Αιολικά στα Ακαρνανικά Όρη

Απόψεις και προβληματισμοί για την κατάσταση του ορεινού περιβάλλοντος

Αιολικά στα Ακαρνανικά Όρη

Postby Dimitris » Wed 04 Dec 2019, 1:00 pm

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

21 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Image

Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» ανακοινώνει ότι μέλη της Κίνησης επισκέφθηκαν πρόσφατα τα Ακαρνανικά Όρη και κατέγραψαν αποκλειστικές εικόνες από την μόνιμη ισοπέδωση και καταστροφή που προκλήθηκε σχεδόν σε ολόκληρο το βουνό, από την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) της εταιρίας «ΠΕΡΓΑΝΤΗ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΩΝ Α.Ε.».

Ο εν λόγω αιολικός σταθμός, έχει συνολική ονομαστική ισχύ 41,8MW και αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες "GE-130", της General Electric, με ονομαστική ισχύ 3,8MW έκαστη, ύψος πυλώνα 85m, διάμετρο ρότορα 130m και μήκος πτερυγίου 65m. Για την εγκατάστασή του, απαιτήθηκε (μεταξύ πολλών άλλων) η διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης και η κατάληψη-ισοπέδωση ολόκληρης της κορυφογραμμής «Ψηλή Κορυφή - Φλάμπουρα - Περγαντή», η οποία αποτελεί τον κύριο όγκο της οροσειράς των Ακαρνανικών και γειτνιάζει με την Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) & περιοχή "Natura 2000" με την κωδική ονομασία "GR2310011 - ΟΡΟΣ ΤΣΕΡΕΚΑΣ (ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ)", ενώ ένα μέρος της βρίσκεται εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Περγαντή - Ξηρόμερο (Μοναστηρακίου - Βάτου - Θυρίου)».

Κάθε άλλο παρά «φιλικές προς το περιβάλλον» μπορούν να χαρακτηριστούν οι παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες για την κατασκευή αυτού του αιολικού σταθμού. Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παραθέτονται παρακάτω, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου, βίαιη και πρωτοφανή ισοπέδωση ενός παρθένου βουνού, η οποία αλλοίωσε ανεπανόρθωτα το (κάποτε όμορφο) φυσικό περιβάλλον με άγνωστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου και θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια είναι «σωτήρια» για το περιβάλλον, όπως διαφημίζεται. Αδιαμφισβήτητο, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα Ακαρνανικά έχουν μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο νταμάρι και βιομηχανική περιοχή, χωρίς την δυνατότητα επαναφοράς στην αρχική τους κατάσταση μετά το πέρας του χρόνου ζωής του εν λόγω αιολικού σταθμού. Φυσικά, αυτές οι 11 ανεμογεννήτριες δεν είναι παρά μόνο η αρχή, καθώς σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε ολόκληρη την οροσειρά των Ακαρνανικών αναμένεται να τοποθετηθούν περίπου 80 - 100 ανεμογεννήτριες συνολικά.

Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας», στα πλαίσια αυτής της (μοναδικής, προς το παρόν) προσπάθειας για ανάδειξη και δημοσιοποίηση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος που προέκυψε στα Ακαρνανικά, απευθύνει έκκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους και όλους όσους διαβάσουν το παρόν δελτίο τύπου, να φροντίσουν ώστε η είδηση να εξαπλωθεί πανελλαδικά, αφού μελετηθεί λεπτομερώς το παρακάτω οπτικοακουστικό υλικό:

Άλμπουμ φωτογραφιών (σελ. 1), Άλμπουμ φωτογραφιών (σελ. 2)
(141 φωτογραφίες. Μεγεθύνετε και διαβάστε την περιγραφή σε κάθε μία από αυτές)

Βίντεο 1, Βίντεο 2, Βίντεο 3, Βίντεο 4, Βίντεο 5, Βίντεο 6, Βίντεο 7, Βίντεο 8

Ο καθένας από εμάς ας αναλογιστεί εάν αυτό που έγινε στα Ακαρνανικά έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον ή για εμάς τους ίδιους...

Ακολουθήστε την κίνηση στο Facebook: saveaitoloakarnania
Dimitris
 
Posts: 642
Joined: Mon 17 Apr 2006, 9:41 pm
Location: Athens

Re: Αιολικά στα Ακαρνανικά Όρη

Postby AlexHwaRang » Wed 04 Dec 2019, 2:25 pm

Έτσι για να συγκρίνουμε.
Η λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης είχε περί τα 800 MW ονομαστική ισχύ. Αυτό το αίσχος στα Ακαρνανικά 41MW. Άρα σε 19 βουνά ακόμη θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη Μεγαλόπολη
AlexHwaRang
 
Posts: 380
Joined: Sun 01 Jul 2007, 3:33 pm

Re: Αιολικά στα Ακαρνανικά Όρη

Postby Dimitris » Thu 05 Dec 2019, 12:11 pm

Άλεξ καλομελέτα κι έρχεται. Είναι στα σχέδια.

Δες το κι αλλιώς. Είναι κάτι σαν την αντικατάσταση των αυτοκινήτων. Σου λένε ότι η βενζίνη επιβαρύνει το περιβάλλον, άρα πρέπει να πετάξεις το αυτοκίνητό σου και να πάρεις καινούργιο με καταλύτη. Μετά σου λένε ότι και η βενζίνη με τον καταλύτη επιβαρύνει το περιβάλλον και είναι ακριβή, άρα πρέπει να ξαναπετάξεις το αυτοκίνητό σου και να πάρεις καινούργιο με πετρέλαιο. Μετά σου λένε ότι και το πετρέλαιο επιβαρύνει το περιβάλλον, άρα πρέπει να ξαναπετάξεις το αυτοκίνητό σου και να πάρεις καινούργιο υβριδικό. Μετά σου λένε ότι και το υβριδικό δεν κάνει, άρα πρέπει να ξαναπετάξεις το αυτοκίνητό σου και να πάρεις καινούργιο ηλεκτρικό. Και δεν υπολογίζουνε τους 2 τόνους σίδερο, πλαστικό, και τοξικά απόβλητα ενός αυτοκινήτου που αποσείρεται, αρκεί να δουλεύουνε τα εγοστάσια της Γερμανίας. Ούτε ότι ο μέσος εργαζόμενος χρειάζεται όλους τους μισθούς ενός η δυο ετών για να πάρει ένα αυτοκίνητο.

Και επειδή το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα χρειάζεσαι ρεύμα να το φορτίζεις, πρέπει να δεχτείς την εργοταξιοποίηση όλων των βουνών. Ναι των βουνών που είναι ΔΩΡΕΑΝ, όχι των άγονων πεδινών εκτάσεων ή των εγκαταλελειμμένων χωραφιών, ή έστω των χαμηλών λόφων στα πεδινά.

Όλα αυτά στο όνομα της "καθαρής ενέργειας", που όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, τελικά είναι πολύ βρώμικη.

Όταν είδα το χάρτη με τα αιολικά που είχες βάλει σε άλλο σχετικό post (http://www.rae.gr/geo/), θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για τα βουνά. Πραγματικά, με ένα τέτοιο χάρτη, δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος με οικολογικές ευαισθησίες, ειδικά αν ασχολείται με το βουνό, μπορεί πλέον να στηρίζει τέτοιες σχιζοφρενικές πολιτικές.

Φαίνεται πως μόνο οι εθνικοί δρυμοί τη γλυτώνουν, προσωρινά ίσως.
Dimitris
 
Posts: 642
Joined: Mon 17 Apr 2006, 9:41 pm
Location: Athens

Re: Αιολικά στα Ακαρνανικά Όρη

Postby AlexHwaRang » Thu 05 Dec 2019, 12:54 pm

Πρέπει να αντιδράσουμε και να αντιδρούμε. Είναι η μόνη ελπίδα. Αναμεταδίδω το παρακάτω, στο οποίο θεωρώ ότι ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε:

Την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη στις 18.00 έχει πορεία στο Μοναστηράκι ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πορεία Ενάντια στης Φύσης τη Λεηλασία

https://windwatchgreece.wordpress.com/2 ... %83%ce%b7/

ΔΙΈΔΩΣΕ 'ΤΟ
AlexHwaRang
 
Posts: 380
Joined: Sun 01 Jul 2007, 3:33 pm


Return to Ορεινό περιβάλλον

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron