Διατροφή & Αναρρίχηση

Γενικές συζητήσεις που σχετίζονται με την αναρρίχηση και το ορεινό περιβάλλον
Post Reply
kangoo

Διατροφή & Αναρρίχηση

Post by kangoo »

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΩΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ.

ΛΟΓΩ ΘΗΤΕΙΑΣ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ (ΝΟΜΙΖΩ ΔΗΛΑΔΗ) ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΛΑ ΟΧΙ ΠΟΛΛΑ 2-3 ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΩ ΤΩΡΑ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΕΧΕΙ ΑΓΧΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΜΟΛΙΣ ΞΑΝΑΠΙΑΣΩ ΒΡΑΧΟ ΘΑ ΝΟΙΩΘΩ ΒΑΡΥΤΕΡΟΣ -(ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΑΠΡΟΠΟΝΗΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣ)- (ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΕΧΩ ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΕΙ Ο,ΤΙ ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ)-

ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΙΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΕ..

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΩΝ??
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ Η ΤΟ ΛΙΠΟΒΑΡΟ??

ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΟΒΑΡΟΙ ΕΝΤΕΛΩΣ...
ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ??
Dimitris

RE: Διατροφή & Αναρρίχηση

Post by Dimitris »

Ωχ, τι συζήτηση ανοίγεις!

Εδώ ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Από το "μην τρως τίποτα" μέχρι το "φάε ότι βρίσκεις, όταν το βρίσκεις". Δυστυχώς λίγοι άνθρωποι (εκτός από τους ειδικούς) γνωρίζουν το είδος και την ποσότητα των τροφών που είναι κατάλληλα για κάποιον άνθρωπο σε σχέση με την δραστηριότητα που αναπτύσσει. Το ότι πολλοί αναρριχητές είναι λιπόσαρκοι πιστεύω είναι λάθος και οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για οποιονδήποτε αθλητή, αφού αποτελούν τον δομικό λίθο των μυών που "καταστρέφονται" εν μέρη από την αθλητική δραστηριότητα και αναδομούνται στο επόμενο χρονικό διάστημα με ξεκούραση και τροφή. Φυσικά υπάρχουν αναρριχητές που δεν είναι καθόλου λιπόσαρκοι, αλλά μυώδεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και παχύσαρκοι.

Χωρίς να είμαι ειδικός, ενώ παράλληλα είμαι και "χοντρός" για αναρριχητής, θα σου έλεγα ότι η διατροφή σου πρέπει να περιέχει τα πάντα, αλλά σε ισορροπία (συγκεκριμένες ποσότητες και αναλογίες ανάλογα με τι θέλεις να πετύχεις) και κυρίως να είναι "καλής ποιότητας". Πρέπει καθημερινά να μην χάνεις αλλά ούτε να προσθέτεις γεύματα, τα οποία συνολικά είναι πέντε (πρωινό, πρόγευμα, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό). Το μεσημεριανό είναι το μεγαλύτερο και κυριότερο. Το πρόγευμα, όπως και το απογευματινό, είναι πάντα ελαφρύ (φρούτα, γιαούρτια, κλπ). Τέλος, το βραδινό μπορεί να είναι και δυο ποτήρια γάλα. Το πρωινό είναι σημαντικό, ειδικά για αναρριχητές σε βουνό που μάλλον δεν θα τηρήσουν τα υπόλοιπα γεύματα μέχρι να κατέβουν από την διαδρομή ή για ανθρώπους που δουλεύουν χωρίς δυνατότητα διακοπής. Στα γεύματα μιας ημέρας πρέπει να πάρεις την ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών, βιταμινών, ηλεκτρολυτών, κλπ, που χρειάζονται ανάλογα με τη δραστηριότητα και το βάρος σου. Όσον αφορά την "καλή ποιότητα", σου αναφέρω για παράδειγμα ότι η πρωτεΐνη του κρόκου αυγού είναι η καλύτερη (απορροφάται σχεδόν κατά 98%) ενώ η φυτική πρωτεΐνη είναι η χειρότερη (απορροφάται σε πολύ μικρό ποσοστό). Εδώ το "καλύτερη" και "χειρότερη" έχει να κάνει με το πόσο ταιριάζει στην ανθρώπινη πρωτεΐνη ώστε να απορροφάται, όχι με το πόσο καλή είναι για την υγεία σου, αφού συνήθως οι "καλές" πρωτεΐνες υπάρχουν σε τροφές που αυξάνουν πολύ την χοληστερίνη. Έτσι, η διατροφή με αυγά και κόκκινο κρέας αυξάνει την χοληστερίνη (και πολλά άλλα) γι αυτό και δεν μπορείς να τρως μόνο αυγά ή κρέας! Μια από τις πιο πλήρης τροφές είναι το συκώτι (έχει σχεδόν τα πάντα) αλλά κι αυτό ανεβάζει την χοληστερίνη και επί πλέον ποιος το εμπιστεύεται όταν αποτελεί το χημικό φίλτρο του ζώου από το οποίο προέρχεται; Επίσης, το λίπος που χρειάζεσαι σε μια μέρα θα πρέπει να είναι φυτικό (κατά προτίμηση ελαιόλαδο) και όχι ζωικό ούτε τηγανισμένο. Οι υδατάνθρακες καλό είναι να προέρχονται από ρύζι ή μακαρόνια και όχι τηγανιτές πατάτες ή ψωμί.

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι ανοιχτά σε παραλλαγές, ανάλογα αν θέλεις να χάσεις λίπος ή να πάρεις μυϊκό όγκο, ανάλογα με τι τροφές σου αρέσουν ώστε να μην κάνεις κάτι δυσάρεστο σαν "θεραπεία" και πολλά άλλα.

Σημείωσε λοιπόν (εκτός αν είσαι χορτοφάγος): Αυγά (κατά προτίμηση μόνο ασπράδια), βραστό ή ψητό λευκό κρέας (ψάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα), ρύζι ή μακαρόνια (χωρίς σάλτσες), σαλάτες (με λίγο ελαιόλαδο), φρούτα, άπαχο γάλα και γιαούρτι. Όχι τηγανιτά, ψωμί, γλυκά, πολύπλοκα φαγητά (παστίτσιο, μουσακά, κλπ), ζωικό λίπος, τυριά.

Αν πρέπει να χάσεις βάρος, ότι τρως πρέπει να είναι σε ποσότητες τέτοιες ώστε οι θερμίδες να διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο. Με 1000 θερμίδες την ημέρα λιγότερες από αυτές που χρειάζεσαι για να διατηρείσαι σταθερός, χάνεις περίπου 1 κιλό την εβδομάδα. Άρα είναι καλό να ξέρεις πόσες θερμίδες παίρνεις όταν δεν κάνεις δίαιτα για απώλεια βάρους, ώστε να ξέρεις πόσες θα παίρνεις για να χάσεις. Τέλος να πω και το τετριμμένο πλέον ότι καμιά υπερβολή δεν είναι για το καλό του οργανισμού σου, είτε κάνεις αναρρίχηση είτε όχι.

Και ένα πρακτικό παράδειγμα αν και το είδος και οι ποσότητες είναι απλά ενδεικτικές:
Πρωινό: 3 - 4 ασπράδια αυγών με μια φέτα ψωμί ή άπαχο γάλα με λίγα δημητριακά
Πρόγευμα: 1 άπαχο γιαούρτι και μια μπανάνα
Μεσημεριανό: Βραστό ψάρι ή στήθος κοτόπουλου με ρύζι ή μακαρόνια και μια σαλάτα με λίγο λάδι (ένα κουτάλι της σούπας)
Απογευματινό: 1 μήλο και ένα αχλάδι ή πολύ λίγους ξηρούς καρπούς
Βραδινό: 2 γιαούρτια με λίγο μέλι ή 2 ποτήρια γάλα

Στα άρθρα για το χρηματιστήριο λένε: "Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις του συγγραφέα και δεν αποτελούν πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών". Έτσι λοιπόν κι εδώ, όσα ανέφερα παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις χωρίς να σημαίνει ότι αναγκαστικά είναι σωστές.

Τώρα, αν θέλεις και συνταγές μαγειρικής, εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω πολύ σ' αυτό...
kangoo

Post by kangoo »

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΘ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ..

ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΒΑΡΥΣ ΓΙΑ ΝΑΡΡΙΧΗΤΗΣ, ΠΟΣΟ ΕΝΝΟΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ?
ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΣΟΥ ΠΑΝΤΑ..
Dimitris

Post by Dimitris »

Εντάξει, τώρα μπαίνουμε σε "προσωπικά δεδομένα" και μοιάζει λίγο με chat που ρωτάς "pos eisai?", "xanthia i melaxrini?", "posa kila?", κλπ. Να σου πω όμως.

Με ύψος 1,74 τα φυσιολογικά όρια του βάρος μου είναι από 64 έως 84 κιλά. Ποιο κάτω ή ποιο πάνω υπάρχει πρόβλημα. Το βάρος που μπορώ να διατηρώ και είχα τα περισσότερα χρόνια ήταν τα 72 - 74 κιλά. Πριν ένα χρόνο έφτασα στα 84 κιλά τα οποία διατήρησα μέχρι τώρα. Πριν δυο εβδομάδες άρχισα δίαιτα και τώρα είμαι στα 82 κιλά. Ο στόχος είναι να πάω στα 74 κιλά σε 12 εβδομάδες. Αν τα καταφέρω ή όχι θα το δούμε. Ελπίζω εσύ να τα καταφέρεις χωρίς πολύ κόπο και να διατηρήσεις μια καλή διατροφή μετά την απώλεια βάρους.

Πάρε όμως και την γνώμη κάποιου άλλου, ίσως πιο ειδικού πριν αρχίσεις μια δίαιτα απώλειας βάρους.
kangoo

Post by kangoo »

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ...
ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΟΥ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ???
Dimitris

Post by Dimitris »

Φυσικά έχω δει αλλά συνήθως η αύξηση του βάρους συνοδεύεται από δυσκολία κινήσεων, κακή ψυχολογία, μείωση των προπονήσεων και δυσκολία επαναφοράς στα προηγούμενα επίπεδα. Δεν ξέρω αν κάνοντας την ίδια προπόνηση καθώς αυξάνεται το βάρος κρατάς τις ίδιες επιδόσεις, αλλά πιστεύω μάλλον όχι, αφού κουβαλάς πολλά κιλά παραπάνω από όσα είχες πριν. Και να μην ξεχνάμε ότι τα παραπάνω κιλά δυσκολεύουν και την πεζοπορία, άρα και την πρόσβαση σε διαδρομές, καθώς επίσης και απαιτούν πολύ περισσότερο νερό στη διάρκεια μιας αναρρίχησης. Γενικά δηλαδή είναι χάλια κατάσταση τα παραπάνω κιλά. Ήρθε η ώρα να τα χάσουμε.
kangoo

Post by kangoo »

ΑΥΤΟΣ Ο Γ@^%$^&ΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΟΛΟ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΠΑΝΤΩΣ..
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΤΡΟΜΕΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΗΣΙΑ ΚΙΛΑ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ "ΠΕΤΑΣ" ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ..

ΘΕΛΕΙ ΡΕΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ..
ΤΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΝΝΟΕΙΤΕ..??
. Δεν ξέρω αν κάνοντας την ίδια προπόνηση καθώς αυξάνεται το βάρος κρατάς τις ίδιες επιδόσεις, αλλά πιστεύω μάλλον όχι, αφού κουβαλάς πολλά κιλά παραπάνω από όσα είχες πριν
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ..

ΤΡΕΛΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΡΥΟ...
ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ??
Dimitris

Post by Dimitris »

Για προπόνηση το χειμώνα χρειάζεσαι κλειστή πίστα και να μην αφήνεις κανένα Σαββατοκύριακο με καλό καιρό χωρίς να το εκμεταλευτείς.
kangoo

Post by kangoo »

ΒΡΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΛΛΑ ΜΑΣ...

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΑΛΛΗ ΓΝΩΜΗ ΕΧΟΥΝ..

ΣΩΣΤΑ??
Karazitz

Post by Karazitz »

Φίλε Kangoo, επειδή και εγώ πρόσφατα ξεμπέρδεψα από το στρατό και σε ηλικία κοντά στα 32, εάν δεν θέλεις να βάλεις κιλά από το απέραντο καθισιό μία είναι η λύση:

-Δεν πλησιάζεις και δεν τρώς τίποτα από το ΚΨΜ (δυσκολίας 7b+).
-Στην έξοδο, δε τρως σουβλάκια αλλά φαί της προκοπής (δυσκολίας 7c+)

Άντε και καλό on-sight !!
kangoo

Post by kangoo »

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ...
ΑΛΛΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΡΧΙΖΩ ΜΙΑ ΨΙΛΟΔΙΑΤΡΟΦΗ...
ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ..
Post Reply