ΓΚΙΩΝΑ νέα βουνίσια διαδρομή

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
ALPHAKAPPA
Posts: 23
Joined: 09 Aug 2014 18:38

ΓΚΙΩΝΑ νέα βουνίσια διαδρομή

Post by ALPHAKAPPA »

Το ανέβασα πριν 2 χρόνια στο hellaspath.gr :
http://www.hellaspath.gr/forum/viewtopic.php?t=1231
**********************************************************************
Προσφάτως έκανα και μια ανάβαση της διαδρομής με "όψιμες" χειμερινές συνθήκες...
1ον) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Με χιόνι τα πράγματα αλλάζουν. Η διαδρομή μεταμορφώνεται ανάλογα με τις συνθήκες χιονιού. Η συνεχής κλίση, τα πολλά κρυφά λούκια, οι ράμπες, το τριμμένο πεδίο άνω και κάτω του 2ου αμφιθεάτρου, τα διάφορα βραχοπεράσματα...και τέλος η εκτεθειμένη κίνηση, απαιτούν άτομα με γνώσεις και ικανότητες για να πραγματοποιηθεί. (Προσωπικά χειμώνα έχω υποχωρήσει δυό φορές, στην 1η μάλιστα με πτώση στην επιστροφή- σταμάτημα στο παρα πέντε, τραυματισμό και δύσκολη κατάβαση μετά)
Δεν έχει πουθενά κανονικό σκαρφάλωμα (εκτός λίγου scrambling) ΑΛΛΑ το χτίσιμο που κάνει το χιόνι -ανάλογα από που το χει φέρει- απαιτεί προσεκτικές κινήσεις σχοινοσυντροφιάς και συνεχή εγρήγορση. Πάνω απ το αμφιθέατρο “τρέχουν” χιονοστιβάδες και πλάι στο κεντρικό λούκι ψηλά (χούνη) θελει παράλληλη κίνηση και τοπική ασφάλιση. Συστήνω αναβάσεις προς το τέλος του χειμώνα όταν τα χιόνια θα έχουν σταθεροποιηθεί.
Κατά τ άλλα η διαδρομή είναι μεγάλης αισθητικής αξίας, προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εκπαιδευτική για απόκτηση εμπειριών και ικανοτήτων προ εξορμήσεως στις Άλπεις και σε άλλα βουνά του εξωτερικού
2ον. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ξεκινάς είτε από Συκιά(μονοπάτι) είτε από την ράχη στο ίσωμα όπου πάει χωματόδρομος και έχει και νερό. Ακολουθείς την σήμανση μέχρι την χαράδρωση ψηλότερα όπου τραβερσάρεις την πλαγιά (φωτο 1) πάνω απ τα δέντρα μέχρι το γύρισμα στα 1520μ. Από πίσω στρίβεις για πάνω σε ανοικτό λούκι-χαράδρωση (φ2). Το ανεβαίνεις μέχρι το 1ο αμφιθέατρο (βράχια –τέλος λουκιού). Κάνεις αριστερά σε πέρασμα στα βράχια για να βρεθείς από πάνω στο μεγάλο ζωνάρι με τα δέντρα (θέα από κάτω προς τη σαρώδη πλαγιά, φ3)που ανεβαίνει στο πλάι μέχρι το 2ο αμφιθέατο (φ4). Ανεβαίνεις προς το κέντρο στην βάση του αμφιθεάτρου έχοντας το ανοικτό πεδίο από κάτω σου (φ5) και ακολουθείς την κρυφή ράμπα αριστερά (υπάρχει εκεί ευρύχωρη σπηλιά, φ6) και (φ7, φ8 προς τα πίσω). Βγαίνεις σε τμήμα ανοικτής πλαγιάς με βράχια να το φράζουν από πάνω (φ9). Το λέω πεδίο pacman λόγω των πολλών κρυφών λουκιών και περασμάτων. Ο στόχος είναι ψηλά προς τα δεξιά για να πλησιάσεις το μεγάλο κεντρικό λούκι (χούνη) που κατεβαίνει απ τις σάρες κάτω της κορυφογραμμής. Αν χάσεις την σήμανση τότε θα πρέπει να έχεις αυτήν την εικόνα στα πίσω (φ10) πλησιάζοντας το απώτερο σημείο των βράχων. Μετά θα πρέπει να κατέβεις ένα λούκι (φ11) για να μεταπηδήσεις στο ζωνάρι (φ12) πλάι απ΄τη χούνη που σε ανεβάζει όμορφα προς το πέρασμα για τις σάρες. Οι κλίσεις δεν ξεπερνούν γενικά τις 40~45 μοίρες -τοπικά παραπάνω στα μέσα χειμώνα- και με καλό χιόνι δεν έχεις θέμα. Κοιτώντας πίσω απ τα μισά σ αυτό το ζωνάρι βλέπεις πίσω σου την διαδρομή (φ13) με το κατηφορικό λούκι χαμηλότερα. φθάνεις στο πέρασμα με τα σχοινιά (φ14) τα οποία καλό είναι να τα δοκιμάσεις πριν τα εμπιστευτείς. Εισέρχεσαι στις σάρες (φ15) σε μικρή κλίση και με απολαυστική κίνηση προς τα πάνω. Κοιτώντας πίσω ξεδιπλώνεται με αεροπλανική θέα (φ16) η χαράδρα του Μόρνου. μπροστά σου τώρα μια περιοχή “φυτευτών” βράχων κάτω της κορυφογραμμής που ονομάζω κρυμμένο βασίλειο (φ17). Θέα στα κάτω από κεί (φ18). Διαλέγεις γραμμή εξόδου ανάμεσα στα λούκια (φ19)...και τσακ ! σε λίγο πατάς την νότια κορυφογραμμή και στην νοτιότερη 2400άρα κορφή της Γκιώνας με υψόμετρο 2448 μέτρα. Game over…με μια εξίσου ενδιαφέρουσα αλλά πιο εύκολη κατάβαση (δες καλοκαιρινή περιγραφή)
ΥΓ. Το καλοκαίρι θα ξαναγίνει σηματοδότηση (κόκκινο) καθώς το πρώτο κίτρινο άρχισε να ξεθωριάζει.
Φωτο :
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Post Reply