Δημοσίευση νέων διαδρομών

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
User avatar
Admin
Site Admin
Posts: 406
Joined: 17 Apr 2006 21:35

Δημοσίευση νέων διαδρομών

Post by Admin »

Σχετικά με την δημοσίευση νέων διαδρομών θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους τους φίλους αναρριχητές να φροντίζουν να δίνουν πλήρη στοιχεία γι αυτές, όχι μόνο σε μας αλλά και στα περιοδικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ελλιπή στοιχεία δεν δημοσιεύονται, άλλωστε το site είναι "ζωντανό" και κάθε νέα πληροφορία που θα έρχεται εκ των υστέρων, θα παίρνει την θέση της στην αντίστοιχη σελίδα.

Δυστυχώς, μέσα από την δουλειά που κάνουμε εδώ, έχουμε διαπιστώσει ότι στο παρελθόν έχουν ανοιχτεί διαδρομές οι οποίες ποτέ δεν δημοσιεύτηκαν σε κάποιο έντυπο ή δημοσιεύτηκαν με ελλιπή στοιχεία. Αυτό έχει μελλοντικές συνέπειες, όπως για παράδειγμα αμφισβητήσεις, λάθη, ταλαιπωρία και τραυματισμούς. Πολλοί αναρριχητές που ανοίγουν διαδρομές θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο και να τις δημοσιεύουν, έχουν όμως πλούσια δράση επαναλήψεων παλιών διαδρομών που άνοιξαν άλλοι και έτσι χρησιμοποιούν τα δημοσιευμένα στοιχεία. Σκεφτείτε πόσες διαδρομές θα είχατε επαναλάβει αν δεν βρίσκατε πουθενά στοιχεία γι αυτές. Η δημοσίευση νέων διαδρομών δεν έχει ως σκοπό μόνο την επανάληψη από άλλους αναρριχητές, αλλά κυρίως έχει ιστορική αξία για την εξέλιξη της αναρρίχησης στην χώρα μας. Για τους λόγους αυτούς, θα έπρεπε να υπάρχει (και ίσως υπάρχει) οδηγία της ΕΟΟΑ προς τους συλλόγους, ώστε όταν ένα μέλος τους δηλώνει στην ετήσια δράση του ότι άνοιξε νέα διαδρομή, να την συνοδεύει με ένα ελάχιστο αριθμό στοιχείων, όπως είναι το σκίτσο, μια λεπτομερής περιγραφή, το ιστορικό της και μια φωτογραφία της ορθοπλαγιάς με την χάραξη.

Θεωρώντας ότι η δουλειά που χρειάζεται για να σχεδιαστεί ένα σκίτσο, να βγει μια φωτογραφία ή να γραφτεί μια περιγραφή, είναι ασύγκριτα λίγη σε σχέση με την διαδικασία ανοίγματος της διαδρομής, πιστεύουμε ότι όλοι μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις "οδηγίες". Άλλωστε για έναν αναρριχητή, μερικές φορές έχει μεγαλύτερη αξία το πριν (η προετοιμασία) και το μετά (ο απολογισμός) παρά η ίδια η διαδικασία ανοίγματος, ειδικά όταν γίνονται παρέα με τους σχοινοσυντρόφους, πίνοντας μπύρες (το προσφιλές εξω-σχολικό μας άθλημα).

Φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τις επαναλήψεις, όχι μόνο για τις νέες, αφού αν όλοι μας φροντίζουμε να "διορθώνουμε" παλιές δημοσιεύσεις με καλύτερα σκίτσα ή περιγραφές, θα βελτιώνουμε την γνώση όλων μας για τα βουνά, αφήνοντας παράλληλα μια χρήσιμη κληρονομιά στους νεώτερους.

voutiros
Posts: 361
Joined: 19 Apr 2006 16:40

δημοσίευση στοιχείων διαδρομών

Post by voutiros »

Κύριε admin η δημοσίευση στοιχείων μιας νέας διαδρομής δεν είναι υποχρέωση αλλά δικαίωμα του δημιουργού της ή αυτού που τη σκαρφάλωσε. Η αναρρίχηση είναι ελεύθερο άθλημα και φτάνει πια αυτή η ιστορία με τους κανόνες και την ΕΟΟΑ! Η μόνη υποχρέωση που έχουμε και η οποία πηγάζει μέσα από την ορειβατική παράδαση και την ιδιαίτερη σχέση μας με τη φύση, είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αυτό που οφείλουμε είναι να αφήνουμε πίσω μας όσα λιγότερα σημάδια από το πέρασμα μας...
Επί τη ευκαιρία εγώ δεν έδωσα ακόμη σκίτσο και στοιχεία από την νέα διαδρομή στη βαράσοβα γιατί θέλει ακόμη φτιάξιμο, μη πάει κανείς εκεί και πάθει τίποτα...

Βούτυρος
wu

User avatar
Admin
Site Admin
Posts: 406
Joined: 17 Apr 2006 21:35

Post by Admin »

Φίλε vourire ο admin δε μίλησε για υποχρέωση στο πιο πάνω μήνυμά του. Κανείς δεν υποχρεώνεται από κανέναν ούτε να επαναλάβει διαδρομές, ούτε να ανοίξει διαδρομές, ούτε να τις δημοσιεύσει. Δικαίωμά του να κάνει ότι θέλει. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις, τις γνωρίζεις άλλωστε καλύτερα από τον καθένα, που υπάρχει ανάγκη για γνώση τι υπάρχει και σε τι κατάσταση είναι αυτό. Ένα παράδειγμα είναι όταν κάποιος θέλει να πάει σε σχολή ή σε αποστολή ΕΟΟΑ, οπότε του ζητείται η δράση. Άλλο παράδειγμα όταν οι σύλλογοι καταθέτουν την δράση των μελών τους για να πάρουν επιδότηση. Και τελευταίο παράδειγμα στο οποίο αναφερόταν το παραπάνω μήνυμα ήταν η περίπτωση που κάποιος έχει ανοίξει διαδρομή σε βουνό χωρίς να το αναφέρει πουθενά και όταν κάποιος άλλος την κάνει μετά από χρόνια και την δημοσιεύσει ακούει τα εξ' αμάξης. Τελικά όμως εσύ τι γνώμη έχεις, να υπάρχει ιστορικό αρχείο διαδρομών στην Ελλάδα ή όχι; Φυσικά ένα τέτοιο αρχείο δεν γίνεται με το ζόρι, σωστά; Άλλωστε καμιά οδηγία της ΕΟΟΑ δεν ήταν ποτέ δεσμευτική για κανέναν αναρριχητή, αφού όλοι απολαμβάνουν την ελευθερία του αθλήματος, όπως πρέπει να την απολαμβάνουν. Απλά χρειάζεται κάποιος συντονιστής και αν δεν είναι η ΕΟΟΑ ποιος θα μπορούσε να είναι; Αν συμφωνούσαμε στη δημιουργία αρχείου, το ποιος ακριβώς, ως πρόσωπο, θα προσφέρει δουλειά πάνω σ' αυτό, είναι άλλο θέμα και το αφήνω στα στελέχη.

Μήτσος

voutiros
Posts: 361
Joined: 19 Apr 2006 16:40

αρχ....!

Post by voutiros »

Ρε Μήτσο, τι ιστορικό αρχείο να υπάρξει εδώ, αφού δεν υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά πράγματα.
Από την άλλη δε νομίζω να υπάρχει πουθενά αλλού κάτι ανάλογο σαν αυτό που εσύ φαντάζεσαι . Τουλάχιστον σε όλα τα μέρη που έχω επισκεφτεί οδηγοί και λοιπές πληροφορίες βγαίνουν από τις ντόπιες ορειβατικές κοινότητες και μάλιστα σπάνια με κάποια συμβολή τοπικών αρχών.
Όσον αφορά τώρα τη δράση σωματείων ή ατομων, από την εμπειρία μου σε διαβεβαιώνω ότι πολύ σπάνια προκύπτει τέτοιο πρόβλημα. Οι περισσότερες αναρριχήσεις που αναφέρονται είναι γνωστές. Άλλωστε ένα από τα βασικότερα στοιχεία της ορειβατικής παράδοσης είναι η εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ειλικρίνεια του ορειβάτη που περιγράφει τη δράση του.
Αν κάποιοι δεν θέλουν να δημοσιοποιούν στοιχεία, δικαίωμα τους. Αλλά αν γκρινιάζουν αργότερα όταν ένα άλλος διεκδικήσει το υποτιθέμενο κατόρθωμά τους, τότε είναι ηλίθιοι και δεν αξίζει να τους παίρνει κανείς στα σοβαρά.
Η αλήθεια είναι ότι μια διαδρομή "κατοχυρώνεται" κυρίως με τη δημοσίευση της ή τέλος πάντων με τη γνωστοποίηση της ύπαρξης της από τους ανοίξαντες...
wu

Post Reply