Αρθρογραφία

Γενικές συζητήσεις που σχετίζονται με την αναρρίχηση και το ορεινό περιβάλλον
kostis
Posts: 17
Joined: 12 Jan 2012 14:54
Location: Ilion

Αρθρογραφία

Post by kostis »

Ομοιότητες μεταξύ
http://www.anevenontas.gr/issues/63/#/65/zoomed
και
http://www.climbing.com/exclusive/featu ... out_knots/
κανεις;
Δεν κατακρίνω, μου κάνει απλώς εντύπωση.
Lacrimosa
Posts: 106
Joined: 20 Aug 2008 10:06

Post by Lacrimosa »

Εδώ ολόκληρο site (www.boulder.gr) στηρίχθηκε στην αντιγραφή και στο c(l)opy - paste... ακόμη και διαδρομών από το www.routes.gr (βλ. sport πεδία όπως η Αγία Μαρίνα, η Μικρή Βαράσοβα κτλ)

Πρέπει να κατακρίνουμε.... η αντιγραφή όταν δεν γίνεται -τουλάχιστον- μια αναφορά στην πηγή αποτελεί λογοκλοπή και κανονικά διώκεται...
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

Το αστείο με το boulder.gr είναι ότι έχει αντιγράψει τόσο στεγνά τον Τιτο που επαναλαμβάνει ξερά ακόμα και τα τυπογραφικά λάθη του έντυπου οδηγού.
Τώρα όσο για το ανεβαίνοντας γενικά «δανείζεται» kαι δε λείπουν και τα ευτράπελα… Ποιος ξεχνά τη σόμπα (http://peftontas.blogspot.gr/2010/11/ei ... ssima.html) :)
kostis
Posts: 17
Joined: 12 Jan 2012 14:54
Location: Ilion

Post by kostis »

Η αλήθεια είναι πως το boulder.gr το χρησιμοποιούσα και άλλωστε θεωρώ τη (δωρεάν) (ανα)δημοσίευση θεμιτή, αν όχι απαραίτητη. Άλλωστε, καλώς ή κακώς, έχει το πιο εύχρηστο layout (αν και αυτό με την απενεργοποίηση του δεξιού κλικ ολίγον ξινό). Τώρα πάντως "Η Ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί" όπως βλέπω.

Απ'την άλλη μου κάνει εντύπωση ένα περιοδικό (που το πληρώνεις) να μεταφράζει ένα περιοδικό (που το πληρώνεις) χωρίς να βάζει αναφορά, παραπομπή, πηγή κ.λπ. Στην τελική θα μπορούσαν να κινηθούν και νομικά οι Αμερικάνοι..

Δε με νοιάζει η αναδημοσίευση (μακάρι η πληροφορία να έφτανε δωρεάν σε όλους) αλλά όχι η αθέμιτη.

σομπα = stove την πάτησαν ε; εμ, το google translate δεν έχει το καμινέτο στα λύματα.
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Ορισμένα λήμματα δημιουργούν κωλύματα.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
kostis
Posts: 17
Joined: 12 Jan 2012 14:54
Location: Ilion

Post by kostis »

άουτς! :oops: λύματα.. λήμματα.. ρεζίλι γίναμε :lol:
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

θεμιτή η αναδημοσίευση -συμφωνώ- αλλά το ηθικό είναι να αναφέρεται η πηγή της πληροφορίας και το ιδανικό να αναβαθμίζεται η ποιότητα της πληροφορίας όταν αυτή είναι παρωχημένη
Lacrimosa
Posts: 106
Joined: 20 Aug 2008 10:06

Post by Lacrimosa »

Παιδιά μην τα ισοπεδώνουμε όλα...

ΟΧΙ... δεν είναι θεμιτή η αναδημοσίευση, χωρίς τουλάχιστον αναφορά στην πηγή... είναι λογοκλοπή και πολλές φορές διώκεται ποινικά (!)

(Αλήθεια, γιατί στο site δεν φαίνεται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του?)

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες που χρησιμοποιείς όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάτι.

Και το boulder.gr ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ....

Αντίθετα, δημιουργεί traffic στην ιστοσελίδα του, γεγονός το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κέρδους και εσόδου. Χώρια που ο ενημερωτικός χαρακτήρας του site, δεν υφίσταται από τη στιγμή που πουλάει ξύλινα fingerboard....

Δεν είναι δυνατόν στον κόπο τον δικό σου, τον δικό μου ή του άλλου να γίνεται εμπορική εκμετάλλευση και να επιχειρείται τόσο ξεδιάντροπα και χωρίς να έχουν ερωτηθεί από τους ανοίξαντες, η αναδημοσίευση του κόπου τους...

Το boulder.gr αντέγραψε ολόκληρο τον οδηγό του Τίτου, χωρίς καν να τον πάρει τηλέφωνο και να τον ρωτήσει. Και για το πεδίο στο Καμάρι (Εύβοια), το οποίο είχε δημοσιευθεί μόνον στις Κορφές, με την υπογραφή και τον προσωπικό κόπο - έξοδα του Θωμά που για το λόγο αυτό ήρθε και φωτογράφησε - σκαρφάλωσε τις διαδρομές για να έχει άποψη, αντέγραψε τα πάντα, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ, χωρίς να ρωτήσει και χωρίς να αναφέρει ότι βρίσκονται πχ στο τάδε τεύχος του περιοδικού.

Το χειρότερο είναι, ότι πάνω στην άγνοιά του για τη διαδικασία του ανοίγματος, δημοσιεύει διαδρομές και πεδία που δεν έχουν καν ολοκληρωθεί, με ΚΙΝΔΥΝΟ ατυχήματος....

Το ό,τι είναι εύχρηστο site δεν το εξετάζουμε, δεν μας ενδιαφέρει καν, διότι το περιεχόμενό του είναι προϊόν ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ανοίξαντων...

Φαντάζεστε να γράφατε ένα τραγούδι και αυθαίρετα μια εταιρεία να το συμπεριλάμβανε σε μια συλλογή της, χωρίς να σας ρωτήσει??? Τότε τι θα ήταν???

Μην μπερδευόμαστε, κάτι εύχρηστο δεν είναι και θεμιτό, ενώ και ο σύννομος χαρακτήρας της προσπάθειας του boulder.gr, εξετάζεται...
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Δηλαδή, είναι γνωστό ποιος βρίσκεται πίσω από το www.boulder.gr και απλά δεν αναφέρουμε ονόματα, ή κανείς δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά; Ομολογουμένως, ωραίο design και πολλή ανορθογραφία.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
kostis
Posts: 17
Joined: 12 Jan 2012 14:54
Location: Ilion

Post by kostis »

άμεση εξυπηρέτηση: http://boulder.gr/pedia

συνεχίζω να θεωρώ καλή την προσπάθεια να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σε ένα site, ως απλός (και αρχάριος) αναρριχητής.

θαρρώ και πως οι ανοίξαντες κυρίως θα ενδιαφέρονται για τις διαδρομές αυτές καθ' αυτές και όχι το συνοδευτικό τους κείμενο. Αλί αν τις ανοίξαν για να πουλήσουν έναν οδηγό μετά...

κατά τα άλλα, ξέρω γω, με τι καθόμαστε κι ασχολούμαστε...
Lacrimosa
Posts: 106
Joined: 20 Aug 2008 10:06

Post by Lacrimosa »

Φίλε Ibex,

Επειδή το έχουμε ψάξει το θέμα, φαίνεται ότι δεν το έχει κανείς από όσους "ακούγονται" στις καθημερινές φήμες.

Το έχει κάποιος που δεν είναι από τους "επώνυμους", αλλά έχει ένα εργοστάσιο επίπλων κάπου στου Ρέντη (από εκεί και το ξύλινο fingerboard?)

Φίλε Κωστή,

Αν σε ενδιαφέρει απλά να έχεις κλεμμένη πληροφορία στο πιάτο, άσε εμάς που δεν μας ενδιαφέρει να ασχολούμαστε.

Φαντάζομαι ότι με τον ίδιο τρόπο είναι θεμιτό να κάνει κανείς c(l)opy - paste το σύνολο των διαδρομών του www.routes.gr, στη συγκέντρωση και δημοσίευση του οποίου συμμετείχαμε όλοι μας και να το παραθέσει σε μια πιο σύγχρονη ιστοσελίδα και παράλληλα να πουλάει πασατέμπο (βρε λες?)....

Εξάλλου, είπα και στην αρχή... δεν εξετάζουμε αν είναι ωραίο ή άσχημο το site, αν χρειαζόταν κάτι τέτοιο ή όχι... εξετάζουμε το γεγονός ότι έκλεψε πληροφορίες και κείμενα που εμείς έχουμε γράψει, χωρίς να μας ρωτήσει ή τουλάχιστον να αναφέρει τις πηγές ως όφειλε, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη συμβολή μας... και πίστεψέ με δεν έγινε καταλάθος, καθώς το συγκεκριμένο site και σε copyright (!) αναφέρεται και δεν σε αφήνει να κάνεις δεξί κλικ και αντιγραφή (!!!!).... Γιατί είπαμε... το προϊόν πρέπει να προστατεύεται!!!

Το άνοιγμα μια γραμμής, προϋποθέτει ότι οι ανοίξαντες αφιερώνουν χρόνο, χρήμα (ναι φίλε μπορεί να το παραβλέπεις όταν σκαρφαλώνεις, αλλά αυτά τα ριμάδια που βάζεις τα σετάκια σου στοιχίζουν πολλά λεφτά... και τις πλακέτες τις αγοράζουν οι ανοίξαντες, όχι το boulder.gr) και τις υπερβολικά πολύ κόπο για το καθάρισμά της.

Και όλα αυτά πίστεψέ με δεν το κάνουν για οικονομικό όφελος, καθώς είναι τέτοιο το κόστος χρηματικό και σωματικό - ψυχικό που δεν αναπληρώνεται.

Όταν ολοκληρώνουν τη διαδρομή έχουν το δικαίωμα 1. να ονομάσουν τη διαδρομή όπως γουστάρουν, 2. να τη δημοσιεύσουν όπου θέλουν και με τους όρους που επιθυμούν, ακόμα ακόμα και να μην τις δημοσιεύσουν καθόλου.

Έτσι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο εδώ στην ταπεινή μας χώρα.

Αν εσένα σε ενδιαφέρει να έχεις στο πιάτο σου λανθασμένη και ως προϊόν λογοκλοπής πληροφορία, δικαίωμά σου.

Δικό μας όμως δικαίωμα είναι να συζητάμε τον ανήθικο και κατά πάσα πιθανότητα παράνομο χαρακτήρα συγκέντρωσης και παράθεσης της πληροφορίας.

Και κατά τη γνώμη μου, υποχρέωσή μας είναι να αντιστεκόμαστε και να ενεργούμε με όποιον τρόπο μας επιτρέπει η Πολιτεία...
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Δεν θέλω να πάρω θέση σε αυτό το ζήτημα,
αν και γενικά συμφωνώ με την κριτική περί
κλεψιτυπίας. Θαρρώ δεν είναι δύσκολο να
πάει κανείς μέχρι του Ρέντη, οδός Θέμιδος!
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
Lacrimosa
Posts: 106
Joined: 20 Aug 2008 10:06

Post by Lacrimosa »

Ibex wrote: Θαρρώ δεν είναι δύσκολο να
πάει κανείς μέχρι του Ρέντη, οδός Θέμιδος!
Ήδη έχουν γίνει σχετικές ενέργειες...

Θα υπάρχει ενημέρωση όταν αυτές αποδώσουν...
kostis
Posts: 17
Joined: 12 Jan 2012 14:54
Location: Ilion

Post by kostis »

φφφ
Μάλλον με παρεξήγησες φίλε Lacrimosa.
Κάνω αναρρίχηση μόλις ένα χρόνο και ανέφερα πως ένα για με τυχαίο site με βόλεψε.
Δεν έκατσα να ψάξω την όλη παραφιλολογία της ελληνικής αναρριχητικής σκηνής.
Και αν δεν έκανα ένα τυχαίο post για κάτι που μου έκανε εντύπωση, δε θα τη μάθαινα καν. Την πάτησα. Και έκανα κι ένα τρελό ορθογραφικό λάθος που δε θα συγχωρήσω ποτέ στον εαυτό μου.
Πέρι πιάτων και πιατικών, λανθασμένης και νόμιμης πληροφορίας, πολιτείας και νόμων, η κουβέντα είναι πολυ μεγαλύτερη απ'το πως θα πάω στη Κορακοφωλιά και πόσο είναι το γ******* το "φαλάγγι" που μετά απο 15 προσπάθειες ακόμα δεν έχω ελευθερώσει (παρεπιπτόντως συγχαρητήρια στον κ. Τσεσμετζόγλου για την όμορφη διαδρομή - θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον ανοίξαντα του μπλε μονοπατιού αλλά δεν αναφέρεται πουθενά).
Lacrimosa
Posts: 106
Joined: 20 Aug 2008 10:06

Post by Lacrimosa »

Δεν είναι θέμα παρεξήγησης και το γεγονός ότι μόλις ξεκίνησες δεν σου στερεί το δικαίωμα να εκφράζεις την άποψή σου.

Εξάλλου αυτή (όπως σωστά είπες) είναι που οδήγησε την κουβέντα σε σημείο ώστε να αναδειχθούν συγκεκριμένες παθογένειες...

Καλές αναρριχήσεις σου εύχομαι...
Ant
Posts: 89
Joined: 07 Feb 2008 12:20

Post by Ant »

Lacrimosa πολύ καλά τα λες νομίζω σε ότι αφορά στη λογοκλοπή και στο copyright.
Ωστόσο μου έκανε εντύπωση αυτό που λες περί δημοσίευσης μιας διαδρομής:

"Όταν ολοκληρώνουν τη διαδρομή έχουν το δικαίωμα 1. να ονομάσουν τη διαδρομή όπως γουστάρουν, "
(σύμφωνοι)
"2. να τη δημοσιεύσουν όπου θέλουν και με τους όρους που επιθυμούν, ακόμα ακόμα και να μην τις δημοσιεύσουν καθόλου."
εδώ με προβληματίζεις. δηλαδή οποιοσδήποτε έχει δημοσιεύσει έναν οδηγό πιστεύεις ότι έχει ρωτήσει όλους τους ανοίξαντες έναν προς έναν αν του επιτρέπουν να δημοσιεύσει τη διαδρομή τους (και πως!)? Ακόμα και για την Ελλάδα θα ήταν αδύνατο, πόσο μάλλον για αναρριχητικούς οδηγούς του εξωτερικού με χιλιάδες διαδρομές...για να μην αναφέρω καν το πρόβλημα που προκύπτει με διαδρομές των οποιων οι ανοίξαντες έχουν...αποδημήσει εις κύριον :D
Lacrimosa
Posts: 106
Joined: 20 Aug 2008 10:06

Post by Lacrimosa »

Κοίτα, θαρρώ πως έχεις δίκιο... Είχα στο μυαλό μου τον οδηγό του Τίτου, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ρώτησε όλους όσους είχαν ανοίξει διαδρομές και αυτές έχουν συμπεριληφθεί στον οδηγό...

Επίσης πραγματοποιήθηκε εμπεριστατωμένη έρευνα για τις συνθήκες που ανοίχτηκαν οι διαδρομές κτλ κτλ κτλ....

Και ο Θωμάς όταν δημοσιεύει κάτι, έχει μιλήσει με τους ανοίξαντες και έχει πάει προσωπικά στο πεδίο για να το σκαρφαλώσει - φωτογραφήσει...

Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι δεν μπορώ να γνωρίζω κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά... Φαντάζομαι όμως ότι δεν μπορώ να πάρω τον Οδηγό για sport ή trad διαδρομές του Arco και να τον ανεβάσω στο διαδίκτυο με δικό μου τίτλο κτλ και να είμαι νόμιμος....

Και νομίζω ότι στην περίπτωσή μας δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά η ουσία του θέματος είναι το γεγονός ότι κάποιος "έξυπνος" έχει αντιγράψει ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει (ακόμα και φωτό και περιγραφές πρόσβασης) και μάλιστα αν τον ψάξεις δεν έχει το θάρρος να βγει να σου μιλήσει με το όνομα και το επίθετό του...

Αλλά και αυτό το τελευταίο, λύνεται... υπάρχουν τρόποι να βρεις αυτόν που αντιγράφει πνευματική ιδιοκτησία και να πράξεις τα νόμιμα....
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Πάντως, για να ξαναγυρίσουμε στο αρχικό posting, αυτά που αναφέρονται στο άρθρο του περιοδικού για τον γορίλα που φτιάχνει μποντριέ και που πλέκει το πουλί κόμπο δεν είναι πιστευτά χωρίς φωτογραφίες. Όταν κάποιος γράφει ένα αρθρο πρέπει να ασχολείται λίγο παραπάνω με το θέμα.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
Ant
Posts: 89
Joined: 07 Feb 2008 12:20

Post by Ant »

επιτρέψτε μου ένα τελευταίο hijack στο θέμα, για να κλείσω την παρένθεση :)

Αυτό που έχει κάνει το boulder το βρίσκω ανήθικο και κατακριτέο.

Εκεί που θέλω να εστιάσω είναι ότι κάθε προσπάθεια δημιουργίας κάτι νέου, μοντέρνου και χρήσιμου αναγκαστικά θα περιέχει και χρησιμοποίηση κάποιου υπάρχοντος υλικού (αναγκαστικό overlap). Φυσικά αυτό καμία σχέση δεν έχει με απλή αναδημοσίευση υπάρχοντος υλικού και είναι αυτονόητο να προσφέρει κάτι νέο, να εμπεριέχει επιτόπια έρευνα, δουλειά, σκαρφάλωμα, επιβεβαίωση πληροφοριών και νέες φωτογραφήσεις και να παρουσιάζει κυρίως δικό της υλικό..

Τέλος, όσο το δυνατό περισσότερη επαφή με τους δημιουργούς των διαδρομών είναι επιθυμητή αλλά ας αντιλαμβανόμαστε και τις δυσκολίες κάτι τέτοιου 8)
kitsos
Posts: 206
Joined: 12 May 2007 01:03
Location: exarceia city

Post by kitsos »

Ant wrote:επιτρέψτε μου ένα τελευταίο hijack στο θέμα, για να κλείσω την παρένθεση :)

Αυτό που έχει κάνει το boulder το βρίσκω ανήθικο και κατακριτέο.

Εκεί που θέλω να εστιάσω είναι ότι κάθε προσπάθεια δημιουργίας κάτι νέου, μοντέρνου και χρήσιμου αναγκαστικά θα περιέχει και χρησιμοποίηση κάποιου υπάρχοντος υλικού (αναγκαστικό overlap). Φυσικά αυτό καμία σχέση δεν έχει με απλή αναδημοσίευση υπάρχοντος υλικού και είναι αυτονόητο να προσφέρει κάτι νέο, να εμπεριέχει επιτόπια έρευνα, δουλειά, σκαρφάλωμα, επιβεβαίωση πληροφοριών και νέες φωτογραφήσεις και να παρουσιάζει κυρίως δικό της υλικό..

Τέλος, όσο το δυνατό περισσότερη επαφή με τους δημιουργούς των διαδρομών είναι επιθυμητή αλλά ας αντιλαμβανόμαστε και τις δυσκολίες κάτι τέτοιου 8)
Κάποιος που κάνει επιτόπια έρευνα, φωτογραφίζει, ρωτάει και καταγράφει ένα αναρριχητικό πεδίο με όλα τα στοιχεία του απλώς δημιουργεί κάτι νέο και μπορεί να δικαιολογηθεί αν παραλείψει μια πληροφορία. Ο άλλος είναι απλώς αντιγραφέας...Οπότε καμία σχέση ο πρώτος με το δεύτερο... Παρεμπιπτόντως, η επίμαχη ιστοσελίδα έχει κατέβει από χθες...
Post Reply