτω να ανοίξουμε κι άλλες.
Μέχρι τότε ας αφήσουμε τα δημιουργήματα των άλλων όσο ασήμαντα και αν φαίνονται σε εμάς τους μεγάλους αλπινιστές στην ησυχία τους.
Ας ξεκινήσουμε μέσα απο αυτό το φόρουμ και να βρισκόμαστε όσοι ενδιαφερόμαστε για DT και να κανονίσουμε να ανοίξουμε καινούργιες διαδρομές. Ας μη γκρινιάξουμε για μια ακόμη φορά μεταξύ μας. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.
Συγνώμη για τη πολυλογία.
inta diaolos einai toutos!
dpapa

Post by dpapa »

Σε συνέχεια όσων γράφει ο zulu θα ήθελα και γω να πω οτι με την δημιουργία δύο πεδίων για dry tooling δεν υπάρχει η δικαιολογία οτι δεν μπορούμε να προπονηθούμε. Για να λέμε και την αλήθεια φέτος το χειμώνα πήγα στο πεδίο στη βαρυμπόπη πάρα πολλές φορές και ποτέ δεν είδα κάποιον να σκαρφαλώνει εκεί. Τι έγινε; μάλλον όλοι θα πήγαν Στο Σέσι, στους Αχαρνείς και στο Λιάγκο!!! και σιγά τους πολλούς που είμαστε, τελικά στο βουνό πόσοι πήγαν για να μεταφέρουν το dry tooling εκεί;;
Μάλλον όμως και αυτό έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί, αυτό που μας αφήνει αδιάφορους για τους τύπους που έχουν πλακετώσει όλη τη πίσω πέτρα στο Λιάγκο με απόσταση 30 πόντους απο πλακέτα σε πλακέτα και αυτούς που έχουν αδειάσει δύο μπουκάλια μπλε σπρεϋ στο μονοπάτι που παει στη κόψη στο Φλαμπούρι...
Αν υπάρχει λοιπόν κόσμος που θέλει να προπονηθεί στο dry tooling να ασχοληθούμε όλοι μαζί να ανοίξουμε καινούργιες διαδρομές ακόμα και πεδία κατάληλα, χωρίς να καταστρέφουμε αυτά που κληρονομήσαμε και αυτά που άνοιξαν με πολύ κόπο οι σύγχρονοι μας!
giatroulis

Post by giatroulis »

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που δημοσίευσα στο site μια ανακοίνωση, σχετικά με την απώλεια ενός ζευγαριού πιολέ για dry tooling, η οποία πυροδότησε έναν μεγάλο κύκλο συζήτησης με ποικίλες αντιδράσεις και απόψεις, από σοβαρές, σκεπτόμενες και χιουμοριστικές, μέχρι ανούσιες και υποτιμητικές για τους εκφραστές τους. Φυσικά, όταν έγραφα εκείνη την ανακοίνωση, δεν φανταζόμουν την έκταση που θα έπαιρνε το θέμα, καθώς το ζητούμενο μου ήταν συγκεκριμένο και δεν ήταν να ανοίξει το φάκελο του dry tooling στην Ελλάδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν σχολίασα και δεν πήρα τότε κάποια θέση.
Μετά από καιρό λοιπόν, που έχουν καταλαγιάσει τα πνεύματα, ο Zulu ξανανοίγει το θέμα, αλλά από μια άλλη σκοπιά, όχι πυροδοτική αυτή τη φορά, μα συνεργατική. Θεωρώ μια τέτοια προσέγγιση πολύ πιο ουσιαστική, με βρίσκει σύμφωνο και αυτός είναι ο λόγος που γράφω.
Θα συμφωνήσω με τον Zulu όσον αφορά στο χαρακτήρα κάθε διαδρομής, τον οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε και να διατηρούμε στην κατάσταση που μας παραδόθηκε, είτε πρόκειται για βουνίσια είτε για αθλητική γραμμή - και εδώ που τα λέμε δεν σοφίστηκα από μόνος αυτές τις ιδέες, ούτε και ο Zulu, αλλά κάποιοι δάσκαλοί μας μας τις δίδαξαν.
Δεν νοείται μια ιστορική ή αισθητική γραμμή αναρρίχησης βράχου να αλλοιώνεται από τα Monster...που ποτέ δεν βρήκα. Και το λέω αυτό, διότι ουδέποτε βρέθηκα, ούτε εγώ ούτε κανένας από όσους ξέρω που κάνουν DT, να σκαρφαλώνω με κραμπόν και πιολέ στο Λιάγκο ή στη Μικρή Βαράσοβα ή στο Σέσι ή τελοσπάντων σε όποιο πεδίο πληροί το κριτήριο της αισθητικής ή ιστορικής αξίας. Ουδέποτε όμως προσδιορίσαμε και μεταξύ μας πού να σκαρφαλώνουμε, ώστε εύλογα τα μέλη της μικρή μας κοινότητας να αναλώνονται σε διαξιφισμούς. Π.χ. το πεδίο "Αχαρνείς" δεν διαθέτει ούτε αισθητική ούτε ιστορική αξία, αλλά εκπαιδευτική σημασία που, για το συγκεκριμένο βαθμολογικό επίπεδο, δεν αλλοιώνεται από το DT, γι' αυτό και βρέθηκα εκεί... όπως και πολλοί άλλοι που έχουν παραμείνει στο ανώνυμο απυρόβλητο. Όμως, αυτή είναι η προσωπική μου άποψή, όπως κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να σκαρφαλώσει για "ιστορικούς" λόγους την "34" στο Λιάγκο με κραμπόν και πιολέ.
Καλό θα ήταν λοιπόν, προκειμένου να μην έχει ο καθένας την προσωπική του άποψη, να συμφωνήσουμε ως προς τα πεδία που θα κάνουμε DT. Αυτό νομίζω ότι ήταν και το πιο σημαντικό κέρδος από εκείνο τον κύκλο συζήτησης, αφού προσδιορίστηκαν τα δύο πεδία για DT στην Αττική.
Το επόμενο βήμα είναι αυτό που προτείνει ο Zulu, να συνεργαστούν όσοι ασχολούνται με τη βουνίσια χειμερινή αναρρίχηση - άρα, και με το DT ως προπόνηση -, για την εύρεση νέων πεδίων και το άνοιγμα περισσότερων διαδρομών.
Προσωπικά, Zulu είμαι διαθέσιμος (το τηλ. μου υπάρχει ακόμα και στο site), καθώς και υλικά από το Σύλλογό μου, όπως τρυπάνι (για πλακέτες μην περιμένουμε από την Ομοσπονδία, δεν πρόκειται...), αλλά...
ρε συ, αν μπορείς να μου δανείσεις κανά πιολέ, γιατί ακόμα περιμένω μια σοβαρή απάντηση σ' εκείνη την ανακοίνωση.
Άλλωστε, εσύ μου είχες πει ότι κάτι είχες βρει κάπου. Ε, ένα από εσένα, ένα ακόμα από το Μαλλιά που είχε εκείνος ο φαντάρος στην πρωινή αναφορά... κάτι μπορεί να γίνει!
zulu

Post by zulu »

Αγαπητέ μου γιατρέ καταρχήν οφείλω να ομολογήσω οτι χάρηκα πάρα πολύ που ο πρώτος που απαντά σε αυτό το ΤΟΡΙC είσαι εσύ.
Δεύτερον υπάρχει μια πιθανότητα να διαφωνήσω μαζί σου για τους Αχαρνείς οχι γιατί και εγω το θεωρώ αξιόλογο πεδίο ούτε γιατί έχει τρομερή αισθητική(και επίσης διοτι ο Κάλχας με εργαλεία θα ήταν παιχνιδάκι) αλλά γιατί αυτή είναι η δική μας άποψη και σίγουρα όχι όλων των υπολοίπων πόσο μάλλον αυτόν που κατέβαλαν κάποιες ώρες για να τις ανοίξουν.
ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΑΞΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ προτείνω και το βλέπουμε. Οσοι πιστοί προσέλθετε.
ΠΙΣΤΟΙ όχι ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ.
dpapa

Post by dpapa »

Παιδιά συμφωνώ και γω με την Τετάρτη 9 Απριλίου!!!
route 4a

Post by route 4a »

Οπως είπε ο giatroulis :

Προσωπικά, Zulu είμαι διαθέσιμος (το τηλ. μου υπάρχει ακόμα και στο site), καθώς και υλικά από το Σύλλογό μου, όπως τρυπάνι (για πλακέτες μην περιμένουμε από την Ομοσπονδία, δεν πρόκειται...)

Λοιπόν giatrouli για τις πλακέτες μην απελπίζεσε, όταν θελίσετε να ξεκινήσετε δουλειά κάντε μου μια υπενθήμηση.

Στο κάτω κάτω χρειάζεσε μία αποζιμίωση για τα monster (εντάξει μπορεί οι πλακέτες να μην είναι το αγαπημένο σου gadget, αλλά σε αυτήν την άδικη κοινονία μη τα θες κι όλα δικά σου).[/quote]
voutiros

Post by voutiros »

Γιατρούλη σαν να φαίνεται ότι σε έχει στεναχωρήσει το πείραγμα για τα Monster, όμως να ξέρεις κανένας δεν είχε άσχημη διάθεση,άλλωστε όλοι εμείς που γράφουμε εδώ βασικά το κάνουμε γιατί γουστάρουμε την παρέα, ετσί; Ε καμιά φορά θα πούμε και καμμιά χοντράδα, θα κάνουμε και κανά πείραγμα, όπως συμβαίνει άλλωστε και στον προφορικό λόγο. Μη το παίρνεις και εσύ κατάκαρδα, σαν μερικούς μερικούς που δεν τολμάμε να διαφωνήσουμε και μας κόβουν τη καλημέρα... Μπορεί ο γραπτός λόγος να φαίνεται καμιά φορά πιο σκληρός αλλά μη ξεχνας εσύ και όλοι οι άλλοι, ότι τούτο το site είναι για φίλους βασικά, για ανθρώπους που αγαπάνε τα ίδια πράγματα και νοιάζονται. Εμένα πάντως από όλη αυτή την ιστορία θα με πείραζε περισσότερο η απώλεια των πραγματικά φοβερών αυτών εργαλείων (τα δοκίμασα πρόσφατα).
giatroulis

Post by giatroulis »

Σεβαστέ Βούτυρε,
σε καμιά περίπτωση δεν παρεξήγησα τα καλοπροαίρετα και χιουμοριστικά σχόλια των φίλων, γνωστών και μη, αναρριχητών στην ανακοίνωσή μου. Ίσα ίσα που δεν ήταν λίγες οι φορές που γέλασα με την ευρηματικότητα και το χιούμορ τους (ξεχνιέται η φωτό "παρά πόδα"?), και αναγνώρισα την συμπαράστασή πολλών.
Ο λόγος που έγραψα τώρα κάποια πράγματα είναι αυτός που εξήγησα και παραπάνω, ότι, δηλαδή, το ζητούμενό μου τότε δεν ήταν να ανοίξω και να σχολιάσω το θέμα του DT, αλλά μήπως και ξέρει κανένας τίποτα για τα χαμένα πιολέ. Απλώς, τώρα που ξανάνοιξε το θέμα ο Zulu (πού πήγε και το βρήκε αυτό το ψευδώνυμο και τι σχέση έχει με το ποιόν του?), είπα να εξηγήσω μερικά πράγματα.
Αυτό είναι όλο...

Όσο για τις 9 Απρίλη, να συναντηθούμε πού και τι ώρα?
Αν και έχω εφημερία, θα προσπαθήσω να την αλλάξω και να είμαι εκεί.
zulu

Post by zulu »

Τετάρτη μεσημέρι Βαρυπόμπη θα έλεγα ?????? αλλά αν δε βολεύει τους λοιπούς της παρέας( παρεξηγημένους και παρεξηγισιάρηδες )προτείνετε κάτι άλλο. Παρεπιπτώντος δεν βλέπω και πολλούς απο "αυτούς που ξύνουν τα βράχια" να έχουν προσφερθεί. Αν τους προβληματίζει η ώρα και η μέρα η αφεντιά μου και καμμιά δυο άλλες αφεντιές που ξέρω θα προσφερθούν και για άλλα απογεύματα.
Υ.Γ. Γιατρέ ρώτα το βούτυρο τι τρώω και πως και θα δικαιολογείσεις το ψευδώνυμο άσε που η μάνα μου είανι απο τη ν.αφρικη.
Υ.Γ.2 Χαίρομαι πάρα πολύ που σ αυτό το τόπικ διατηρούμε ένα επίπεδο και ως εκ τούτου
Ανυπομονώ εκ βαθέως και με οξεία συγκίνηση την συνεύρεση μας στα βράχια της Βαρυπόμπεως.
Ειλκρινά δικός σας.
dpapa

Post by dpapa »

Και απο το πρωι θα έλεγα όσοι μπορούν.
Άντε θα φέρω και τα monsterakia μπας και δελεάσουμε και κανέναν ακόμα να έρθει.
giatroulis

Post by giatroulis »

Ζουλού,
κανονίστηκε για Τετάρτη, μπορώ γύρω στις 15.30-16.00. Ισχύει ακόμα? Είμαι και Πέμπτη διαθέσιμος. Πάρε με όμως καλύτερα τηλέφωνο να συνεννοηθούμε. οκ?
Και δεν θα ξεχάσω να σου φέρω και 2-3 κιλά κρέας από τη Χασιά!!! Έμαθα ότι σ' αυτό οφείλονται όλα.
zulu

Post by zulu »

Ισχύει βέβαια κ[αποιοι θα είμαστε και από πιο πριν,
Φίλε καγιακ θα έρθεις??? αν ναι φέρε και εκείνο το τρυπανι και κανα βύσμα. αν μπορείς αλλιώς έλα σκέτος.
zulu

Post by zulu »

φερτε και ψηφιοφωτόμηχανή
nioniakis

Post by nioniakis »

μπραβο ρε παιδες!αυτη ειναι κινησαρα...
Υ.Γ γιατρουλη,μπορω να σου εξηγησω οτι η αφελεια που ζητησες τα πιολε,ενοχλησε,δειχνοντας οτι δεν ειχες σκεφτει, οτι το πεδιο αυτο(αλλα και αλλα γρατζουνισμενα)ειναι τοπος που χρησιμοποιουν πολλοι αναρριχητες,δειχνοντας σεβασμο και φροντιδα περιμενοντας και τους αλλους να κανουν το ιδιο. Δεν υπαρχουν πεδια με ή χωρις ιστορια(αν και τωρα μερικα εχουν χαραγμενη την ιστορια τους.. :twisted: ).Να συμμετεχεις ενεργα στην δημιουργια των πεδιων DT,δινοντας ετσι κατι στους επομενους για προπονηση.Αυτο που καταφερες εσυ στο βουνο,να το κανουν και αλλοι.
kayak

Post by kayak »

ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ 17:30 ΜΕΤΑ ΤΡΥΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΜΗΧΑΝΗΣ
Post Reply