Ορθοπλαγιά Συκιάς - Μιχαηλίδη-Λεοντιάδη

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
Ibex

Ορθοπλαγιά Συκιάς - Μιχαηλίδη-Λεοντιάδη

Post by Ibex »

Στο ράδιο-αρβύλα έχουν κατά καιρούς ακουστεί πολλά και διάφορα για την διαδρομή των Μιχαηλίδη-Λεοντιάδη: (1) ότι την άνοιξαν από πάνω ραπελιάζοντας, (2) ότι δεν την σκαρφάλωσαν ποτέ ολόκληρη, (3) ότι στο ξεκίνημα από το διάζωμα πήγαν από αλλού... και άλλα παρόμοια. Δεν ξέρω κιόλας, πιθανόν κάτι από αυτά να αληθεύει.

Και ρωτάω: αυτή η φιλολογία έχει αναπτυχθεί με βάση κάποια έγκυρα ιστορικά στοιχεία ή απλά έχει διαδοθεί το κοντό και το μακρύ του καθενός; Τι μπορούμε να μάθουμε από τις δημοσιεύσεις της εποχής, από τις πρώιμες περιγραφές/χαράξεις της διαδρομής και από τους παλιούς αναρριχητές εν ζωή;

Για την "κλασσική των κλασσικών", όπως την έχουν αποκαλέσει, πρέπει να διασταυρωθούν τα στοιχεία και αν είναι δυνατόν να τελειώνουμε με τις εικασίες. Θα βοηθούσε άραγε ένα καλό ψάξιμο στα αρχεία της Ομοσπονδίας; Κανείς που να θέλει και να μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα γενικότερα με όποιο τρόπο;

Επειδή το forum ως ανοιχτή συζήτηση ίσως δεν είναι το καλύτερο μέσο για αυτό το σκοπό, όποιος επιθυμεί ας γράψει/στείλει ό,τι έχει είτε σε εμένα προσωπικά, είτε στο διαχειριστή του Routes.gr, είτε στο περιοδικό Ανεβαίνοντας.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
Ibex

Post by Ibex »

Με ένα ευχαριστώ προς τις "Κορφές", επισυνάπτω τις παρακάτω σελίδες από το σχετικό αφιέρωμα στην Γκιώνα (τεύχος 140) όπου είχαν αναδημοσιευθεί αποσπάσματα από παλαιότερα σχετικά δημοσιεύματα στο περιοδικό "Βουνό". Εμένα τα αποσπάσματα αυτά μου άνοιξαν τα μάτια καθώς εξηγούν ένα προς ένα όλα τα περίεργα που έχω κατά καιρούς ακούσει αναφορικά με το άνοιγμα της κλασσικής διαδρομής στην Πλάκα της Συκιάς.

ftp://ftp.mg.uoa.gr/pub/panos/HTML/public/giona-1.jpg
ftp://ftp.mg.uoa.gr/pub/panos/HTML/public/giona-2.jpg
ftp://ftp.mg.uoa.gr/pub/panos/HTML/public/giona-3.jpg
ftp://ftp.mg.uoa.gr/pub/panos/HTML/public/giona-4.jpg

Επίσης, μετά από αυτά που διάβασα αναρωτιέμαι γιατί πάνω από το διάζωμα θεωρούμε "κλασσική" τη Μιχαηλίδη-Λεοντιάδη που βγαίνει άδοξα στην ράμπα και όχι την Μιχαηλίδη-Καλέκα, που ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη αναρρίχηση της ορθοπλαγιάς και πάει ντουγρού επάνω. Ίσως η απάντηση είναι γραμμένη στο βράχο... Στην πρώτη ευκαιρία λοιπόν, και με την κατάλληλη παρέα, θα πάω να σκαρφαλώσω την Μιχαηλίδη-Καλέκα και να φτιάξω ένα αναλυτικό σκίτσο/περιγραφή. Ίδωμεν...
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
Post Reply