Ανεμογεννήτριες στην Βαράσοβα!!

Ανακοινώσεις ορειβατικών εκδηλώσεων ή γεγονότων
Planar

Post by Planar »

Ενταξει durrati τη επομενη φορα που θα γυρισεις στο σπιτι απ το σκαρφαλωμα και ανοιξεις του υπολογιστη για να διαβασεις τις μαλακιες που γραφει ο Planar στο routes σκεψου λιγο και το γαλα της κατσικας ( η την προσευχη του μοναχου- κι αυτη δεδομενη ειναι)
Ευτυχως που εχεις οικολογικες ανυσυχιες γιατι εγω δεν εχω.
yogigiorgo

Post by yogigiorgo »

η διαδικασια αυτη παντως εχει ονομαστει πρασινη αναπτυξη!!!
σαν συνθηματικο για καινουργιο οργιο διαφθορας μου ακουγετε....
αλλαγη ακουστηκε καποτε θα δουμε τωρα πως θα γινει το περασμα στην καινουργια εποχη....
το σιγουρο κατα την γνωμη μου ειναι οτι οσο ο πολιτισμος μας βασιζετε κατα βαθος στο κερδος και μονο αυτο δεν ειμαστε σε καλο δρομο.....
durutti

Post by durutti »

Δε ξέρω αν η κατσίκα θα κατεβάσει γάλα ή ο μοναχός θα μπορέσει να συγκεντρωθεί στη προσευχή του, αλλά οι "επενδυτές" θα πάρουν τα λεφτά τους ακόμα κι αν δε φυσήξει τα επόμενα 20 χρόνια. Έχουν γνώση οι φύλακες.
Ακόμα, δε καταλαβαίνω γιατί η αισθητική δεν είναι σημαντικό θέμα. Το τοπίο έχει αξία και δε καταλαβαίνω πως μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοια μαζική καταστροφή του (αν κοιτάξετε το χάρτη με τις επικείμενες τοποθεσίες αιολικών, θα διαπιστώσετε ότι είναι σε κάθε κορυφογραμμή). Τέτοια αντιμετώπιση του τοπίου ταιριάζει σε μπανανίες. Αλλά μάλλον αυτό κοντεύουμε να γίνουμε.
Τέλος είναι οξύμωρο, αυτοί που επιζητούν και ωφελούνται από την υπερκατανάλωση και μας έχουν πρήξει με το ιδεολόγημα της διαρκούς ανάπτυξης (προσθέτοντας και το "αειφόρος" για το ξεκάρφωμα), να κόπτονται για την σωτηρία του πλανήτη. Υπάρχει απλούστερη λύση: ας σταματήσουν να μας μπουκώνουν με τα σκουπίδια τους.
Planar

Post by Planar »

Αναρωτιέμαι αν όλα αυτα που γράφετε για μίζες, μεγαλοεργολάβους κλπ τα ξέρετε από προσωπική εμπειρία η απλά αν "εννοείται αφού στην Ελλάδα όλοι έτσι είναι" Η δική μου εργασιακή εμπειρία στο χώρο της ενεργείας παντως μου έχει δείξει ότι οι ΑΠΕ είναι οι πιο καθαρές όχι μονό σε εκπομπές αλλά και σε διαπλοκή. Ίσως να ξέρετε κάτι παραπάνω- επιφυλάσσομαι

Επίσης δεν έχω καταλάβει ακόμα τι αντιπροτείνετε μιας και στο τέλος ο server του routes πρέπει να δουλέψει…
Κλασσικά ε; Να "αλλάξουν όλοι οι άλλοι";
Ant

Post by Ant »

zulu,
1. διαφωνείς απλά και μόνο βασιζόμενος σε εικασίες και αυτό μου είναι αρκετό για να σε χαρακτηρίσω αρνητικό.
2. λέω αυτά που λέω γιατί πιστεύω πως ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, μικρό ή μεγάλο. εσύ προφανώς θεωρείς πως οι ευθύνες του "λαού" είναι αμελητέες μπροστά στις ευθύνες αυτών που θέλουμε να βλέπουμε ως σκοτεινές δυνάμεις. άποψη σου και σεβαστή.
AlexHwaRang

Post by AlexHwaRang »

Ησυχία...

Ο λαός κοιμάται.
xrise

Post by xrise »

Για μια ακόμη φορά βλέπουμε εδώ (όπως παντού σε αυτήν τη χώρα) έναν συνεχόμενο καταγγελτικο λόγο ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ πρόταση.

Διαμαρτυρηθείτε (είναι απόλυτα θεμιτό) άλλα πείτε και την εναλλακτική σας πρόταση! Το να κρίνεις είναι πάντα το ποιο εύκολο!

Παράδειγμα:
Αφού και οι ανανεώσιμες πήγες ενεργείας δεν σας κάνουν και οι ορυκτοί άνθρακες είναι πολύ επιζήμιοι μήπως να φτιάξουμε κανένα πυρηνικό εργοστάσιο. Έτσι και αλλιώς ο ελάχιστος κίνδυνος ατυχημάτων ελοχεύει ήδη από τις γειτονικές χώρες που χρησιμοποιούν αυτήν την πηγή ενέργειας. Εγώ πάντως προτιμώ τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αν και φοβάμαι δεν φτάνουνε.

Ψευτοδιλήμματα όπως λένε κάποιοι??? Οκ κάτι άλλο τότε...
AlexHwaRang

Post by AlexHwaRang »

Δεν βλέπω κάνενα να διαμαρτύρεται (μηδε του υποφαινόμενου εξαιρουμένου).

Το πολύ να γκρινιάζει.
AlexHwaRang

Post by AlexHwaRang »

Αλλά έχω μια πρόταση. Σειρά ολόκληρη δηλαδή.

- Απαλλοτρίωση του παγκόσμιου χρηματιστηριακού κεφαλαίου (πολλαπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ). (Υπάρχουν λεφτά. sic)
- Χρηματοδότηση της ανύπαρκτης σήμερα έρευνας και ανάπτυξης.
- Περιορισμός των γεννήσεων. Αντε δύο το πολύ.
- Αλλαγή του πολιτικό-οικονομικού μοντέλου σε αξίες άλλες από το κέρδος.
-
-
-
Planar

Post by Planar »

AlexHwaRang wrote:Ησυχία...

Ο λαός κοιμάται.
Αυτη η τοποθετηση βοηθαει πολυ τη συζητηση...

Ξεχασες τον αποικισμο του διαστηματος στις προτασεις σου
yogigiorgo

Post by yogigiorgo »

τον αποικισμο διαισθανομαι οτι τον σκεφτονται παρ ολ αυτα.......
για τα υπολοιπα δεν ειμαι σιγουρος!
στο θεμα μας τωρα και επειτα απο ολιγολεπτη ερευνα προτασεις υπαρχουν οι επιλογες ομως ειναι αυτες που μετρουν και οπως φαινετε οι ανεμογεννητριες ειναι η επιλογη της χωρας μας για την πρασινη αναπτυξη!
μια αλλη προταση που αναφερετε σε αυτο το αρθρο ειναι η χρηση γεωθερμιας μιας και υπαρχουν πολλα σημεια της ελλαδας οπου μπορει να ειναι αποδοτικη
http://www.rwf.gr/interviews_senaria-ne ... &senario=1
σχετικα με την καθαροτητα τωρα των επενδυσεων σε αιολικη ενεργεια παραθετω
http://aiolikaparkanaxou.blogspot.com/2 ... st_16.html
http://aiolikaparkanaxou.blogspot.com/2 ... st_12.html
με αποκορυφωμα το εξης μανιφεστο της πρασινης αναπτυξης
http://thenetwar.com/2010/05/to-skandal ... -anekdoto/
και αν γινω και λιγο καχυποπτος μπορω ευκολα να αιτιολογησω αρκετες απο τις μεγαλες πυρκαγιες που κατεστρεψαν τοσα δαση 2,3 χρονια νωριτερα
οχι οτι με πειραζει το χρωμα ειτε κοκκινη ειτε μπλε ειτε οτι σκατα θελαν να την ελεγαν αρκει να ηταν αναπτυξη για το καλο ολων!!
και για να κλεισω και να προλαβω δεν με απασχολει να αποδειχθουν ολα αυτα μεσα απο την προσωπικη μου εμπειρια ουτε θα λυσω εγω αυτα τα θεματα....
στο πολιτευμα που ζουμε μονο η ψηφος μας μας δινει συμμετοχη στην επιλογη της τυχης του τοπου...
και η μνημη ειναι αυτη που θα μας οδηγησει σε ασφαλη συμπερασματα δυστυχως αργα πια....
εως τοτε απλα θα χαμογελαω οταν ακουω για πρασινη αναπτυξη...
αν και οταν σκεφτομαι οτι καμια ανεμογεννητρια δεν κατασκευαζετε στην ελλαδα ,και δεν θα κατασκευαστει ποτε,γιατι υπαρχουμε πια απλα και μονο για να στηριζουμε την αναπτυξη ισχυροτερων θυμωνω και λιγο..............
yogigiorgo

Post by yogigiorgo »

και επειδη οσο ψαχνεις βρισκεις..
http://aiolikaparkanaxou.blogspot.com/2 ... eolfi.html
zulu

Post by zulu »

Φίλε Αντ
zulu,
1. διαφωνείς απλά και μόνο βασιζόμενος σε εικασίες και αυτό μου είναι αρκετό για να σε χαρακτηρίσω αρνητικό.
μάλλον το είπες για το
Και εγώ που νόμιζα πως φταίνε οι μεγάλες αγγλικές, ευρωπαικές και αμερικάνικες εταιρείες πετρελαίου, στη Νορβηγία στην Αλάσκα και αλλού , οι βομβαρδισμοί στα βαλκάνια και στη Μ.Ανατολή, το ότι πουλάει όλος ο Δυτικός κόσμος τα σαβουροαυτοκίνητα στην αφρική και στην ινδία, το οτιξέφυγαν κάτι εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου στις ακτες των ΗΠΑ, το οτι οι ΕΥρωπαίοι έχουν φτιάξει αγορά ρύπων, και το οτι συνεχίζουν να προωθουν παντου τα αυτοκίνητα και οχι τα ΜΜΜ το οτι τεράστιες εταιρείες αποψιλώνουν καθημερινά τα δάση της αφρικής και της λ. αμερικής....
Αν αυτά τα θεωρείς εικασίες τότε απλά δεν επικοινωνούμε οπότε μπορείς να με πεις όχι αρνητικό αλλά ότι σου ρθει στο κεφάλι. No offense.

Από κεί και πέρα τι να πώ .... Φωτιά σε όσους δεν είναι ευκολόπιστοι και φωτιά σε όσους πιστεύουν πως φταίει το πως δουλεύει το σύσημα και αυτοί που το ελέγχουν και όχι αυτοί που δεν ανακυκλώνουν τα παντα.......

Είναι πραγματικά τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς οτι προφανώς κανείς απο εμάς δεν έχει πρόβλημα με τις εναλ. μορ. ενεργ αλλά με το αν το κριτήριο με το οποίο χρησιμοποιούνται και εγκαθίστανται είναι ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ή ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ????? Προφανώς κάποιοι πιστεύουμε το πρώτο και κάποιοι το δευτερο. Οι δεύτεροι είμαστε αρνητικοί βλέπεις δεν έχουμε και προηγούμενα παραδείγματα....
inta diaolos einai toutos!
Ant

Post by Ant »

όχι, δε σε είπα αρνητικό για αυτά που αναφέρεις, αλλά για αυτό
ΤΟ ότι ένας τοπικ'ος άρχοντας όμως μπορεί να τσίμησε μια μιζούλα για να πληρώσουμε όλοι μερικά εκατομμυριάκια για να χώσει ένας επιχειρηματίας μερικές ανεμγεν χωρίς μελέτες της προκοπής και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για να πουλάει στη συνέχεια τη κιλοβατόρα στη ΔΕΗ χρυσάφι είναι κάτι μου μπορεί να μας ενοχλεί.
¨

αν όντως ξέρεις κάτι παραπάνω από μένα πάνω σε αυτό για τις ανεμ/τριες της βαράσοβας τότε πάω πάσο. και σου ζητώ συγνώμη. αν μιλάς όμως με εικασίες μάλλον έχω δίκιο
Ant

Post by Ant »

βέβαια μετά την παράθεση των "αποδείξεων" που βρήκες γιόγκι το θέμα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης οπότε καλύτερα το βουλώνω :)
durutti

Post by durutti »

Νομίζω ότι το ουσιαστικό πρόβλημα δεν είναι οι ανανεώσιμες πηγές ή όχι που είναι ένα καθαρά τεχνοκρατικό πρόβλημα, αλλά το ότι κανείς από εμάς δεν έχει καμμία δυνατότητα να επηρεάσει τις όποιες αποφάσεις και εξελίξεις και όλοι μας, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε υφιστάμεθα τις αποφάσεις άλλων.
Το πρόβλημα της ενέργειας συνολικά είναι πολιτικό κι όχι τεχνοκρατικό πρόβλημα. Δηλαδή:
για ποιό σκοπό θέλουμε ενέργεια;
ποιοί ωφελούνται από τη παραγωγή της;
ποιοί την κατέχουν;
πόσους πόρους είμαστε διατεθειμένοι να καταναλώσουμε για τη παραγωγή της;
ποιοί κατέχουν αυτούς τους πόρους;
πόσο "περιβάλλον" είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε;
Αυτά είναι θέματα που κάθε ένας από εμάς, κάθε κοινότητα και κατ' επέκταση κάθε κοινωνία θα έπρεπε όχι απλά να είχε γνώμη, αλλά να αποφάσιζε για το πως και το γιατί.
Αντ' αυτού και με πρόσχημα τη -κάθε τέσσερα χρόνια- ψήφο, οι πολίτες και οι κοινωνίες απλώς υφίστανται τις όποιες αποφάσεις, ενώ με την ιδιοτικοποίηση των πόρων και των δικτύων διάθεσης η ενέργεια από αγαθό, μεταβάλεται σε προϊόν που το αγοράζει όποιος έχει.
Πιστεύω πως όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι το οικονομικό σύστημα (καπιταλισμό το λένε) στο οποίο ζούμε και για το οποίο δεν έχουμε λόγο, στηρίζεται στην διαρκή ανάπτυξη. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει υπερκατανάλωση.
Γι' αυτό και η πράσινη ανάπτυξη -κατά τη γνώμη μου- δεν έχει καμμιά διαφορά από την απλή ανάπτυξη.
Ένα απλό παράδειγμα: πριν μερικές ημέρες μου χάλασε ένας φτηνός (120Ε) Α/Μ Laser εκτυπωτής. Πήρα την αντιπροσωπεία και μου είπαν ότι θέλει αλλαγή το τύμπανο. Πόσο κάνει ρώτησα. Άσε δε συμφέρει, καλύτερα να πάρες καινούργιο η απάντηση.
Πράγματι δε σύμφερε.
Βάλτε τώρα εκατοντάδες χιλιάδες ή μάλλον εκατομύρια προϊόντα που κατασκευάστηκαν με ημερομηνία λήξεως (από εκτυπωτές μέχρι αυτοκίνητα) συν τις συσκευασίες τους (για να μας ψήσουν), συν τη διαφημιστική τους προβολή (επίσης το ίδιο) και αναρωτηθείτε -έτσι σαν ιδέα- για τι ποσά μιλάμε, για πόση ενέργεια και πόσες ατελείωτες εργατοώρες χρειάζονται όλα αυτά. Κανείς δε δίνει μια απάντηση. Τέτοιες απορίες λοιδωρούνται ως ..γραφικές.
Και μετά έρχετε η κάθε πράσινη εταιρεία και η κάθε Μπιρμπίλη και μου πλασάρει πράσινη ενέργεια. Γιατί; για να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε μέχρι τελικής πτώσης τα προϊόντα τους; Για να συσωρεύσει πλούτο -ακόμα περισσότερο- η κάθε πολυεθνική;
Για να είμαστε -σαν κοινωνίες- δέσμιοι τους, όσο δε πάει άλλο;
Και αυτά δε γίνονται μόνο στο τομέα της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων, της υγείας και πάει λέγοντας.
Ας κατακτήσουμε πρώτα το δικαίωμα (που δε θα μας το παραχωρήσουν ποτέ, όπως καταλαβενετε) να αποφασίζουμε (σα πολίτες και σαν κοινωνίες) και ύστερα το ξανασυζητάμε.
yogigiorgo

Post by yogigiorgo »

Ας κατακτήσουμε πρώτα το δικαίωμα (που δε θα μας το παραχωρήσουν ποτέ, όπως καταλαβενετε) να αποφασίζουμε (σα πολίτες και σαν κοινωνίες) και ύστερα το ξανασυζητάμε."
σκεφτομενος θετικα το δικαιωμα το εχουμε ακομα και παραμενει η ψηφος μας....
συγκεκριμενα απλοικα δεν φταιει το συστημα οταν

Επιλεγεις καποιους που αποδεδειγμενα θα σε εξαπατησουν η εκμεταλευτουν.

Επιλεγεις αυτους που θα σε βολεψουν στο δημοσιο η θα πραγματοποιησουν αυτο που μεχρι τωρα δεν μπορεις να κανεις επειδη ειναι παρανομο τροποποιοντας τους νομους.

Απαξιωνεις την ολη διαδικασια επειδη ῾῾ολα῾῾ειναι πουλημενα και δεν υπαρχει κανεις να σε εκπροσωπησει βοηθωντας ετσι τους υπολοιπους να υλοποιησουν τα παραπανω πιο ευκολα.

Ψηφιζεις τους μεν απο τους δε μονο και μονο επειδη οι αλλοι τα εκαναν σκατα.

Αν το παρουμε τελειως αποστασιοποιημενοι το πολιτευμα υπαρχει ωστε να προωθειτε και να εξασφαλιζετε το συμφερον του τοπου δηλαδη των πολιτων μεσω των αντιπροσωπων που εκλεγονται απο αυτους....ειναι απλο και ξεκαθαρο
και το πολιτευμα ειναι κοινοβουλευτικη δημοκρατια αρα το δεδομενο ειναι οτι η μοναδικη στιγμη που αποφασιζουμε για τον τοπο και εμας κατα βαθος ειναι οταν ψηφιζουμε...
επιμενω οτι το δικαιωμα να αποφασιζουμε δεν μας το εχει παρει κανεις χωρις να τον αφησουμε...
υποθετικα μιλωντας αν στις επομενες εκλογες η αποχη ηταν μηδενικη η ελαχιστη,που σημαινει οτι σχεδον ολοι ασκουσαν το δικαιωμα τους και επελεγαν αυτο που τους εκφραζει,και αυτοι που δεν βρισκουν αξιολογους εκφραστες των πιστευω τους η της επιθυμιας για υγιη αναπτυξη του τοπου χωρις χρωματα ψηφιζαν καποιο μικρο κομμα που δεν εχει πιθανοτητα για εκλογη.....
τοτε κατα την γνωμη μου κατι μπορει να αλλαζε χωρις βια
κι αυτο γιατι απο την μια τα 2 κομματα που εχουν μαθει εδω και χρονια να εκλεγονται και να κυβερνουν με πανω κατω 2.500.000 εκατομμυρια ψηφους βλεποντας τοσους πολλους ψηφοφορους να ψηφιζουν ενεργα κατι αλλο θα χεζονταν πανω τους και απο την αλλη καινουργιες υγιεις δυναμεις θα ενδιαφερονταν να διεκδικησουν το μεριδιο τους σε ενα εκλογικο σωμα που θα φαινετε αξιοπρεπες....
μπορει απλα αλλη μια χιμαιρα να ειναι και αυτη η σκεψη αλλα τωρα ετσι τα βλεπω.....
και αντ δεν ειναι αποδειξεις απλα μια ματια εριξα τριγυρω αναζητωντας αυτο που παραμενει σταθερο στην συγχρονη ελληνικη ιστορια
durutti

Post by durutti »

Νομίζω ότι μάλλον το ξεχειλώσαμε το θέμα. Πάντως yogigiorgo η ψήφος δεν είναι η δυνατότητά μας να αποφασίζουμε για εμάς, αλλά το δικαίωμα που δίνουμε σ' αυτούς που ψηφίζουμε να ενεργούν και να αποφασίζουν αυτοί για εμάς τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς καμμιά δέσμευση.
Γι' αυτό και το πολίτευμα μας δεν έχει να κάνει τίποτα με τη Δημοκρατία, που είναι η δυνατότητα του Δήμου (δηλαδή της κοινωνίας) να αποφασίζει για αυτά που την αφορούν και να εξουσιοδοτεί (με άμεση δυνατότητα ανάκλησης) για την εκτέλεσή τους. Η εκχώρηση αυτής της δυνατότητας δε λέγεται και δεν είναι Δημοκρατία.
Η ετικέτα "Δημοκρατία" συνιστά παραπλάνηση.
Γι' αυτό άλλωστε και μετά την απομάκρυνση απ' το ταμείο, ας πρόσεχες.
Για το αληθές δες κι αυτό: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&dat ... &id=214703
panos

Post by panos »

Ειλικρινά ούτε που φανταζόμουν που θα κατέληγε η συζήτηση όταν έκανα το ποστ για τις α/γ στη Βαράσοβα... !

Προσωπικά, δεν θα μπω στο θέμα των ΑΠΕ, ούτε συγκεκριμένα των α/γ. Λόγω επαγγέλματος όλη μέρα- κάθε μέρα ασχολούμαι με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δεν την παλεύω να την κανω και από δω αυτή την κουβέντα. Ειδικά για ΑΠΕ θα μπορούσαμε να μιλάμε για χρόνια και πάλι να μην καταλήξουμε πουθενά. Χαρακτηριστικά να αναφέρω (και μιλάω μόνο για τα τεχνικά ζητήματα)ότι η χωροθέτση αιολικών πάρκων είναι το πλέον κλασσικό θεμα εργασιάς ή πτυχιακής σε για πολυκριτιριακή ανάλυση στη σχολή τοπογράφων. Αν τώρα σε αυτά βάλουμε και τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις... άντε γεια!

Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω (και πιστεύω ότι το συγκεκριμένο φορουμ εκεί θα έπρεπε να έχει εστιάσει) είναι ότι αν κάποιος ξέρει ή ακούσει στο μέλλον κάτι περισσότερο για τις α/γ στην Βαράσοβα (πού ακριβώς, πως, πότε, τι α/γ θα είναι κλπ) να το θέσει εδώ μήπως και χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι "είμαστε και μεις εδώ και χρησιμοποιούμε τον βράχο χρόνια τώρα".
Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι η εταιρεία που θα κάνει την εγκατάσταση θα ασχοληθεί με το αν μερικοί μουρλοί από κάτω σκαρφαλώνουν. Το τελευταίο με το οποίο θα ασχοληθεί μία εισηγμένη όταν κάνει τέτοια επένδυση είναι οι δικές μας πλακέτες.

Τώρα για τα υπόλοιπα... όλοι έχουμε την άποψή μας...
Ibex

Post by Ibex »

Καλά τα λέει ο μύρμηγκας (Ant).
Νομίζω ότι το που τάσσεται ο καθένας είναι θέμα ενημέρωσης και αξιών, κυρίως, αλλά και ψυχοσύνθεσης, μιας και πολλοί άνθρωποι αρέσκονται απλά να αφορίζουν και να αντιδρούν χωρίς συγκροτημένη σκέψη. Πριν βάλλετε εναντίον των ανεμογεννητριών σκεφτείται ότι είναι ακριβώς η καθυστερημένη στροφή προς τις ήπειες μορφές ενέργειας που έχει κοστίσει τεράστιες οικολογικές καταστροφές και τόσους πολέμους. Αν είχαν επενδυθεί ικανά κονδύλια στην έρευνα για τα φωτοβολταϊκά εδώ και πολλά χρόνια (και όχι αναγκαστικά υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής), αν όλα τα σπίτια στη Ν. Ευρώπη είχαν οικονομικές στέγες με φωτοβολταϊκά όπως έχουμε ηλιακούς θερμοσίφωνες, αν είχαν αναπτυχθεί οι τεχνολογίες με τα αιολικά εδώ και δεκαετίες, εάν υπήρχε ένας σωστός συγκοινωνιακός σχεδιασμός για το λεκανοπέδιο χωρίς τόσα αυτοκίνητα, ταξί που καίνε μαζούτ και ασυντήρητα λεωφορεία, εάν.. εάν... εάν... τότε ίσως η ζωή μας ίσως να ήταν λίγο καλύτερη και η Γη να μην έπνεε τα λοίσθια. Αλλά για να γίνουν αυτά τα "εάν" πραγματικότητα χρειάζεται πριν από οτιδήποτε άλλο να ωριμάσουν οι συνειδήσεις, πράγμα που δυστυχώς δεν γίνεται ούτε δια μιας, ούτε και από μόνο του όπως ξινίζει το γάλα άμα το αφήσεις σε αταραξία μπροστά στην τηλεόραση.

http://forecast.uoa.gr/proj_marina.php
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
Post Reply