Ακομα και στο οτι τεινω να ειμαι υπερβολικος
Πρόσθεση ασφαλειών στα Μετέωρα;
Συμφωνώ με τον voutiro στα παραπάνω. Μόνο που αν για τους ασπροπάρηδες των Μετεώρων έφταιγαν οι αναρριχητές, θα ήταν εύκολη η σωτηρία τους. Πολύ φοβάμαι ότι δυστυχώς πεθαίνουν από την ίδια αιτία που πεθαίνουν και οι περισσότεροι άνθρωποι: την μόλυνση του περιβάλλοντος (βλ. φυτοφάρμακα). Και την υπερβολική υχορρύπανση της περιοχής που έρχεται μαζί με την "ανάπτυξη". Αλλά έχεις δίκιο ότι οι αναρριχητές θα κατηγορηθούν. Είναι ο εύκολος στόχος.
Ant: Δεν σε παρεξήγησε κανένας. Η συζήτηση αυτή γίνεται από τότε που ανακάλυψαν την αναρρίχηση και θα συνεχίσει να γίνεται όσο κάποιοι σκαρφαλώνουν. Άλλωστε εσύ λες δημόσια κάτι που και άλλοι πολλοί θέλουν να πουν. Και μπράβο σου γι αυτό.
Planar: Επειδή στο topic αυτό συμμετέχουν 10 αναρριχητές (11 με σένα) υποθέτω ότι το τουμπεκί απευθύνεται σε κάποιον από αυτούς. Απαντώντας λοιπόν εγώ για τον εαυτό μου (αφού δεν τους ξέρω όλους προσωπικά), το πιο βαρύ πράγμα που έχω βάλει σε διαδρομή (και είναι πράγματι βαρύ) είναι τα τυποποιημένα ανοξείδωτα ρελέ στο Καράβι. Να τα βγάλω και να ξαναβάλω τους αγνώστων προδιαγραφών κρίκους που υπήρχαν; Αλλά και πάλι θα σε παρακαλέσω να διαβάσεις αυτά που έγραψα: ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Και αυτός που βάζει αλυσίδες και αυτός που δεν αφήνει πίσω του πάρα μόνο τις πατημασιές του. Άρα δεν χρειάζεται να κάνει κανείς τουμπεκί, ειδικά όταν ο σκοπός ενός forum σαν κι αυτό είναι ο ακριβώς αντίθετος.
Ant: Δεν σε παρεξήγησε κανένας. Η συζήτηση αυτή γίνεται από τότε που ανακάλυψαν την αναρρίχηση και θα συνεχίσει να γίνεται όσο κάποιοι σκαρφαλώνουν. Άλλωστε εσύ λες δημόσια κάτι που και άλλοι πολλοί θέλουν να πουν. Και μπράβο σου γι αυτό.
Planar: Επειδή στο topic αυτό συμμετέχουν 10 αναρριχητές (11 με σένα) υποθέτω ότι το τουμπεκί απευθύνεται σε κάποιον από αυτούς. Απαντώντας λοιπόν εγώ για τον εαυτό μου (αφού δεν τους ξέρω όλους προσωπικά), το πιο βαρύ πράγμα που έχω βάλει σε διαδρομή (και είναι πράγματι βαρύ) είναι τα τυποποιημένα ανοξείδωτα ρελέ στο Καράβι. Να τα βγάλω και να ξαναβάλω τους αγνώστων προδιαγραφών κρίκους που υπήρχαν; Αλλά και πάλι θα σε παρακαλέσω να διαβάσεις αυτά που έγραψα: ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Και αυτός που βάζει αλυσίδες και αυτός που δεν αφήνει πίσω του πάρα μόνο τις πατημασιές του. Άρα δεν χρειάζεται να κάνει κανείς τουμπεκί, ειδικά όταν ο σκοπός ενός forum σαν κι αυτό είναι ο ακριβώς αντίθετος.
Ρε συ Δημήτρη oπως είπα και παραπάνω:
Τα περί στυλ που ειπε ο ΒΟΥ δεκτά και συμφωνώ 100% αλλά είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και λίγο έχουν να κάνουν με τη οικο-υγειά των κάθετων οικοσυστημάτων
Πολύ καλά κανείς και προσπαθείς να αφήνεις το μικρότερο δυνατό ίχνος Δημητρη (και κάθε Δημήτρη). Αλλά εξακολουθείς να αφήνεις ίχνος. Το κιρκινεζι δεν κοιτάει αν κλιπαρεις πλακέτα η καρυδάκι και καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε ολοι μια και καλή.
Το τουμπεκι λοιπόν παει σε όλους όσους σκαρφαλώνουν. Υποβαθμίζουμε το περιβάλλον με τη μάταιη εγωκεντρική δραστηριότητα μας άρα μου φαντάζει λίγο οξύμωρο να το παίζουμε «ανήσυχοι οικολόγοι» για το +/-1 γκολο αφού η ζημία που αυτό προκαλεί είναι πολύ λιγότερη από τη αυτό καθ¢ αυτό παρουσία μας στα βράχια. Βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δασός.Planar wrote:(...) μη το περνεις προσωπικα, δε λεω για σενα απαραιτητα. Μιλαω για τους αναρριχητες ως κοινοτητα.l:
Τα περί στυλ που ειπε ο ΒΟΥ δεκτά και συμφωνώ 100% αλλά είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και λίγο έχουν να κάνουν με τη οικο-υγειά των κάθετων οικοσυστημάτων
Πολύ καλά κανείς και προσπαθείς να αφήνεις το μικρότερο δυνατό ίχνος Δημητρη (και κάθε Δημήτρη). Αλλά εξακολουθείς να αφήνεις ίχνος. Το κιρκινεζι δεν κοιτάει αν κλιπαρεις πλακέτα η καρυδάκι και καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε ολοι μια και καλή.
Εντάξει, είμαστε λίγο παρεξηγιάρηδες. Εγώ μπορώ να σου πω και γιατί: Το θέμα που έθεσα αρχικά δεν ήταν αν πρέπει να βάζουμε ασφάλειες ή όχι (είπα ότι γι αυτό κρίνεται ο καθένας ξεχωριστά), αλλά ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΛΛΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥΣ. Θα σου άρεσε εσένα να γίνει κάτι τέτοιο, είτε σε μια διαδρομή που άνοιξες (αθλητική ή παραδοσιακή), είτε σε μια διαδρομή που είχες πολλά χρόνια στόχο και μετά από σκληρή προπόνηση κατάφερες να την κάνεις; Συγκεκριμένα παραδείγματα: Μπορώ να προσθέσω 5-6 πλακέτες στην 6η σχοινιά "Στα φτερά των αετών" αν ο Θεοχαρόπουλος μου δώσει την άδειά του; Μπορώ να γαζώσω με 10 πλακέτες την 3η σχοινιά στο "Παλιοτόμαρο" αν μου το επιτρέψει ο Βουτυρόπουλος; Νομίζω πως αν το έκανα, εγώ θα ήμουν το "παλιοτόμαρο" τότε. Και το λέω εγώ που, εν γένει, ανοίγω καλοασφαλισμένες διαδρομές και μάλιστα τώρα, που όπως ξέρεις είμαι χάλια, δεν μπορώ να κάνω ούτε "εύκολες" ούτε "δύσκολες" διαδρομές, άρα θα με συνέφερε να φέρω διαδρομές στα μέτρα μου για να πω ότι τις έκανα. Σωστά;
Οι προβληματισμοί που έθεσε ο Ant κι εσύ, όπως είπα απασχολούν τους αναρριχητές εδώ και δεκαετίες (είχε κάποτε ένα σχετικό άρθρο το Ανεβαίνοντας και αναφερόταν στους Vulgarians) και θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για μια σοβαρή συζήτηση στο θέμα της ασφάλισης διαδρομών, αλλά αυτή η συζήτηση είμαι σίγουρος ότι δεν θα κατέληγε πουθενά.
Οι προβληματισμοί που έθεσε ο Ant κι εσύ, όπως είπα απασχολούν τους αναρριχητές εδώ και δεκαετίες (είχε κάποτε ένα σχετικό άρθρο το Ανεβαίνοντας και αναφερόταν στους Vulgarians) και θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για μια σοβαρή συζήτηση στο θέμα της ασφάλισης διαδρομών, αλλά αυτή η συζήτηση είμαι σίγουρος ότι δεν θα κατέληγε πουθενά.
Ρε ας αφήσουμε τις παρεξηγήσεις και να δούμε το ζήτημα ως έχει: για καλό ή κακό στα Μετέωρα τέθηκαν, πολύ πριν αρχίσουμε να σκαρφαλώνουμε όλοι μας, κάποιοι άτυποι περιοριστικοί κανόνες (και όσον αφορά τις ασφάλειες) και είναι το μοναδικό πεδίο στη χώρα που έχουν τεθεί τέτοιοι. Οι περιορισμοί αυτοί Αντ τέθηκαν λόγω πεδίου, περιβάλλοντος, στυλ, κλπ και όχι με αφορμή τις αναρριχητικές ικανότητες κάποιου. Αναρριχητές που ποτέ τους δεν σκαρφάλωσαν πάνω από έκτο-έβδομο βαθμό άνοιξαν διαδρομές παρόμοιας δυσκολίας με τα ελάχιστα τεχνητά μέσα, τις ελάχιστες ασφάλειες, συχνά φτάνοντας στα όρια των σωματικών και ψυχικών τους δυνατοτήτων. Κάποιες από αυτές μάλλον απειλούνται με retrobolting, για να γίνουν πιο "προσιτές". Αυτό είναι σωστό ή όχι;
Την προσωπική μου άποψη Δημήτρη την ξέρεις, σε σχέση με το ερώτημα που έθεσες και με την ευκαιρία την διατυπώνω ξανά: κάθε διαδρομή που ανοίγεται αποτυπώνει το πνεύμα αυτών που την οραματίστηκαν και την πραγματοποίησαν. Αποτελεί μια στιγμιαία και ξεχωριστή πράξη ανθρώπινης δημιουργίας, που μπορεί να είναι ανούσια και ανώφελη γενικά, αλλά είναι πραγματική και έχει σημασία τουλάχιστον για μας (και την τέχνη την έχουν κατηγορήσει πολλές φορές για αφέλεια). Από αυτή την άποψη κάθε διαδρομή την θεωρώ ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας μας ή τουλάχιστον της ιστορίας που εμάς σαν αναρριχητές μας αφορά πιο άμεσα. Οποιαδήποτε λοιπόν επέμβαση πάνω της θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη διατήρηση του αρχικού πνεύματος, ειδάλλως δεν θα μας μείνει τίποτα. Καμιά ιστορία. Καμιά αναφορά. Κρίμα, υπάρχουν τόσες πολλές όμορφες ανθρώπινες ιστορίες γύρω από το άνοιγμα τόσων διαδρομών...
WU
Την προσωπική μου άποψη Δημήτρη την ξέρεις, σε σχέση με το ερώτημα που έθεσες και με την ευκαιρία την διατυπώνω ξανά: κάθε διαδρομή που ανοίγεται αποτυπώνει το πνεύμα αυτών που την οραματίστηκαν και την πραγματοποίησαν. Αποτελεί μια στιγμιαία και ξεχωριστή πράξη ανθρώπινης δημιουργίας, που μπορεί να είναι ανούσια και ανώφελη γενικά, αλλά είναι πραγματική και έχει σημασία τουλάχιστον για μας (και την τέχνη την έχουν κατηγορήσει πολλές φορές για αφέλεια). Από αυτή την άποψη κάθε διαδρομή την θεωρώ ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας μας ή τουλάχιστον της ιστορίας που εμάς σαν αναρριχητές μας αφορά πιο άμεσα. Οποιαδήποτε λοιπόν επέμβαση πάνω της θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη διατήρηση του αρχικού πνεύματος, ειδάλλως δεν θα μας μείνει τίποτα. Καμιά ιστορία. Καμιά αναφορά. Κρίμα, υπάρχουν τόσες πολλές όμορφες ανθρώπινες ιστορίες γύρω από το άνοιγμα τόσων διαδρομών...
WU
Προσωπική μου άποψη την οποία ξεκαθάρισα από την αρχή είναι να μήν πειράζουμε ήδη ανοιγμένες διαδρομές, ούτε να προσθέτουμε, ούτε να αφαιρούμε ασφάλειες (και τα δύο είναι λάθος, για διαφορετικούς λόγους το καθένα).Οι περιορισμοί αυτοί Αντ τέθηκαν λόγω πεδίου, περιβάλλοντος, στυλ, κλπ και όχι με αφορμή τις αναρριχητικές ικανότητες κάποιου. Αναρριχητές που ποτέ τους δεν σκαρφάλωσαν πάνω από έκτο-έβδομο βαθμό άνοιξαν διαδρομές παρόμοιας δυσκολίας με τα ελάχιστα τεχνητά μέσα, τις ελάχιστες ασφάλειες, συχνά φτάνοντας στα όρια των σωματικών και ψυχικών τους δυνατοτήτων. Κάποιες από αυτές μάλλον απειλούνται με retrobolting, για να γίνουν πιο "προσιτές". Αυτό είναι σωστό ή όχι;
Για τα Μετέωρα συμφωνώ οτι είναι ίσως το μόνο πεδίο στην Ελλάδα πού η ασφάλιση γινόταν με βάση το χαρακτήρα του πεδίου (ωστόσο η ικανότητα του αναρριχητή πάντα παίζει κι αυτή το ρόλο της κατά την άποψη μου, εκεί ίσως λιγότερο). Και λέω "γινοταν" γιατι αναρωτιέμαι αν αυτό ισχύει πια...
Για αυτό γίνεται αυτή η κουβέντα, για πιο λόγο να γίνουν προσιτές οι διαδρομές;voutiros wrote: Κάποιες από αυτές μάλλον απειλούνται με retrobolting, για να γίνουν πιο "προσιτές". Αυτό είναι σωστό ή όχι;
όποιος θέλει τις ανεβαίνει και όποιος έχει αμφιβολίες για την ασφάλιση, πάει αλλού και είναι όλοι ικανοποιημένοι...ο πρώτος γιατί σκαρφάλωσε κάτι όπως το έκανε εκείνος που την άνοιξε (και γούσταρε) και ο δευτερός γιατί πήγε κάπου αλλού (που γούσταρε περισσότερο) χωρίς να χαροπαλέυει...
που είναι το πρόβλημα; καλό είναι να υπάρχει ποικιλία όσον αφορά το στυλ σκαρφαλώματος.
εκτός και αν υπάρχουν άλλοι λόγοι για να γίνουν προσιτές και δημοφιλείς οι διαδρομές (βλ. αναρριχητικό τουρισμό) ή κάνω λάθος;
πάντως τα Μετέωρα αναφέρονται ως προορισμός στο www.rockclimbingatlas.com (A rock climbing book also.)
Μπήκα σ' αυτό το site και δείτε τι γράφει για την Ελλάδα (με bold μάλιστα):kitsos wrote:πάντως τα Μετέωρα αναφέρονται ως προορισμός στο www.rockclimbingatlas.com (A rock climbing book also.)
But, then again, most routes in Greece are just perfectly equipped for sport climbing and a fall when leading is nothing to be worried about.
No comments...
Εντάξει αυτό το ξέρουμε (συνέβαλε και η Κάλυμνος σ' αυτό) και είναι αλήθεια ότι πάντα απορώ όταν ακούω διαμαρτυρίες (σποραδικές πια είναι αλήθεια) για την φτωχή ασφάλιση διαδρομών. Πράγματι, σκεφτόμενος τώρα την κατάσταση σε πολλές ορθοπλαγιές της χώρας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι παντού υπάρχουν καλοασφαλισμένες, που μπορεί να κάνει ο πολύς κόσμος, ακόμη και σε βουνά όπως η Γκιώνα ή ο Όλυμπος (!) και αν κάποιος δεν με πιστεύει κάθομαι και τις απαριθμώ...
Πάντως μη παίρνετε και πολύ στα σοβαρά αυτούς που γκρινιάζουν για τέτοια πράγματα και τραβάτε και κανά αυτί (μεταφορικά) όταν απαιτείται. Ρε παιδιά η Χούνη έχει γίνει σταχτοδοχείο... έλεος, μ' αυτές τις γόπες και τα φραπέ, έλεος.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: Λοιπόν αυτά και άλλα πολλά θα εχουμε την εκαιρία να συζητήσουμε το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος στη βαθιά Λάκα της Γκιώνας μαζί με μπόλικη αναρριχήση στη συνάντηση που ετοιμάζει ο ΕΟΣ Αθηνών (θα βάλει λεωφορείο και αρνί για το τέλος!). Όσοι πιστοί προσέλθετε, δηλώστε όμως συμμετοχή εγκαίρως στο τηλ.2103212355.
WU
Πάντως μη παίρνετε και πολύ στα σοβαρά αυτούς που γκρινιάζουν για τέτοια πράγματα και τραβάτε και κανά αυτί (μεταφορικά) όταν απαιτείται. Ρε παιδιά η Χούνη έχει γίνει σταχτοδοχείο... έλεος, μ' αυτές τις γόπες και τα φραπέ, έλεος.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: Λοιπόν αυτά και άλλα πολλά θα εχουμε την εκαιρία να συζητήσουμε το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος στη βαθιά Λάκα της Γκιώνας μαζί με μπόλικη αναρριχήση στη συνάντηση που ετοιμάζει ο ΕΟΣ Αθηνών (θα βάλει λεωφορείο και αρνί για το τέλος!). Όσοι πιστοί προσέλθετε, δηλώστε όμως συμμετοχή εγκαίρως στο τηλ.2103212355.
WU
-
angelobike
Βουτ τα είπες όλα!
Αν και ξαναλέω ότι αν ειχα τα κότσια να ανοίξω μία διαδρομή στα Μετέωρα θα την ασφάλιζα λίγο περισσότερο (ακριβώς λόγω του πεδίου που το θεωρώ περισσότερο επικίνδυνο από τον ασβεστόλιθο), συμφωνώ 1000% σε αυτά που λες.
Αλήθεια πότε είναι του Αγίου Πνέυματος?
Αν και ξαναλέω ότι αν ειχα τα κότσια να ανοίξω μία διαδρομή στα Μετέωρα θα την ασφάλιζα λίγο περισσότερο (ακριβώς λόγω του πεδίου που το θεωρώ περισσότερο επικίνδυνο από τον ασβεστόλιθο), συμφωνώ 1000% σε αυτά που λες.
Αλήθεια πότε είναι του Αγίου Πνέυματος?
ΑΣΣΑΡΙΩΤΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΕΟΔ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΟΔ ΑΤΤΙΚΗΣ
λοιπον πηγα και σκαρφαλωσα τον δρομο των λουλουδιων και βρηκα ενα καρο βυσματα(5!!!),τα 3 ηταν στο περασμα(ν-).ειχαν αφαιρεθει οι πλακετες(κοινως δεν υπηρχε αδεια απο τον 'σχιζοφρενη δολοφονο με το τυπαννι',ρεζιλι δηλαδη..)και την επομενη εκανα το πιλιε των ονοιρων,οπου στην δευτερη σχισμουλα(ν-)υπηρχε πλακετα(ετζιαν)σε σημειο που παιρνει καρυδαρα(στην μεση της διασταυρωνεται με μια του θεωδοροπουλου,η οποια ειναι ασφαλισμενη με πετζλ πλακετες). αυτα ειπα στον βαγγελη τον μπατσιο μολις κατεβηκα.μου πουλησε τρελα και το λεω εξω απ'τα δοντια,αυτη η κατασταση ξεκιναει απο αυτα τα παλικαρια,και θα συνεχιζεται. τελος θα ηθελα απλως να πω οτι τα μετεωρα ειναι ενας παραδεισος για παραδοσιακη αναρριχηση,με παρα πολες σχισμες που παιρνουν και ειναι και ευκολες,και δεν χρειαζεται να παμε πρωτα στις δυσκολες 'ΓΝΩΣΤΕΣ'διαδρομες. (γαμω το φελεκι μου!!)
υ.γ. απεναντι υπαρχουν τοσα σπορ πεδια για να χαρουμε ολοι την πλακετα..
υ.γ. απεναντι υπαρχουν τοσα σπορ πεδια για να χαρουμε ολοι την πλακετα..
Η συνάντηση είναι 14-16 Ιουλίου, το πούλμαν είναι τσάμπα όπως και η διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο χιλιάδων αστέρων στη βαθια λάκα (φέρτε αντισκηνο, φαι για δυο βράδια, πρωινα,κλπ). Πέρα από την αναρρίχηση και τον απαραίτητο χαβαλέ θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για θέματα ασφάλισης διαδρομών, εκπαίδευσης και προστασίας αναρ. πεδίων. Πιστεύω ότι θα περάσουμε καλά (αρκεί να έχει καλό καιρό). Στην συνάντηση καλό θα είναι να έρθουν και νέοι, αφού θα τους δοθεί η ευκαιρία να σκαρφαλώσουν με πιο έμπειρους.
ΒΟΥ
ΒΟΥ
Πάντως ρε ΒΟΥ πιστεύω ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με την ελλιπή ασφάλιση (αυτό είναι τελείως υποκειμενικό γιατί ο καθένας που ανοίγει μία διαδρομή μπορεί να την ασφαλίσει όπως θέλει και να την επαναλάβει όποιος θέλει), αλλά με τη κακή ασφάλιση.
Και όταν λέω κακή ασφάλιση εννοώ μόνιμες ασφάλειες σάπιες ή λάθος τοποθετημένες και άλλα πολλά παρόμοια. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και εκεί πρέπει να ρίξουμε βάρος.
Μπορεί με αυτό που λέω να είμαι εκτός θέματος αλλά πιστεύω ότι εκεί πρέπει να πέσει το βάρος όλων μας γιατί το να βρούμε μια ασφάλεια περισσότερη από αυτή που περιμέναμε δεν είναι πρόβλημα αλλά το να περιμένεις άλλα και ξαφνικά να βρίσκεσαι προ εκπλήξεως αυτό είναι πραγματικά άσχημο.
Εξ άλλου το κέφι μας πάμε να κάνουμε, δε πάμέ για δουλειά στο κάτεργο.
Και όταν λέω κακή ασφάλιση εννοώ μόνιμες ασφάλειες σάπιες ή λάθος τοποθετημένες και άλλα πολλά παρόμοια. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και εκεί πρέπει να ρίξουμε βάρος.
Μπορεί με αυτό που λέω να είμαι εκτός θέματος αλλά πιστεύω ότι εκεί πρέπει να πέσει το βάρος όλων μας γιατί το να βρούμε μια ασφάλεια περισσότερη από αυτή που περιμέναμε δεν είναι πρόβλημα αλλά το να περιμένεις άλλα και ξαφνικά να βρίσκεσαι προ εκπλήξεως αυτό είναι πραγματικά άσχημο.
Εξ άλλου το κέφι μας πάμε να κάνουμε, δε πάμέ για δουλειά στο κάτεργο.
εγω διαφωνω.δεν υπαρχει 'γκρικ γουεη οφ κλιμπινκγ'(γκρικ καμακι υπαρχει).μια χαρα σκαρφαλωνουμε οι ελληνες και ημαστε και ηθικοι ακομα.Επιδη τυχαινει να εχουμε και μερικες παιδικες χαρες,δε σημαινει οτι δεν παει κανενας στα βουνα ή δε βαζουμε κανα καρυδι...
οσο για τον κυριο πιο πανω λεει 'are just perfectly equipped for sport climbing' ..μην δημιουργουμε εντυπωσεις..
οσο για τον κυριο πιο πανω λεει 'are just perfectly equipped for sport climbing' ..μην δημιουργουμε εντυπωσεις..
Συμφωνώ route 4a με αυτό για τις παλιές ασφάλειες. Η άποψη μου είναι ότι όντως υπάρχει πρόβλημα εκεί, το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί με οξύτητα τα επόμενα 5-10 χρόνια. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα σπορ πεδία που έχουν πολύ υλικό πάνω τους και ιδιαίτερα αυτά κοντά σε θάλασσα. Σε ορθοπλαγιές μεγαλύτερες όπως η Βαράσοβα και τα Μετέωρα όλο και κάτι γίνεται, ιδιαίτερα στις πιο δημοφιλείς διαδρομές. Όσο για τα βουνά, μόνο στον Όλυμπο έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια (έβαλαν ρελέ με βύσματα σε πολλές κλασσικές και μη διαδρομές). Πάντως σε μεγάλες ορθοπλαγιές ως γνωστόν τίποτε δεν είναι δεδομένο και οφείλεις πάντα να γνωρίζεις τι υπάρχει πάνω και σε τι κατάσταση πριν μπεις, διαφορετικά ρισκάρεις.
Πληροφοριακά σου λέω ότι υπάρχει μια σκέψη να "φτιαχτεί" λίγο το Φλαμπούρι στην Πάρνηθα και επιπλέον να μπούνε ρελέ και να αλλαχθούν ίσως και κάποιες μόνιμες σε ορεινές κλασσικές, όπως η Αγνώστων στον Κούβελο, η Τριεστήνων στην Αστράκα και η κεντρική στην Γκαμήλα. Για να γίνουν βέβαια αυτά χρειάζεται υλικό και εκεί κολλάει το πράγμα.
ΒΟΥ
Πληροφοριακά σου λέω ότι υπάρχει μια σκέψη να "φτιαχτεί" λίγο το Φλαμπούρι στην Πάρνηθα και επιπλέον να μπούνε ρελέ και να αλλαχθούν ίσως και κάποιες μόνιμες σε ορεινές κλασσικές, όπως η Αγνώστων στον Κούβελο, η Τριεστήνων στην Αστράκα και η κεντρική στην Γκαμήλα. Για να γίνουν βέβαια αυτά χρειάζεται υλικό και εκεί κολλάει το πράγμα.
ΒΟΥ
Αμήν ρε παιδία! Το Φλαμπούρι είναι ιστορία!voutiros wrote: Πληροφοριακά σου λέω ότι υπάρχει μια σκέψη να "φτιαχτεί" λίγο το Φλαμπούρι στην Πάρνηθα
Θα μπορούσαμε να συντονίσουμε μια προσπάθεια μεσώ routes.gr για συντήρηση των κλασσικών/ ιστορικών τουλάχιστον διαδρομών. Μια προσπάθεια που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με το ανέβασμα ενός νέου ενημερωμένου και ακριβέστερου πανοραμικού στο site.
Τα χρήματα σε αυτή τη περίπτωση δεν είναι πρόβλημα (σιγά τα πολλά γκολό που θέλει το Φλαμπούρι). Αν οι μεγάλοι σύλλογοι δεν μπορούν να τα διαθέσουν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα άτυπο ταμείο και να μαζέψουμε χρήματα που θα προσφέρουν οι ίδιοι οι Αθηναίοι αναρριχητές. Στη Αγγλία το είδα να εφαρμόζεται πολλές φορές (bolt funds τα ονομάζουν), όπως για παράδειγμα στο (ασβεστολιθικό) Cheddar gorge που αποτελεί για την πόλη του Bristol ότι για εμάς το Φλάμπουρι
Λίγη όρεξη χρειάζεται. Τι λετε Αθηναίοι σχοινοσυντροφοι;
ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ
Αντε Planar ας ξεκινήσει η προσπάθεια για το Φλαμπούρι.
Κάθησα λοιπόν και σκέφτηκα το μέγεθος του εγχειρήματος και μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι η επέμβαση πρέπει να έχει τρεις φάσεις με χρονικό ορίζοντα τα 2 έτη. Μπορεί να ξεκινήσει φέτος μέχρι το τέλος του χρόνου από κάποιες κλασσικές, σκέφτηκα 5 τέτοιες στο Κ. Φλαμπούρι για αρχή:
Mad Max (1 ρελέ, 2 ενδοιάμεσα βύσματα),
Μεταμόσχευση (1 ρελέ, 7 ενδοιάμεσα),
Δημοψήφισμα (1 ρελέ, 10 ενδ.),
Παραλλήλων (2 ρελέ, για να μη μας παρεξηγήσουν) και
666 (2 ρελέ και 8 βύσματα).
Νομίζω ότι αυτά χρήζουν άμεσης προτεραιότητας. Αργότερα οι διαδρομές μεταξύ Μαρίας και 666 και αργότερα κάποιες πιο μοντέρνες, όπως του Τσουπρά (τη δικιά μου Βουντού θα την φτιάξω σύντομα μόνος μου).
Ας σημειωθεί ότι το πεδίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον σεισμό του 1999, σε κάποιες διαδρομές είναι πραγματικά επικίνδυνο να μπεις και δυστηχώς δεν είναι δυνατόν να καθαριστούν τα σαθρά (πολλά και ογκώδη). Μια επείγουσα λοιπόν δουλειά που πρέπει να γίνει παράλληλα είναι να εντοπιστούν τα επικίνδυνα σημεία και να γνωστοποιηθούν, ώστε να τα αποφεύγει ο κόσμος.
Για το πάνω Φλαμπούρι τα πράγματα είναι καλύτερα, κλασσικές όπως ο Κορμός ή η JSD έχουν ανανεωμένο υλικό πάνω τους, οπότε η επέμβαση σε αυτές το πολύ να αφορά την αντικατάσταση 2-3 καρφιών. Από εκεί και πέρα καλό είναι να αντικατασταθούν οι ασφάλειες στις εξής διαδρομές:
Κ. Τσατσαράγκος (3-4 βύσματα)
Χύμα (4-5 βύσματα)
Λένα (5-6 βύσματα)
Αυτά βέβαια αποτελούν καθαρά την προσωπική μου εκτίμηση και απλά τα εκθέτω για να συζητηθούν. Μια προυπόθεση που νομίζω ότι πρεπει να συμφωνηθεί είναι ό,τι παλιό αντικαθίσταται βγαίνει και δεν μένει στην ορθοπλαγιά (ακόμη και βύσματα).
Ένας άλλος προβληματισμός αφορά στο τί υλικο θα μπει. Πρέπει να είναι κυριλέ πιστοποιημένο UIAA (που μάλλον στοιχίζει περισσότερο) ή βολευόμαστε και με πιο οικονομικές λύσεις (εννοείται που αποδεδειγμένα είναι αξιόπιστες).
Από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και οι όμοροι (τουλάχιστον) σύλλογοι για την εξοικονόμηση των απαραίτητων πόρων. ΕΟΣ Αχαρνών και ΕΠΟΣ έχουν τον πρώτο λόγο. Εγώ θα προσπαθήσω να βγάλω κανά φράγκο από τον ΕΟΣ Αθηνών, επίσης ΑΟΣ και ΣΕΟ που έχουν αναρριχητές επίσης θα πρέπει να προσφέρουν κάτι. Λοιπόν, θα το ξεκινήσουμε;
ΒΟΥ
Κάθησα λοιπόν και σκέφτηκα το μέγεθος του εγχειρήματος και μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι η επέμβαση πρέπει να έχει τρεις φάσεις με χρονικό ορίζοντα τα 2 έτη. Μπορεί να ξεκινήσει φέτος μέχρι το τέλος του χρόνου από κάποιες κλασσικές, σκέφτηκα 5 τέτοιες στο Κ. Φλαμπούρι για αρχή:
Mad Max (1 ρελέ, 2 ενδοιάμεσα βύσματα),
Μεταμόσχευση (1 ρελέ, 7 ενδοιάμεσα),
Δημοψήφισμα (1 ρελέ, 10 ενδ.),
Παραλλήλων (2 ρελέ, για να μη μας παρεξηγήσουν) και
666 (2 ρελέ και 8 βύσματα).
Νομίζω ότι αυτά χρήζουν άμεσης προτεραιότητας. Αργότερα οι διαδρομές μεταξύ Μαρίας και 666 και αργότερα κάποιες πιο μοντέρνες, όπως του Τσουπρά (τη δικιά μου Βουντού θα την φτιάξω σύντομα μόνος μου).
Ας σημειωθεί ότι το πεδίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον σεισμό του 1999, σε κάποιες διαδρομές είναι πραγματικά επικίνδυνο να μπεις και δυστηχώς δεν είναι δυνατόν να καθαριστούν τα σαθρά (πολλά και ογκώδη). Μια επείγουσα λοιπόν δουλειά που πρέπει να γίνει παράλληλα είναι να εντοπιστούν τα επικίνδυνα σημεία και να γνωστοποιηθούν, ώστε να τα αποφεύγει ο κόσμος.
Για το πάνω Φλαμπούρι τα πράγματα είναι καλύτερα, κλασσικές όπως ο Κορμός ή η JSD έχουν ανανεωμένο υλικό πάνω τους, οπότε η επέμβαση σε αυτές το πολύ να αφορά την αντικατάσταση 2-3 καρφιών. Από εκεί και πέρα καλό είναι να αντικατασταθούν οι ασφάλειες στις εξής διαδρομές:
Κ. Τσατσαράγκος (3-4 βύσματα)
Χύμα (4-5 βύσματα)
Λένα (5-6 βύσματα)
Αυτά βέβαια αποτελούν καθαρά την προσωπική μου εκτίμηση και απλά τα εκθέτω για να συζητηθούν. Μια προυπόθεση που νομίζω ότι πρεπει να συμφωνηθεί είναι ό,τι παλιό αντικαθίσταται βγαίνει και δεν μένει στην ορθοπλαγιά (ακόμη και βύσματα).
Ένας άλλος προβληματισμός αφορά στο τί υλικο θα μπει. Πρέπει να είναι κυριλέ πιστοποιημένο UIAA (που μάλλον στοιχίζει περισσότερο) ή βολευόμαστε και με πιο οικονομικές λύσεις (εννοείται που αποδεδειγμένα είναι αξιόπιστες).
Από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και οι όμοροι (τουλάχιστον) σύλλογοι για την εξοικονόμηση των απαραίτητων πόρων. ΕΟΣ Αχαρνών και ΕΠΟΣ έχουν τον πρώτο λόγο. Εγώ θα προσπαθήσω να βγάλω κανά φράγκο από τον ΕΟΣ Αθηνών, επίσης ΑΟΣ και ΣΕΟ που έχουν αναρριχητές επίσης θα πρέπει να προσφέρουν κάτι. Λοιπόν, θα το ξεκινήσουμε;
ΒΟΥ