Καταρράκτης Αρτοτίνας

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
Louk
Posts: 4
Joined: 25 Dec 2009 21:00

Καταρράκτης Αρτοτίνας

Post by Louk »

Στις 15/12/2010 είχαμε βρεθεί με τον Τάσο (Πολυματίδη) στα Αρτοτινά λιβάδια για να κάνουμε την Πλάκα – Πυραμίδα. Το φρέσκο χιόνι και ο καιρός που χάλαγε μας γύρισαν νωρίς πίσω και φτάνοντας στο παρκαρισμένο τζιπ μας περίμενε μια έκπληξη.
Δίπλα στο δρόμο (είχαμε φτάσει μέχρι τις φουρκέτες, κάτω από τις σπηλιές, λίγο πριν τα λιβάδια) υπήρχε ένας καταρράκτης μισοπαγωμένος. Ήταν μεσημέρι και η άνοδος της θερμοκρασίας μας άφησε να τον κάνουμε μόνο top rope.
Image
Φέτος πήγαμε με τον Κώστα (Μαρματζάκο) στις 19/01/2012 με την φιλοδοξία να τον βρούμε παγωμένο. Φυσικά παρκάραμε στο ποτάμι κάτω από την Αρτοτίνα (αρκετό χιόνι) και πήγαμε με τα πόδια από το μονοπάτι που δείχνει η «Ανάβαση» στην αρχή και μετά από το δρόμο. Τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα και κάναμε την πρώτη σχοινιά (25μ.) επικεφαλής. Η δεύτερη έγινε top rope μιας και οι παγόβιδες δεν έμοιαζαν πολύ καλές ενώ ο βράχος δίπλα δεν έπαιρνε τίποτα. Γενικά η πρώτη σχοινιά ήταν πιο εύκολη από την προηγούμενη χρονιά καθώς η κλίση της είχε μειωθεί από το χιόνι (πιθανόν από χιονοστιβάδα).
Image
Ο καταρράκτης μπορεί να μην είναι μεγάλος αλλά στα Δυτικά Βαρδούσια υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Οπότε σε μια εξόρμηση στην περιοχή αξίζει να ξεκλέψεις χρόνο για δυο ενδιαφέρουσες σχοινιές. Εξάλλου είναι ακριβώς κάτω από τις σπηλιές όπου γίνεται η κατασκήνωση, με μηδενική πρόσβαση.
Image

AlexHwaRang
Posts: 391
Joined: 01 Jul 2007 16:33

Post by AlexHwaRang »

Μπράβο παιδιά.

Είναι ο γνωστός καταρράχτης μεταξύ πάνω και κάτω ψηλού?
Πόση ώρα κάνατε πρόσβαση? Τα χιόνια κατά τα άλλα πως είναι?

Dimitris
Posts: 646
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Αόστα θυμίζει!
Alex, γράψε συντεταγμένες Google Maps: 38.691958, 22.083169
Κάνοντας zoom, θα δεις ότι περνάει δίπλα ο χωματόδρομος για τα Αρτοτινά λιβάδια.

Louk
Posts: 4
Joined: 25 Dec 2009 21:00

Post by Louk »

Όχι δεν είναι ο Ανεμιστός. Όπως περιγράφω είναι δίπλα στο δρόμο που πάει στα Αρτιτινά λιβάδια. 500μ. πριν το τέλος του.

Ο Ανεμιστός δε νομίζω ότι μπορεί να είναι κατάλληλος για αναρρίχηση. Η αποροή του είναι μικρή και προέρχεται από επιφανειακά νερά. Άσε που η κλίση του είναι τέτοια που το νερό το παρασύρει ο αέρας. Γι' αυτό και τον είπαν Ανεμιστό.

Post Reply