Νταμάρια στη Γκιώνα από τον ΕΟΣ Άμφισσας
Pancan τα "μαργαριτάρια" που αναφέρεις τα ξεκίνησες από την μέση και παραλείπεις την πολύ πιο ..ζοφερή αρχή, που βέβαια στην περίπτωση μας αφορά στα σχέδια συγκεκριμένης εταιρείας για εξόρυξη στη Βαθιά Λάκα! Πιστεύω αυτό να μην έγινε σκόπιμα.
ΥΓ. Όσον αφορά τον Κώστα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχει τίποτε να αποδείξει και σε κανένα, γιατί απλά είναι καθαρός.
ΥΓ. Όσον αφορά τον Κώστα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχει τίποτε να αποδείξει και σε κανένα, γιατί απλά είναι καθαρός.
wu
Αν σκεφτόμασταν όλοι με την "αναπτυξιακή"-"ωχαδερφιστική"-"λίγο απ'όλα" λογική σου,τότε,σε λίγα χρόνια,θα κάναμε μόνο πίστα και θα περπατούσαμε στο διάδρομο,μπροστά σε 3-D οθόνη.Γιατί δε θα είχε απομείνει σχεδόν τίποτα...katsaromallis wrote:NikX χωρίς να είμαι μέλος του ΕΟΣ Αμφισας, γνωρίζω την σημαντική προσφορά του σωματείου σας στην τοπική κοινωνία και αναμφισβήτητα ο Κος Παπαγεωργίου αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστό για το υψηλής ποιότητας καταφύγιο που διαχειρίζεται στα Βαρδούσια.
Ενα μικρό σωματείο σε μία "δύσκολη" περιοχή, καταφέρνει μάλιστα να δημιουργεί ένα ευνοικό κλίμα για την ανάπτυξη της ορειβασίας στην ευρύτερη περιοχή και στην Ελλάδα γενικότερα.
Δεν θα ηθελα να σχολιάσω την οικολογική δράση του σωματείου σας. Δεν γνωρίζω! Σε κάθε κοινωνία, οι τοπικοί φορείς και κοινωνικές ομάδες, διαπραγματεύονται προσπαθούν να επιτύχουν τις δικές τους ισορροπίες, ως κρίνουν απαραίτητο και όπως μπορούν.
Θα ήθελα όμως να απευθυνθώ στους οικολογικά ευαισθητοποιημένους που κατά καιρό γράφουν στο foroum αυτό. Τυχαίνει να ήμουν και στην ομάδα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης μεγάλης πολυεθνικής στο παρελθόν και είμαι γνώστης περιβαλλοντικών ζητημάτων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η δε συνεισφορά μας και δράση μας για το περιβάλλον σημαντική και τεκμηριωμένη.
Το βουνό είναι και αυτό αντικείμενο προς διαπραγματευση, όπως είναι οι πεδιάδες, τα χαμηλά βράχια, τα ποτάμια, οι ακτές και οι θάλασσες και όλοι οι γεωλογικοί σχηματισμοί. Νομίζω ότι ειδικά σε μία περίοδο κρίσης, όπου το ΑΕΠ της χώρας μας πρέπει να αυξηθεί, ολοι θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Αν δεν ηταν ο βωξίτης και τα άλλα μεταλεύματα, ίσως οι γύρω περιοχές να ήταν σε ακόμη χειρότερη μοίρα. Και αν δεν υπήρχαν τα ορυχεία-μεταλλεία στην Γκιώνα, δεν θα υπήρχαν "δευτερογενείς" εταιρείες π.χ. διαμόρφωσης προϊόντων αλουμινίου στα Οινόφυτα, μεταφορών, βαρέων μηχανημάτων. Ας σκεφτούμε και την δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, απόκτησης τεχνογνωσίας από Ελληνες μηχανικούς (με πιθανή μελλοντική εξαγωγή υπηρεσιών στο εξωτερικό και δημιουργία περαιτερω πλούτου) κλπ κλπ κλπ. Ειναι χαρακτηριστικό ότι οι επιπτώσεις της βιομηχανίας αυτής είναι αισθητές και σε "μακρινούς" κλάδους, το βλέπω με τις ευκαιρίες πλούτου που ήδη έχουν δημιουργήσει στον δικό μου τομέα των βιομηχανικών υφασμάτων. Ναι, δεν αντιλέγω, σαφώς υπάρχει μία πάλη ανάμεσα σε συμφέροντα της μεταλευτικής βιομηχανίας και άλλων ομάδων και κατά την γνώμη πολλών έχουν υπάρξει ανήθικες τακτικές έναντι στην τοπική κοινωνία, τα γνωρίζω όλα αυτά. Υπάρχουν και τα αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία δεν είναι ευκαταφρόνητα.
Ναι συμφωνώ ότι κάποια τμήματα των βουνών μας πρέπει να σωθούν από την μεταλευτική βιομηχανία και να αναπτυχθουν τουριστικά ή να τεθούν σε κάποιο ειδικό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας. Ούτε εμένα θα μου άρεσε αν κάποιοι ανατίναζαν την Blotti ή αν μου χάλαγαν την Αλπίνα. Και ενα - δυό ακόμη όμορφα καταφύγια στην Γκιώνα δεν θα με χάλαγαν. Και αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πλούτο και να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ και θα έκαναν πιό εύκολη την διαμονή των αναρριχητών. Τόσα καταφύγια έχει ο Ολυμπος, και αν εξαιρέσουμε την τσιμεντοκαλύβα στου Χρηστάκη (έχετε σκεφθεί ποιοί πραγματικά θίγονται σε αυτή την ιστορία και γιατί), δεν βλέπω πολλούς να διαμαρτύρονται
Και νέα ορυχεία χρειαζόμαστε.
Και νέα καταφύγια χρειαζόμαστε.
Ναί στην ανάπτυξη, εφόσον γίνονται οι σχετικές μελέτες και τηρούνται οι προβλεπόμενες διατάξεις.
Και φίλοι αναρριχητές μην ανησυχείτε. Κάποια πράγματα θα καταστραφούν και άλλα θα σωθούν και ίσως νέα θα δημιουργηθούν μέσα από την καταστροφή ("Any art of creation, first, is an art of destruction" Pablo Picasso). Να θυμάστε ότι μερικές από τις καλύτερες αναρριχητικές διαδρομές είναι σε παλαιά νταμάρια!!! Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πάντως, για κάποιες διαδρομές,...σκαρφαλώστε τώρα....όσο προλαβαίνετε.
Πραγματικά,δεν πολυκατάλαβα τι συμβαίνει στη Ρούμελη,αλλά μονοπάτια και καταφύγια φτιαγμένα με βρώμικο χρήμα δεν τα χρειαζόμαστε(μιλάω γενικά).Πουθενά.Κι ας μην έχουμε τις ανέσεις μας.
Σκηνούλα στη Βαθειά Λάκα...Όσοι το έχουμε κάνει,γνωρίζουμε ότι δε συγκρίνεται με τίποτα...
-
eliaskolovos
Αυτό λέμε όλοι φίλε μου και αυτό ακριβώς τονίζει και ο αγαπητός φίλος voutiros ότι αν δεν υπήρχε ο ΕΟΣ Άμφισσας και ο Κώστας Παπαγεωργίου σε λίγο καιρό δεν θα μπορούσες ούτε εσύ ούτε κανένας άλλος να στήσει την σκοινούλα του στην Βαθιά Λάκα , απλά γιατί δεν θα υπήρχε Βαθιά Λάκα αλλά νταμάρι των μεταλλείων. Όσο αφορά το ''μαργαριτάρι'' που ανακάλυψε ο φίλτατος Pankan δλδ την επιστολή διαμαρτυρίας των επονομαζόμενων ''ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ'' από το Λιδωρίκι ένα έχω να πω, αγώνες από τα καφενεία και από τα blog του internet δεν κερδίζονται. Εκ του ασφαλούς και πίσω από την ανωνυμία μπορώ να λέω ότι θέλω . Τι γίνεται όμως όταν είσαι μπροστάρης και δακτυλοδεικτούμενος? Πόσο κουράγιο και μαγκιά έχεις ώστε να τραβήξεις μπροστά και να μην υποκύψεις σε πάσης φύσεως εκβιασμούς και πιέσεις?
Τέλος πάντων λέω πολλά και κουράζω , όσοι ξέρουν καλά τον Κώστα ξέρουν και τι ακέραιος χαρακτήρας είναι ειδικά πάνω σε αυτό το θέμα.
Η προσφυγή δεν έχει ακυρωθεί , συνεχίζεται κανονικά ο αγώνας...
Τέλος πάντων λέω πολλά και κουράζω , όσοι ξέρουν καλά τον Κώστα ξέρουν και τι ακέραιος χαρακτήρας είναι ειδικά πάνω σε αυτό το θέμα.
Η προσφυγή δεν έχει ακυρωθεί , συνεχίζεται κανονικά ο αγώνας...
-
eliaskolovos